»

Slovenski startup bo izdeloval Lumu - svetlomer za fotografe

Slo-Tech - Da se ne bi milijon prvič spuščali v osnove fotografije, vsi tisti, ki ste se vsaj napol resno zanimali zanjo veste, da je svetloba ključ. Preveč ali premalo je za fotografijo usodno. Ravno prav je treba osvetliti senzor oz. film. Na podlagi svetlobnih pogojev se nato določijo tri ključne spremenljivke, in sicer čas osvetlitve, odprtost zaslonke in občutljivost (ISO) medija za zajem svetlobe.

Še ne tako dolgo nazaj so fotografi svetlobo merili s posebnimi napravami, svetlomeri.

Ta je odčitala vrednosti svetlobe in pokazala npr. koliko mora biti odprta zaslonka pri želenem času osvetlitve glede na izbran film oz. njegovo občutljivost.

Kasneje so začeli proizvajalci vgrajevati svetlomere v fotokamere...

65 komentarjev

EU in Japonska hočeta 100-gigabiten internet

Europa.eu - Medtem ko je trenutno povprečna hitrost dostopa do interneta v EU slabih 20 megabitov na sekundo in še tu ne dobimo vsega, kar naročujemo in plačujemo, EU in Japonska razmišljata daljnosežno in velikopotezno. Evropska komisija in Japonska sta teden najavili šest raziskovalnih projektov, ki jih bosta sofinancirali in ki razvijajo novo internetno arhitekturo za povečanje učinkovitosti omrežij in večjo hitrost prenosa podatkov. Cilj je precej smel: 100 gigabitov na sekundo.

Podpredsednica Evropske komisije in komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je dejala, da "internet prihodnost ne bi smel poznati meja, ki bi se pojavila zaradi pomanjkljive priprave na podatkovno revolucijo". Z...

23 komentarjev

Star Citizen podrl rekord v skupnostnem financiranju

Star Citizen

Slo-Tech -
Igra Star Citizen, ki je še v povojih in luči dneva v končni prodajni različici ne bo ugledala do poznega 2014 ali celo kasneje, je podrla rekord v crowdfundingu (skupnostnem financiranju projektov). Rekord so podrli že prejšnji teden (pred tem je rekord držala pametna ura Pebble Watch z zbranimi 10.266.844 dolarji), ob trenutku pisanja te novice pa so zbrali že 13.298.316 dolarjev.

Star Citizen je igra za osebne računalnike, ki jo razvija legendarni Chris Roberts (Wing Commander, Privateer). Razvoj...

45 komentarjev

Manevriranje ISS okoli vesoljski smeti

Ars Technica - Vesoljske smeti so problem, o katerem so že pisali. Odsluženi sateliti, ostanki trkov, eksplodirane rakete in tudi povsem naravni asteroidi krožijo okrog Zemlje v različnih orbitah. V orbiti približno 400 kilometrov nad površjem najdemo tudi Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), zato tam ostale smeti niso zaželene. Ker pa jih je vseeno nekaj, ima ISS zelo dodelan sistem za spremljanje in izogibanje.

Nevarnosti, ki jih povzročajo gneča in smeti v vesolju, niso le teoretične. Prvikrat smo to videli leta 2009, ko sta trčila delujoč satelit sistema Iridium in odsluženi ruski satelit, pri čemer sta razpadla na ogromno drobnih koščkov. Najaktualnejši primer se je zgodil pred poldrugim mesecem, ko je Ekvador izgubil svoj satelit v trčenju. Hitrosti tam zgoraj so pač...

8 komentarjev

Izsiljevalski Darkleech se čedalje bolj širi po internetu

Ars Technica - Modul Darkleech, ki se vstavi v Apache na spletnih straneh in okuži obiskovalce, je zelo trdoživ. Čeprav se po spletu širi že vsaj od februarja 2011, je danes bolj razširjen in aktivnejši kot kdajkoli prej, ugotavljajo v ESET-u. V zadnjih devetih mesecih je okužil 40.000 domen, od tega samo maja kar 15.000. Marca je bilo kar 30 odstotkov vseh spletnih groženj povezanih prav z Darkleechem.

Darkleech opreza za nezaščitenimi in neposodobljenimi namestitvami Apacheja in ko kakšno najde, se ugnezdi vanjo. Potem pa na spletne strani, ki jih ta strežnik serviva, vgradi element iframe, ki uporabnike napoti na okuženo stran. Od tam se na njihov računalnik prenese Blackhole, ki poizkuša izkoristiti ranljivosti v brskalniku ali vtičnikih (Java, Acrobat Reader ...). Če mu to uspe, na računalnik prenese Pony Loader, Nymaim in Sirefef.

Končni rezultat je...

7 komentarjev