»

NVidia predstavila GeForce 7950 GX2

Slo-Tech - NVidia svoje nove produkte (vsaj tiste pomembnejše) običajno predstavlja ob torkih. Šesti junij (torek!) je izkoristila za predstavitev in splavitev nove grafične kartice, GeForce 7950 GX2.Gre za eno kartico, sestavljeno iz dveh PCB-jev, pri čemer vsaka plošča nosi jedro NV71 (ta jedra sicer najdemo na modelih 7900 GTX). Dejansko gre za osnovni gradnik Quad-SLi grafičnih podsistemov, k čemur se bomo vrnili kasneje. Že pred tem (če se omejimo na zadnji dve leti) so se nekatera podjetja trudila brez uradne podpore izdelati grafične kartice z dvema grafičnima procesorjema, s to razliko, da so jih posadila na eno samo tiskanino. Predvsem so znani bolj ali manj (komercialno) uspešni...

31 komentarjev

Sony prestavil izid bralnika e-knjig na poletje

Slo-Tech - Sony-jev prenosni bralnik e-knjig bo na trg prišel šele letos poleti, povedano drugače, Sony zamuja. Kar niti ni pomembno. Bistvo je v bistvu te naprave: PRS-500 je bralnik e-knjig. Gre morda za prvega predstavnika namenskega stroja za lagodno branje knjig v elektronskem zapisu.

Po najbolj črnih napovedih, bo nadgradnja avtorskega prava, ki elektrificira mehanizme za zaščito avtorskih del (DRM), med drugimi številnimi negativnimi posledicami prinesla tudi postopno izumrtje fizičnih, lahko prenosljivih (v fizičnem in pravnem pomenu) primerkov knjig. Ti bodo na voljo samo za petične...

29 komentarjev

2.5 inčen trdi disk, kapacitete 200 GB

Slo-Tech - Za vse, ki ste velike škatle pod ali na mizi zamenjali s prenosnimi računalniki, sta Toshiba in Fujitsu poskrbela, da vam bo prostora na trdem disku zmanjkalo malce kasneje. Vsak zase sta predstavila 2.5 inč (standardna velikost pri prenosnikih) velik trdi disk, velikosti 200 GB.

Toshibin disk se vrti s 4.200 obrati na minuto, premore 8 MB predpomnilnika in tehnologijo NCQ, podatki pa se pretakajo prek SATA I vmesnika.

Diski naj bi bil na voljo v avgustu.

3 komentarji

Shuttle XPC X100

Slo-Tech - Podjetje Shuttle poznamo predvsem kot izdelovalca okostenelih - barebone računalnikov. Pri nakupu dobite samo ohišje in matično ploščo z vgrajeno grafično kartico, sami pa morate dodati procesor, pomnilnik, trdi disk in po želji zmnogljivejšo grafično kartico. Odločitev, da se podjetje poizkusi tudi v izdelavi računalnikov, ki zasedejo še manj prostora – volumna (pionir je bil Apple s svojim Mac Mini), seveda ne preseneča.

Tako bodo ponudili model Shuttle XPC X100, ki je zasede le malo več prostora, kot ohišje za prenosni disk, pri tem pa nudi celo možnost nadgradnje. Prav to X100 loči od Mac Mini-ja (AOpen-ovega klona Mini PC, ali MiniPC Japan), saj je mogoče grafični podsistem nadgraditi z modulom MXM, prav tako pa je mogoče vgraditi povsem običajen, 3,5 inčen trdi disk, ki je znatno cenejši (cena/GB) in hitrejši od diskov, ki...

5 komentarjev

10-Gigabitna povezava med Ljubljano in Mariborom

Telekom Slovenije - Telekom Slovenije je v telekomunikacijskem centru v Dravljah v Ljubljani priključil desetgigabitno "ethernet povezavo", na IP-hrbteničnem omrežju med Ljubljano in Mariborom.

Po napovedih Financ naj bi nadaljevali z nadgradnjo in zagotavljanjem tako zmogljivih povezav z drugimi regijskimi vozlišči v Sloveniji. Še letos načrtujejo terabitno povezavo v Sloveniji.

Visoko zmogljivo IP omrežje je dobra novica za ponudnike multimedijskih storitev in za široko pasovno povezovanje oddaljenih enot podjetij za poslovanje v realnem času. Tudi IP telefonija bo zagotovo imela svoj prostor v tem omrežju.

Vir: Telekom Slovenije.

33 komentarjev

Foxconn namesto Leadteka

Slo-Tech - Podjetje Leadtek smo na naši strani vedno čislali in v forumu so bile njegove kartice pogosto predlagane kot izbira pri nakupu. Navduševali so z zanimivimi (beri zmogljivimi) rešitvami hlajenja vedno prevročih grafičnih procesorjev in dobrim navijalskim potencialom.Vendar kot kaže, se Leadtek umika kot proizvajalec grafičnih kartic. Namesto njega bo na trg vstopil Foxconn, ki ga je do sedaj zalagal z opremo. Podatkov, kaj bo podjetje počelo v prihodnje, kaj točno pomeni vstop Foxconn-a (bo šlo samo za drugo blagovno znamko?), še ni.

To seveda ni prvi umik iz vedno vročega trga grafičnih kartic. Pred leti je grafične kartice prenehalo izdelovati podjetje Hercules, s še bolj slavno (pestro) zgodovino, česar se starejši bralci gotovo spomnite.

30 komentarjev