»

Hekerji izsiljujejo ameriške farmacevte

Washington Post - Kakor poroča The Washington Post, se v ameriški zvezni državi Virginiji spopadajo z zanimivim primerom kiberterorizma. Prejšnji teden so hekerji vdrli na spletno stran, ko jo farmacevti uporabljajo za sledenje zlorabam zdravil na recept. Ko so si pridobili dostop, so nepridipravi pobrisali podatke o več kot osem milijonih pacientov in na začetno stran postavili listek o zahtevani odkupnini za podatke, ki znaša 10 milijonov dolarjev. Spletna stran ostaja nedostopna, pri čemer so odgovorni odklonili komentarje in napotili na FBI, ki naj bi že začel preiskavo, česar FBI noče potrditi.

To ni prvi tovrstni primer, saj so lanskega oktobra Express Scriptsu, ki je eden večjih procesnih centrov za recepte, izsiljevalci grozili, da bodo razkrili osebne in zdravstvene podatke milijonov Američanov, če ne bodo plačali nerazkrite vsote. Express Scripts se takrat ni uklonil, še vedno pa ponujajo milijon dolarjev nagrade za informacije o zlikovcih, ki so želeli izsiliti verjetno lep kupček denarja.

13 komentarjev

Govorice: Apple po nakupih?

TG Daily - Govorili smo že o govoricah, da naj bi Google razmišljal o nakupu Twitterja, najnovejše govorice pa v to pozicijo postavljajo Apple. Twitter je konec lanskega leta že zavrnil pol milijarde dolarjev vredno ponudbo Facebooka, ki bi plačal v delnicah, a 700 milijonov dolarjev bi od Appla dobili v denarju, kar je mnogo bolj mamljivo. Razloga za to potezo ni, vsaj ne očitnega. Posredno bi bil Apple lahko zvit in bi Twitter kupil za uporabnike iPhone-a, ki naj bi na splošno padali na (mikro) bloganje, Twitter v lasti Appla pa bi morda pomenil nekaj (milijonov) več prodanih iPhoneov. Vsekakor je datum, ki ga pričakujemo, 8. junij, ko je v San Joseju Applova svetovna razvijalska konferenca.
Po besedah TGDaily pa bo morda spet vse presenetil Oracle in naredil zadnjo potezo v vojni za Twitter

A to ni edini nakup, o katerem naj bi razmišljal Apple. Govorice pravijo, da naj bi se pripravljali na prevzem Electronic Artsa, velikega založnika in razvijalca računalniških (in konzolskih) iger....

13 komentarjev

Microsoft nadaljuje z odpuščanjem

ComputerWorld - Microsoft nadaljuje z odpuščanjem svojih zaposlenih. V drugem valu odpuščanj, ki ga je podjetje naznanilo že januarja, so sedaj na cesto poslali 3000 ljudi. Takrat so napovedali, da bodo odslovili 5000 zaposlenih, izmed katerih so jih 1400, pretežno iz Seattla, še v istem mesecu. Preostanek, ki ni omejen le na ZDA, je novice prejel včeraj, s čimer se je Microsoft skoraj v celoti približal zadani kvoti 5000, ki jo kani izpolniti do junija 2010.

Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je v elektronski pošti zapisal, da skrbno spremljajo vpliv ekonomskega pešanja na podjetje in da bodo po potrebi izvedli še dodatne varčevalne ukrepe, tudi odpuščanja. To ne pomeni, da ostajajo redmondska vrata zaprta, saj namerava Microsoft v prihodnjih 18 mesecih zaposliti 2000 do 3000 delavcev. Kot so sporočili SEC-u (ameriški ATVP) 23. aprila, so že ustvarili 237 milijonov dolarjev rezervacij za odpravnine 3400 odpuščenim zaposlenim, ki bodo podjetje zapustili do konca prihodnjega junija.

7 komentarjev

Microsoft je razmišljal o ukinitvi prodaje Viste

TG Daily - Richard Francis, generalni menedžer Microsofta, je v intervjuju povedal, da močno premišljujejo o smielnosti nadaljne prodaje Viste po izidu Windows 7. Pravzaprav imajo prav, saj naj bi naslednik, Windows 7, tekel bolje oz. hitreje tudi na obstoječi strojni opremi (prvič, da je novejši Microsoftov operacijski sistem hitrejši od starega na stari opremi), za razliko od Viste pa bo spodobno deloval tudi na netbookih. Poleg hitrosti oz. odzivnosti so se uporabniki močno pritoževali še nad vsiljevanjem varnostnih opozoril sistema med delom, prav to tečnost pa naj bi v Windows 7 zmanjšali za približno tretjino. Povedal je še, da naj bi vso podporo Visti ukinili že aprila leta 2012.

A to se očitno ne bo zgodilo, saj je Microsoft uradno naznanil, da bo Vista po izidu Sedmice še vedno naprodaj tako izdelovalcem računalnikov kot tudi končnim uporabnikom. Podpora običajnim uporabnikom se bo, kot napovedano, končala aprila leta 2012, za poslovne uporabnike (extended support) pa bodo popravki...

153 komentarjev

Firefox 3.5 bo podpiral prednastavljeno geografsko lokacijo

TG Daily - Z vedno pogostejšimi spletnimi aplikacijami, ki zaradi kakršnegakoli razloga potrebujejo vašo geografsko lokacijo (recimo za lokalno vremensko napoved), trend podpira tudi Mozilla s svojim spletnim brskalnikom Firefox. V prihajajoči, 3.5 različici, ki naj bi izšla junija, bo lokacijo moč prednastaviti, aplikacija pa jo bo prebrala avtomatično. Ker pa bo enako funkcijo podpiral tudi Mozillin prihajajoči mobilni brskalnik s kodnim imenom Fennec, razvijajo tudi razbiranje lokacije z uporabo GPS signala, triangulacije GSM omrežja oz. s pomočjo WLAN omrežja.

Ker pa dodatek povzroča skrbi okrog zasebnosti, funkcija prihaja le kot opcija za vklop, tovarniško pa bo izklopljena. Vseeno pa lahko precej poveča produktivnost uporabnika, v ekstremnih primerih z dovolj podpore pa poda tudi bolj uporabne rezultate v iskalnikih. Če bi uporabnik, ki se nahaja v središču Ljubljane, želel poiskati besedo 'pica', v rezultatih na primer lahko dobi lokacije najbližjih picerij, njihove ocene, itd.

...

18 komentarjev

Še en pregled iskalnika Wolfram Alpha

vir: CNet
CNet - Počasi se dviguje temperatura, saj smo že pošteno zakorakali v mesec maj, ko Wolfram napoveduje zagon svojega revolucionarnega iskalnika. Spletna stran še vedno pravi, da prihajajo maja 2009, ne da bi podali kakšen natančnejši datum. Izbrani posamezniki tu in tam dobijo dostop do beta verzije tega čuda, in tokrat so bili srečniki na Cnet.

Rezultati so vzpodbudni. Recenzenti ugotavljajo, da Wolfram Alpha nikakor ni čudežno orodje, saj je dokaj izbirčno pri skladnji, a ljudem dobro služi, ko se...

11 komentarjev