»

Glasovanje za majce

Jaz - Tako, prišel je čas, da vsi izrazite svoje mnenje o tem, kakšna bi naj bila Slo-Tech majca. Število kandidatov, ki so se prijavili na natečaj je vsekakor bilo zelo veliko, kar je po svoje presenetljivo glede na letni čas (počitnice pa to...) ter kratek rok za prijave. Kakorkoli, najlepše se zahvaljujemo vsem, ki ste se potrudili z designi, na žalost pa smo vas morali kar nekaj izključiti... Razlogi so najpogostoje bili v nedokončanih designih (samo ena stran majce), prebarvitosti (veljali so sami designi z do dvema barvama), čudnih podlagah ter po našem mnenju neoriginalnih designih.
Glasovanje in izbiranje bo predvidoma trajalo do ponedeljka, toda po potrebi bomo zadevo tudi podaljšali. Za podrobnosti in majce pa kar klik!

30 komentarjev

Pocenitev Pentium 3 chipsetov

The inquirer - Pentium 3 umira. To je dejstvo. Sodeč po tej novici na The Inquirerju naj bi se Intel čimprej rad znebil starih zalog, ki se nanašajo na (desktop) Pentium 3 procesorje, zato bo znižal ceno chipsetom. Znižanje naj bi napovedala tudi VIA. Izgleda, da se nam obetajo cenejše Pentium 3 matične plošče na katerih dobro delujejo tudi Celeroni hehe . Bomo videli, kako se bo vse skupaj izteklo.

4 komentarji

Office XP ne dela na Cyrix-ih

več strani - Ker morda še kdo od vas vztraja na zastarelih Cyrix procesorjih, se mi zdi vredno, da objavim naslednje opozorilo: Office XP ne delujejo na nekaterih Cyrix procesorjih (predvsem starejših verzijah). Problem je v tem, ker Cyrixi niso kategorizirani kot Pentium-class procesorji (Office XP zahteva Pentium-class procesor), zato kar pozabite na kakšno nadgrajevanje. Če hočete iti v podrobnosti, potem imate tukaj spisek teh "nesrečnih" procesorjev: Cyrix CX486 DRx2-20/40, CX486 DRx2-25/50, 6x86MX/MII PR233, 6x86MX/MII PR300, MII 433, MII 333 in Media GX Enhanced (266) procesorji. Kaj naj rečem? Če imate Cyrixa in na vse načine hočete imeti Office XP ali Windows ME (ja, tudi Windows ME Cyrixi niso sposobni poganjati ), potem malce pobrskajte po navodilih, ki ste jih dobil zraven matične plošče in poglejte za alternativnimi procesorji, ki jih plošča podpira.
Članka na to temo sta dva. Prvega najdete tukaj, za malce bolj lene (poletje, kajne? ) pa je okrajšana verzija na The Inquirerju. ...

7 komentarjev

Google zeitgeist

Slashdot - Google velja za enega najboljših in najpopularnejših iskalcev po spletu. Glede na to koliko ljudi išče preko njih bi si lahko naredili zelo zanimivo sliko o svetu oziroma uporabnikih interneta - kaj jih zanima, kako prihajajo do podatkov, od kje itd. To so tudi storili s svojo novo stranjo Zeitgeist. Stvar je malce skopa, ampak vseeno blazno zanimiva. V bistvu lahko preko pojmov, ki jih ljudje iščejo, ugotoviš kaj se dogaja v svetu. Zabavne so tudi najbolj pogosto napačno črkovane poizvedbe: volkswagon, shakespear, jenifer lopez ... :)
Raje ne pomislim, kaj vse bi se še dalo analizirat...

0 komentarjev

Nautilus 1.0.4

Linux Today - Kljub temu, da je Eazel zaprl svoja vrata (beri bankrotiral), se upravljalnik datotek Nautilus razvija dalje. Izšla je Različica Nautilus 1.0.4, ki je v bistvu bolj bugfix in speedup release, tako da ne prinaša nekih novosti. Očitno je GPL res zagotovilo, da program ne bo umrl takoj, ko bo umrlo podjetje, ki ga izdeluje.
Skratka, Nautilus je ful fancy oh in sploh upravljalnik datotek za GNOME in še mnogo več. Z njim si lahko pomagajo tudi najbolj neuki uporabniki, ker so stvari res _enostavne_, originalni razvijalci so namreč delali tudi uporabniški vmesnik za legendarnega Maca. Za napredne uporabnike pa ponuja veliko malih detajlov, ki res lahko olajšajo delo, tako da se ga splača poskusit.

1 komentar

Dobiček AMD-ja je močno upadel

AMD - Dobiček AMD-ja je v drugem četrtletju upadel tudi za 95%. Potem ko je AMD v prvem četrtletju, v primerjavi z Intelom, prikazoval dokaj enakomeren dobiček, je boj za cene pustil sledi. In to kljub temu, da je lahko AMD zadovoljil na začetku veliko povpraševanje po njihovih procesorjih, ki pa je začelo tudi upadati. Krivec za to je Intel, ki je v skladu z njihovo cenovno politiko začel zniževati cene njihovih procesorjev. V drugem četrtletju je bil tako padec dobička gromozanski. Seveda smo to zelo, v vedno nižjih cenah procesorjev, pozdravili mi, kupci. Kako je s tem pri Intelu bo treba še počakati. Sigurno pa ne veliko bolje.

13 komentarjev

IBM kupuje Creative ?

CNet - Creativove delnice so pred kratkim precej pridobile na vrednosti, kar kaže, da se nekdo precej zanima za podjetje. Ta nekdo naj bi bil po analizah IBM. Zakaj bi IBM hotel Creative? Creative ima nekaj precej uporabnih tehnlogij, ki bi utegnile koristiti IBM-u. Creative pa je tudi svetovno znan zaradi svojih Sound Blasterjev in Nomadov. Seveda so to zaenkrat samo govorice, saj tako Creative kot IBM vse skupaj zanikata. Več tukaj.

0 komentarjev

Modifikatorski FAQ

OC Mod - FAQ o modificiranju, ki ga najdete na OC Mod ni običajen FAQ, ki bi odgovarjal na določena pogosto zastavljena vprašanja. Namesto odgovorov boste našli zgolj linke, ki vas napotijo na stran, kjer je bila določena tema obravnavana. Torej, če ste se odločili, da boste izdelali kakšno modifikacijo, pa se ne spomnite, kje ste takšen vodič nazadnje videli, potem odklikajte na OC Mod FAQ. Primerno tako za zelence, kot za izkušene modifikatorje. Pred kratkim so zbirko FAQ-ov posodobili.

0 komentarjev

PC-Chips pripravlja Palm klon?

Adrian's Rojak Pot - PC Chips je precej nepoznano podjetje, ki se ukvarja z low-cost matičnim ploščam, po podatkih na Rojakpot pa naj bi (da me ne boste držali za besedo ) se to podjetje preizkusilo tudi v izdelovanju ročnih računalnikov. Točneje: Palm klonov. Kaj naj bi ta klon vseboval? Specifikacije:
 • Motorola Dragonball processor (neznana frekvenca procesorja)

 • 2MB Flash ROM

 • 8MB RAM

Najbolj čudno pri vsem tem je, da bi tak računalnik lahko dobili že za 30 $ (okrog 7500) SIT. Kar prelepo, da bi bilo res. Mogoče pa bo PC Chips tudi uspelo. PC Chips naj bi tako nizko ceno dosegli s tem, da v računalnik sploh nebi vgrajevali PalmOS-a ampak svoj MiniOS. Krajši članek na to temo in domnevno sliko bodočega klona si lahko ogledate tukaj. Ampak še vedno je vse skupaj precej sumljivo - Palm za 30 $ ?. Bomo videli. Sicer pa smo že itak navajeni, da je računalniška industrija polna nategovanja .

1 komentar

Macally iOptiJr. - cyber miška

2fast CPU - Macally iOptiJr je spet ena izmed mišk, ki ne iztopa po lastnostih; ima 3 gumbe, kolešček (scroll wheel), optični senzor, pa še majhna je, kar ji omogoča dobro prenosnost. Čeprav so lastnosti miške precej običajne, tega ne morem trditi za dizajn. Miška je sicer precej običajne oblike, vendar je popolnoma prozorna. Prozornost je precej pogosta pri napravah za Apple Mac računalnike, pri računalnikih PC (Iomega se sicer nekaj trudi s svojimi ZIP prenosnimi ZIP enotami) pa je prozornost mišk, tipkovnic ali drugih naprav precej redkejša. Vendar prozornost sama po sebi ni nič posebnega (pač prozorna plastika). Miška pokaže svojo pravo lepoto šele takrat, ko jo priključimo na USB in le-ta (miška) vključi svoj optični senzor....

0 komentarjev

Zanimivo zračno hlajenje procesorja

2fast CPU - Lepo je, da tudi proizvajalci ventilatorjev včasih uporabljajo malce drugačne metode hlajenja in da ne delajo samo ventilatorjev, ki uporabljajo stokrat preizkušene metode. Podjetje Cyber Cooler je hotelo biti izvirno, zato je izdelalo precej zanimiv hladilnik P-5500 HSF. Najbolj očitna lastnost hladilnika je, da piha zrak na procesor od strani. Čeprav vsak pomisli, da se tako hlajenje bolj slabo obnese, temu ni tako. Hladilnik dobro hladi procesor, poleg tega pa lahko s stranskim izpuhom še malce ohladi RAM-e. Hladilnik so preizkusili na nenavitemu Pentiumu 3 z 993 MHz, ki je imel temperaturo vedno okoli 35 stopinj C. Škoda, da ga niso preizkusili tudi pri navitem sistemu. Test hladilnika najdete tukaj. ...

1 komentar

ABIT-ovi načrti

X-Bit Labs - Fantje pri x-bit labs so se dokopali do neuradnega ABIT-ovega načrta glede matičnih plošč za Intel procesorje. Načtri so naslednji:
 • BL7/BL7 RAID
  i845 (Brookdale) čipovje, Socket478 ležišče za P4 procesorje, 3 DIMM rže za do 3GB PC133 SDRAM-a, vgrajen ACí97 zvok, ena AGP 4x reža, 6 PCI rež in ena CNR reža. RAID verzija bo imela še HighPoint RAID kontroler. Istočasno bo izšla še BH7, katere specifikacije bodo enake BL7, le da bo imela Socket423 ležišče za (stare) Pentium 4 procesorje. Obe naj bi predvidoma izšli avgusta.
 • TH7-II/TH7-II-RAID
  i850 čipovje, Socket478 ležišče za Pentium 4 procesorje, 4 RIMM reže za do 2GB PC800 RDRAM-a, vgrajen ACí97 zvok, ena AGP 4x reža, pet PCI rež in ena CNR reža. Imela bo tudi štiri USB 2.0 (opa!) vhode. Podpirala bo ABIT-ov SoftMenu III in novost, ki je prej ABIT ni imel, Debug LED. Tudi tukaj bo enina razlika med ploščama HighPoint RAID kontroler, ki ga bo tista z, imela. Izšla naj bi septembra.
 • ST6/ST6-RAID
  i815EP (B-step) čipovje, Socket370 ležišče za...

0 komentarjev