»

Poceni PCji za Kitajce

EETimes - Podjetje ZhongKe Menglan Electronics Technology bo začelo proizvajati poceni osebne računalnike, namenjene državnim ustanovam, ki bodo stali med 175 in 200 dolarji. Opremljeni bodo z diskom, velikim med 40 in 60 gigabajti, 256 megabajti rama, njihova posebnost pa je procesor Godson. Gre za 64-biten čip, ki je bil v celoti razvit in izdelan na Kitajskem, njegov razvoj je podprla tudi država, tiktakal pa bo pri 800 - 1000 megahercih. Računalnik bo izgledal kot HTPC, imel bo VGA izhod, štiri USB priključke in standardno mrežno kartico, za zdaj pa ga je naročilo približno 2.000 osnovnih in srednjih šol. Več informacij o projektu lahko najdete v izvorni novici.

Za povezavo se zahvaljujemo Stepnemu Volku.

13 komentarjev

Hekanje volilnih naprav

Slo-Tech - Že leta 2000, ko je George Bush mlajši prvič postal predsednik ZDA, so bile zaradi škandala na Floridi mnogih kritik deležne elektronske naprave podjetja Diebold. Očitno je bila zadeva upravičena, avtorji strani Open Voting Foundation so namreč uspeli v pičlih štirih minutah z nekaj tisočakov vredno opremo, dobavljivo praktično povsod, prilagoditi eno od tovrstnih naprav do te mere, da bi se dalo z njo enostavno ponarediti rezultate volitev, brez da bi to kdorkoli opazil. Podroben opis omenjenega postopka, ki vključuje zagon sistema s flash enote, lahko najdete tukaj, zaradi varnostnih lukenj pa naj bi Dieboldove naprave tudi izgubile uradni blagoslov.

Zahvaljujemo se Stepnemu...

32 komentarjev

Wi-Fi zakon v Kaliforniji

The Register - V Švarcijevi zvezni državi na njegov podpis čaka nov zakon, v skladu s katerim bodo morali vsi proizvajalci brezžične opreme svoje izdelke označiti s posebnimi opozorili o varovanju podatkov. Nezavarovano Wi-Fi omrežje bi naj za uporabnika predstavljalo veliko grožnjo, saj se lahko vanj vključi vsak mimoidoči, ki je v dosegu brezžičnega signala. Čeprav se je tovrstno deljenje povezave na eni strani pokazalo kot zelo pozitivno in se je celo razvilo v moderno kulturo wardrivinga, so na drugi strani državniki očitno prepričani, da je uporabnike potrebno zaščititi pred kradljivci datotek. Opozorila, ki jih prinaša novi zakon, bodo lahko v obliki nalepk in napisov na škatli, lahko se bodo prikazovala med namestitvijo opreme, namesto njih pa bodo proizvajalci lahko vgradili tudi zaščito, ki bo privzeto vključena. Vsaj ena opozorilna nalepka bo morala biti postavljena tako, da jo bo kupec pred uporabo naprave moral odstraniti.

O novosti v Kaliforniji poroča The Register.

16 komentarjev

Masovna odpuščanja v Intelu

Digital Trends - O morebitnih odpuščanjih hardverskega giganta smo poročali že v nedeljo, včeraj pa je zgodba dobila uraden epilog. Intel je napovedal, da bo v prihodnosti odpustil 10.500 delavcev, kar je približno 10% vseh zaposlenih. Drastična poteza naj bi bila del prestrukturiranja, ki ga nameravajo opraviti, da bi optimizirali delovanje podjetja in ponovno pridobili tržni delež, ki jim ga je v preteklih letih odvzel AMD. Letos bo največ odpuščanj v marketingu, managementu in med IT osebjem, do leta 2008 pa naj bi Intel s svojim načrtom prihranil 6 milijard dolarjev. Več podrobnih informacij lahko najdete v izvorni novici na Digital Trends ali v Intelovi uradni izjavi za tisk.

15 komentarjev

Delni lunin mrk

vir: NASA
NASA - Jutri, v četrtek, 7. septembra 2006, bo prišlo do delnega luninega mrka. Trajal bo od 16.42 do 21.00 ure ( UTC). Za izračun lokalnega časa moramo dodati 2 uri, torej bo mrk trajal od 15 do sedmih do enajstih zvečer z maksimumom ob 20.51. To pomeni, da boste vsi ljubitelji astronomije morali gledati proti vzhodu takoj, ko se stemni, če vas ogled mrka seveda zanima. Po besedah meteorologov bo vreme lepo, več podatkov pa lahko dobite s sheme stran na sunearth.gsfc.nasa.gov, ki so jo pripravili pri NASI.Vsi, ki vas zanima kaj bolj spektakularnega -- 22. septembra bo iz Južne Amerike viden popoln sončev mrk, zato pohitite z rezervacijami letalskih vozovnic.

16 komentarjev

Namenski čip za umetno inteligenco

Slo-Tech - Proizvajalci neprestano pospešeno iščejo nove tržne niše (beri - načine za oskubljanje kupcev), v zadnjem času so na primer postali popularni kosi strojne opreme, ki skrbijo za določene namenske izračune (ponavadi v igrah, saj navdušenci v zameno za nekaj FPS-jev z veseljem odštejejo kup zelencev) in tako razbremenjujejo glavne procesorje v osebnih računalnikih. Najbrž vsi poznate AGEIA PhysX, kartico za procesiranje fizikalnih pojavov, o kateri je bilo povedano že zelo veliko, dejanski razultati pa so razočarajoči, pred kratkim pa je bil predstavljen tudi Killer NIC, gamerska mrežna kartica.

Arstechnica tako poroča, da se je podjetje AISeek odločilo, da bo zgrabilo svoj kos pogače, dokler je ta še vroča. Najavili so čip z imenom Initia, ki naj bi skrbel za izračune umetne inteligence računalniško kontroliranih likov v igrah. Zaenkrat primanjkuje oprijemljivih dejstev o izdelku, datum izida še ni znan, na voljo pa so predstavitveni posnetki, iz katerih je razvidno, kako naj...

18 komentarjev

FreeDOS 1.0

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je izšla prva t.i. milestone različica programske opreme FreeDOS. Gre za odprtokoden operacijski sistem, ki je 100% kompatibilen s starejšimi DOS-i, uporablja pa se ga predvsem za poganjanje starih iger (ah, nostalgija...), posebnih programov (recimo računovodskih) in za uporabo na namenskih računalnikih, kjer naprednejši operacijski sistemi niso potrebni. Več o programu, ki ga na cenejše konfiguracije pogosto nalagajo domači prodajalci, lahko izveste na uradni strani, na voljo pa je tudi brezplačen download najnovejše različice 1.0.

28 komentarjev

Novosti iz Appla

MacRumors.com - Mnogi navdušenci nad pečkato strojno opremo že nestrpno čakajo naslednji torek, ko naj bi Apple v San Franciscu novinarjem predstavil nekaj novih izdelkov. Zaenkrat je največ govora o napravi za video streaming, šušlja pa se tudi o osvežitvi iPod-ov, razširitvi spletne trgovine iTunes (uvedba prodaje filmov) in posodobitvi linije procesorjev (uvedba Core 2 Duo). Mobilni telefon iPhone, ki ga vsi že dolgo pričakujejo, naj bi bil v zaključni fazi izdelave, a ga 12. septembra skoraj gotovo ne bomo videli (The Register poroča, da bo na voljo v začetku prihodnjega leta)

Na veliko presenečenje vseh pa se je ena od posodobitev zgodila že danes, prišlo je namreč do posodobitve iMac-ov. Ti bodo po novem opremljeni z Intelovimi čipi Core 2 Duo, izboljšav bodo deležni tudi vgrajeni LCD-ji, največja novost pa je model s 24-palčno diagonalo. Med drugim so bili nadgradenj deležni tudi najmanjši modeli - Mac Mini - v katerih bodo od danes naprej tiktakali samo še dvojedrni procesorji. Kot...

17 komentarjev

Evropa bo še čakala na PS3

Slo-Tech - Newsday poroča, da PlayStation 3 17. novembra ne bo na voljo v Evropi. Sonyu so načrte prekrižale težave z masovno proizvodnjo ključne komponente v Blu-Ray pogonih. Zaradi tega bo PS3 17. novembra možno kupiti samo v ZDA in Japonski. Vendar bodo tudi tam zaloge zelo majhne, saj bodo v ZDA poslali 400.000 enot, na Japonsko pa samo 100.000.

Točen datum izida v Evropi bodo najavili v bližnji prihodnosti, predvidevajo pa, da bo to v začetku marca prihodnje leto.

Kljub vsemu pa Sony še vedno planira, da bo prodal 6 milijonov enot do Marca 2007.

19 komentarjev

Japonci za korak bližje Douglas Adamsovi Babilonski ribici

Slo-Tech - Pri MEDIASEEK so najavili, da so izdelali aplikacijo "Kamera Jiten", ki prevaja angleške besede v japonščino. Žal še ne gre za govorjeni jezik, temveč uporabo mobilnih telefonov s kamero. S pomočjo kamere se posname angleški tekst, ki bi ga radi slišali v japonščini, program ga nato takoj prevede na ekran.Po želji to potem tudi prebere v japonščini. Glede nato, da besede slovarja zagotavlja CJK - Chinese, Japanese and Korean Dictionary Institute, ne bi smelo biti preveč napač. Uporabnik lahko dostopa še do bolj detajlnih informacij, kot so razlage, primeri, izgovorjava (skupaj z zvočnim zapisom) ipd..

9 komentarjev

Uradne cene za Visto so zares tu

vir: Reuters
Reuters - Microsoft je sedaj tudi uradno objavil cene za Visto. Cene v ameriških dolarjih so torej:
- 199/99 za Home Basic;
- 239/159 za Home Premium;
- 299/199 za Business;
- 399/259 za Ultimate.
Prva cena je za polno verzijo, druga za nadgradnjo.Glede na "pobegle" kanadske cene, sta se "podražili" le Business in Ultimate različica za 30, oziroma 50 dolarjev. Začetek prodaje naj bi ostal nespremenjen: za večje kupce že novembra letos, manjši od januarja naslednjega leta.

Release Candidate 1 pa naj bi bil dostopen vsaj 5 milijonom uporabnikom. Manjše skupine strank so ga že prejele.

24 komentarjev

Linksysov (beri bivši KISS) DP-1600 novi Divx/mrežni predvajalnik

golem.de - Za 61 milijonov ameriških dolarjev gotovine je Cisco Systems, oziroma njihov oddelek z imenom Linksys, čisto potiho kupil mamo vseh Divx predvajalnikov: podjetje KISS. Večina modelov je tako prenehala prihajati na svet. Ostal je le še DP-600.

Novi Linksys DP-1600, ki je dejansko še vedno pravi KISS, bazira na Sigma Design čipu EM8622L. Podpira večino video in avdio kodekov ter se povezuje v omrežje tudi preko WLAN-a. Med ostale vhode in izhode štejejo še: SCART, composite, S-video, HDMI, optični in koaksialni S/PDIF in USB.Kot ena prvih tovrstnih naprav, naj bi služila tudi povezovanju z Visto preko Microsoftovega Media Center Extenderja. Poleg Linksys išče partnerje v Evropi za...

9 komentarjev