»

Maxtor najavil diske z 80 GB ploščami

Storage Review - Na strani StorageReview, ki smo jo imeli za mrtvo, a še vedno živi, pravijo, da je Maxtor najavil nove diske, ki bodo vsebovali kar 80 GB plošče. Maxtor zaenkrat načrtuje diske, na katere bomo lahko zapisali do 160 GB podatkov. Proizvajalec bo poskrbel tako za uporabnike s krmilniki UltraATA, kot tudi tiste, ki bodo že posedovali ustrezno čipovje, ki bo zmoglo ravnati tudi z diski SerialATA.

Maxtor namerava obuditi tudi že rahlo pozabljeno ime Fireball, ki je včasih krasilo diske Quantuma in je sedaj v lasti Maxtorja. Novi diski naj bi se na prodajnih policah znašli že v kratkem.

In jaz sem mislil, da sem kupil ogromen disk, ko sem si pred letom dni omislil IBM-movega 40 gigabajtaša. Ah, ta napredek ... [:D]

2 komentarja

Modificirani XBoxi in XBox Live

CNet - Na CNetu sem med drugim zasledil tudi zelo zanimivo novico, ki obravnava problematiko modificiranih XBoxov v navezi s sistemom za nalinijsko igranje XBox Live. Kot je povedano v novici: Microsoft navaja, da si jemlje pravico, da onemogoči dostop do igranja iger preko XBox Liva, če bo le-ta zaznal modificirano konzolo, ali bolje povedano, konzolo, ki bo imela vgrajen mod čip, ki odstrani Xboxove zaščite in med drugim omogoča tudi igranje piratskih iger.

In kako bo Microsoft ugotovil, ali je XBox modificiran ali ne? Jah, preko XBox Liva, kakopak. Zbrani podatki o konzoli pa naj bi bili poleg ugotavljanja, ali je XBox pristen ali ne, uporabljeni tudi za nadgrajevanje XBoxovega softvera. Kot ste lahko že ugotovili, z modificiranim XBoxom ne boste mogli dostopati do XBox Live, razen če je posege na konzoli napravil Microsoft.

In kaj pravijo na to hekerji? Bore malo, saj so jih Microsoftove izjave pustile dokaj hladne. Bojda imajo za Microsoftove ukrepe pripravljene že protiukrepe v...

1 komentar

Kako izgleda jedro Linuxa?

Slashdot - Če ste zagrizen Linuxovec in vas zanima, kako izgleda jedro (kernel) Linuxa, potem brž odklikajte na to stran in si ga oglejte. Na isti strani boste našli tudi navodila za branje načrta. Interaktivni načrt kernela je sicer namenjen razvijalcem open source in podobnih programov, kar pa ne pomeni, da si ga ne smejo ogledati tudi drugi. Namig: Linuxov kernel je precej kompleksna stvar in če boste hoteli priti do kakšne podrobnosti, se boste kar pošteno naklikali [:D].

3 komentarji

Kaj nam pripravlja Transmeta?

The inquirer - Transmeta je podjetje, ki ga marsikateri poznate po procesorjih Crusoe, ki so zadnje čase botrovali marsikateri žolčni razpravi. Kljub temu je podjetju uspelo prepričati nekaj proizvajalcev, ki sedaj uporabljajo njihove procesorje v razne prenosnike. Trenutno se podjetje ukvarja z 1GHz procesorjem TM5800, ki ga v posameznih primerkih pošilja proizvajalcem prenosnikov. Čip uporablja bakrene povezave in je proizveden v tovarni TSMC. In kako kaže prihodnost? Podjetje pričakuje, da bo začelo poslovati z dobičkom leta 2003 (doslej je poslovalo z izgubo), istega leta pa naj bi lansirali tudi nove procesorje. Kateri bodo to, pa si lahko pogledate na spodnjem roadmapu.

1 komentar

Nameščanje Jaguarja na iMaca

več strani - Verjetno se boste vprašali, kaj dela takšna novica na Slo-techu, glede na to, da so edini jabolčni ogrizki, ki jih poznamo, zrasli na drevesu. Ampak boste videli zakaj.

Pri Cvilečem psu so v podrobnosti opisali nameščanje operacijskega sistema Jaguar (OS X 10.2) na iMaca. Članek niti ni pretirano zanimiv, zato ne boste doživeli razsvetljenja, tudi če ga preberete.

Bolj se mi zdi zanimiv komentar novičarja na Overclockers Cafe, ki bi nameščanje izvedel drugače:

Step 1: Remove OS X from Box

Step 2: Throw in trash along with iMac

Step 3: Get a Real Computer!


3 komentarji

Kdaj NV30 in ostali čipi?

The inquirer - Še pred kratkim so številni napovedovali, da bo NV30 na voljo vsaj za božične praznike, a vedno bolj se zdi, da bo čip zamudil, njegova predstavitev pa bo pristala globoko v 1 četrtini prihodnjega leta. Pri The Inquirerju še vedno verjamejo, da lahko Nvidia svoj NV30 predstavi še konec tega leta, obenem pa navajajo še mnenja drugih. Nekateri pravijo, da bomo Nvidiin bojda revolucionaren čip na voljo februarja. Skratka, popolna zmešnjava, katero pa bo kot vedno rešil čas, ki nam bo pokazal, ali so bile trditve pravilne ali ne.

Za konec novice pa še malce špekuliranja: glede na to, da je NV30 še vedno v razvoju, so se povsem nepričakovano pojavila predvidevanja o prihodnjih Nvidiinih grafičnih čipih. O specifikacijah le-teh zaenkrat ni znanega popolnoma nič, razen datumov - NV35 naj bi ugledal luč sveta v četrti četrtini leta 2003, NV40 pa naj bi se prikazal v tretji četrtini leta 2004. ...

1 komentar

Nova Intelova čipovja

X-Bit Labs - Po neprepričljivemu i845 se je Intel pobral in od sedaj naprej izdeluje za procesorje Pentium4 same zanimive procesorske nabore. Toda to še ni nič v primerjavi s tem, kar nas čaka v prihodnosti. Intel bo namreč 7. oktobra (takrat bo AMD predstavil tudi Athlone s 333 MHz vodilom) izdal tri nove nabore - i845GE, i845GV in i845PE - ki bodo na matičnih ploščah uporabljeni že v istem mesecu.

i845PE in i845GE bosta po poročanju virov podpirala pomnilnik PC2700 DDR SDRAM, 533 MHz vodilo in Intelovo tehnologijo HyperThreading (tehnologija s katero se lahko en procesor predstavi kot dvoprocesorski sistem). i845PE bo tako posodobljena verzija i845E, i845GE pa posodobljena različica i845G.

HyperThreading naj bi podpiral tudi i845GV, ki bo zamenjal nabor i845GL in bo vseboval tudi grafični podsistem. i845GL ne vsebuje AGP-ja, vendar pa še vedno podpira 533 MHz vodilo.

Tisto pravo pa bo se bo pojavilo konec druge četrtine leta 2003, ko naj bi Intel izdal nabor s kodnim imenom Springdale. Nabor...

0 komentarjev

OTES - Abitovo hlajenje grafičnih kartic

X-Bit Labs - Sicer malce starejša, a še vedno aktualna novica: po pisanju X-Bit labsovcev, namerava Abit na svoji novi GeForce4 Ti4200 kartici uporabiti popolnoma nov hladilnik za hlajenje grafičnega procesorja. Svoje hlajenje so pri Abitu poimenovali OTES (Outside Thermal Exhaust System).

Po zagotovilih podjetja naj bi nov hladilnik doprinesel k do 15 % boljšemu hlajenju, kot ga ponuja konkurenca, kar bi seveda botrovalo boljšim rezultatom pri navijanju. Kljub obetavnemu izdelku, pa so nekateri poznavalci rahlo skeptični, saj bo OTES namenjen samo hlajenju grafičnega procesorja, ne pa tudi pomnilnika. Poleg tega se bo ventilator vrtel s 7.200 obrati na minuto, kar pomeni, da hladilnik ne bo ravno tih.

In še zadnja pomanjkljivost: zaradi hladilnika bo v najslabšem primeru zasedena prva PCI reža. Kako si je Abit zamislil svoje hlajenje, je bilo že prikazano na sliki, vendar pa je bila slika na Nvidiino željo popačena, zato je ne bom objavljal....

1 komentar

Test tipkovnic

PC Stats - Tipkovnica je ponavadi najbolj pozabljeni del računalnika (poleg disketnika, najbrž). Ponavadi se nanjo spomnimo, ko nas boli zapestje ali pa prsti.

Da je prava tipkovnica za pravega računalničarja pomembna, se zavedajo tudi na Pc Stats, kjer so se lotili testa treh tipkovnic, namenjenih predvsem zahtevnejšim uporabikom, ki rabijo več kot 104 tipk. Tako so jim v roke prišli trije primerki, vsak s svojimi pomanjkljivostmi in prednostmi.
Če ne zaradi drugega, članek se splača pogledati zaradi samega designa dveh testiranih modelov.

4 komentarji

Za Googlom še AltaVista

BBC - Kitajska vlada je po poročanju BBC-ja blokirala dostop do iskalnika AltaVista. Ta ukrep sledi blokiranju Googla pred skoraj tednom dni; ostali iskalniki, kot npr. Yahoo, pa zaenkrat ostajajo nedotaknjeni. Slednji se je pred kratkim skupaj s približno 130 drugimi internetnimi portali prostovoljno zavezal, da ne bo objavljal informacij, ki bi ogrozile državno varnost ali politično stabilnost na Kitajskem. Klik!

0 komentarjev

Katode občutljive na zvok

Slo-Tech - Gotovo ste že slišali, da obstajajo na zvok občutljive neonske luči -- podjetje Sun Beam Technologies pa je izdelalo hladne katode, občutljive na zvok. Te se na zvočne valove odzivajo z utripanjem: z dvema katodama lahko tako ustvarimo zanimive vizualne efekte. Klik!

Poleg teh so izdali tudi večbarvne katode - Klik!

2 komentarja

Nova Nokia 3650

Nokia - Nokia je danes predstavila nov mobilni telefon, Nokia 3650. Vanj je vgrajena kamera, ki omogoča snemanje krajših filmčkov in tudi fotografij. Telefon je zgrajen na podlagi operacijskega sistema Symbian serije 60 (enak kot v Nokii 7650). Poleg telefoniranja podpira še Javo, Bluetooth in delovanje na 900/1800/1900 frekvencah. Ima kar velik zaslon in nov -- če mene vprašate, čuden -- dizajn.

Več si lahko preberete tukaj, na voljo bo v začetku leta 2003 (v Slovenije verjetno kasneje).

6 komentarjev

Grčija: game over?

Dnevnik - Se spomnite novice izpred nekaj dni, kjer je Tomi poročal o domnevni prepovedi igranja računalniških igric v Grčiji? Današnji Dnevnik piše o isti temi, s tem da so novinarji novico skušali preveriti na grški ambasadi. Tam so jim povedali, da s tovrstno zakonodajo Grki želijo omejiti igranje iger na srečo na igralnih avtomatih, niso pa vedeli ali omejitev velja tudi za računalniške igrice.

Bi bilo pa povsem možno, da bi bil zakon napisan tako nerodno, da bi se kasneje res izkazalo, da prepoveduje igranje računalniških in celo igric na mobilnih telefonih. Peticije se že podpisujejo...

12 komentarjev