»

Nvidia posodobila grafične kartice za prenosnike

vir: Nvidia
Nvidia - Skladno z nastopom novih AMDjevih in Intelovih procesorjev za prenosne računalnike so tudi pri Nvidii osvežili nabor GPUjev zanje, obenem pa predstavili še nekaj novih tehnologij, kot je G-Sync za prenosnike z zmogljivostjo Optimus.

V preteklih tednih sta AMD s procesorji Ryzen Mobile 4000 in pa Intel s serijo Comet Lake H sprožila nastop naslednje generacije prenosnih računalnikov. Toda štorija bi bila nepopolna brez poglavja o Nvidijinih grafičnih novostih, zato je zeleni tabor predstavil osvežen nabor mobilniških Geforcev. Prvenstveno sta izpostavljeni dve nabriti inačici RTXov 2080 in 2070, imenovani Super. Gre za enake čipe kot pri lani splovljeni liniji istoimenskih namizniških kartic, le da imajo zaradi toplotnih omejitev nižje frekvence; 2080 Super pa tudi kanec počasnejši pomnilnik. Navadna RTX 2080 se poslavlja s trga, medtem ko bo 2070 Super sobivala s starejšo sestro, saj gre za opazno močnejši čip. Dve novosti sta tudi na spodnjem koncu spiska: GTX 1650 s pomnilnikom...

5 komentarjev

Končno enotna aplikacija za spremljanje koronavirusa v EU?

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Wojciech Wiewiorowski, evropski nadzornik za varstvo podatkov, je članice EU pozval k razvoju enotne mobilne aplikacije za spremljanje širjenja koronavirusa. Enotna aplikacija naj bi nadomestila trenutno stihijsko uvajanje digitalnega nadzora nad državljani, ki se ga loteva vsaka članica zase, pri čemer bolj ali manj uspešno upoštevajo pravila zasebnosti.

Uvajanje mobilnih aplikacij je sicer sprožilo številna ugibanja ali ne gre za postopno uvajanje nadzora nad državljani, ki bo med nami ostalo tudi po koncu epidemije, spet drugi pa dvomijo v učinkovitost takih aplikacij, ki bo seveda okrnjena, če jih ne bo uporabljala večina prebivalcev.

Evropski nadzornik želi k projektu pritegniti tudi Svetovno zdravstveno organizacijo, po vsem sodeč pa je najbolj navdušen nad aplikacijo, ki naj bi jo te dni zagnali v okviru pobude PEPP-PT (Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing). Ta deluje na podlagi Bluetooth vmesnika in na način, ki je skladen z GDPR. Aplikacija beleži stike z...

22 komentarjev