»

Ameriško vojaško letalo po nesreči ohromilo civilni informacijski sistem za kontrolo letov

Reuters - Ameriška agencija za civilno letalstvo (FAA) je minulu sredo za dobro uro prizemljila večje število letal na vseh letališčih na jugovzhodu ZDA, tja usmerjena letala pa zasilno preusmerila drugam. Razlog za začasno ustavitev letalskega prometa naj bilo sesutje informacijskega sistema za kontrolo letenja (ERAM), ki se je zgodilo potem, ko je sistem nepravilno zaznal vojaško izvidniško letalo U-2, kmalu po njegovem vzletu z bližnjega vojaškega oporišča Edwards.

Televizijska mreža NBC povzema neimenovani vir, ki pravi, da je vojska pri FAA sicer napovedala navedeni let, vendar pa naj bi pri tem iz še neznanega razloga navedla napačno oznako za letalo. Ta napačna oznaka naj bi tako zmedla informacijski sistem FAA-jinega oddelka v Los Angelesu, da...

37 komentarjev

Potop Twitterjevih delnic

Slo-Tech - Borzno dogajanje ni glavna tema te strani, a kdor se je danes ozrl po ameriški tečajnici, se je gotovo popraskal po glavi, kaj neki se je zgodilo Twitterju. Na prvi pogled brez kakršnegakoli razloga je delnica tega tehnološkega podjetja izgubila 18 odstotkov, kar je ogromno, a to ni prvi tovrstni potop tega podjetja.

Twitterjeve delnice so se sesedle pod 32 dolarjev, kar je najnižja vrednost v zgodovini. Spomnimo, da je podjetje začelo kotirati 7. novembra lani z otvoritvenim tečajem 45,10 dolarjev. Delnica je že ves čas izjemno volatilna, saj se je vmes povzpela na 73 dolarjev, sedaj pa je 57 odstotkov niže. Mimogrede, kdor je Twitter kupil v javni ponudbi, je še vedno v črnih številkah, saj je znašala vpisna cena 26 dolarjev.

To ni prvič, da je Twitterju zmanjkalo tal pod nogami....

6 komentarjev

Papir in tabla ali računalnik? Raje svinčnik in kreda

Slo-Tech - Debate o uporabi računalnikov v izobraževalnem procesu tečejo že dlje časa, pametnih odgovorov pa še vedno ni. Računalniki so koristni in nujno potrebni, kjer problemov drugače ne bi mogli reševati. Confrad Wolfram se je že pred leti jezil, zakaj pri matematiki učimo računstvo namesto konceptov in razumevanja. Z računalnikom lahko enostavno prikažemo aproksimacijo ploščine kroga z včrtanim večkotnikom, ki mu povečujemo število oglišč, ali spreminjanje rešitev diferencialnih enačb v odvisnosti od parametrov in začetnih pogojev. Precej bolj zagonetno pa je vprašanje, ali računalniki koristijo pri opravilih, ki jih že stoletja ljudje uspešno izvajajo tudi brez njih - recimo pri delanju zapiskov.

Nova raziskave kažejo, da...

28 komentarjev

Kolokvij IJS: Teorije poenotenja

Inštitut Jožef Stefan - V sredo, 7. maja 2014, ob 13. uri v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« bo prof. dr. Borut Bajc predaval o teorijah poenotenja.

Raziskave zadnjih desetletij so podale jasno sliko osnovnih delcev in njihovih interakcij pri nizkih energijah. Kljub zelo natančnemu ujemanju z eksperimentom pa ima tako imenovani standardni model nekatere fenomenološke težave (npr. opis nevtrinov, temna snov) in objektivne pomanjkljivosti (kvantizacija naboja, nerazumno ponavljanje interakcij, večje število različnih delcev, itd.). Marsikatero izmed teh težav je mogoče rešiti, če standardni model nadgradimo v teorijo poenotenja, katere glavna ideja je, da vse tri umeritvene interakcije standardnega modela pri visoki energiji izvirajo iz ene same poenotene interakcije. To istočasno poenoti tudi osnovne gradnike – delce. Posledice te ideje so daljnosežne: avtomatičen obstoj magnetnih monopolov, razpad protona in poenoten opis kvantnih lastnosti snovi. V predavanju bodo nakazane tako teoretske...

7 komentarjev

Porota brez sprememb v primeru Apple proti Samsungu

Slo-Tech - Porota je danes dokončala razsodbo v primeru Apple proti Samsungu, ki so jo izrekli v petek, pa se je potem izkazalo, da je pomanjkljiva. Konec je bil še bolj vodén, kot petkova sodba, saj porota skupne višine odškodnine ni spremenila. Samsung je Applu še vedno dolžan 119,6 milijona dolarjev.

Po preučitvi petkove razsodbe je namreč Apple opazil, da porota ni izračunala višine odškodnine zaradi kršitve patenta '172 v modelu Galaxy S2, medtem ko so za kršitev tega istega patenta v Galaxyju S2 Epic 4G Touch dosodili štiri milijone dolarjev, za Galaxy S2 Skyrocket pa 5,8 milijona. To so morali ta teden popraviti in to so storili zelo salomonsko.

Po dveh urah so namreč sporočili odločitev,...

3 komentarji