»

Zagon Firefoxa zaradi enega vtičnika tudi za 74% počasnejši

Slo-Tech - Hitrost zagona in delovanja brskalnika je odvisna tudi od količine in vrste nameščenih vtičnikov. Mozilla tako navaja, da posamezen vtičnik v povprečju upočasni zagon Firefoxa za celih deset odstotkov.

Točna stopnja upočasnitve je seveda od primera do primera različna in žal se je izkazalo, da nekateri priljubljeni vtičniki na tem področju ne blestijo. Seznam največjih počasnežev lahko vidite na Mozillini spletni strani, izpostavimo pa lahko Firebug, ki je na neslavnem prvem mestu in zagon Firefoxa upočasni za 74%. Podatki za nekatere druge so: FlashGot 50%, Video DownloadHelper 33%, Adblock Plus 21%, WebDeveloper 14%, itd..

Poraja se tudi vprašanje vpliva fragmentacije sqlite podatkovne baze, v katero Firefox shranjuje zaznamke in zgodovino, na hitrost zagona. So vtičniki (1, 2) za optimizacijo baze učinkoviti?

Kakorkoli, hitrost zagona je sicer pomembna postavka pri uporabniški izkušnji, še pomembnejša pa je hitrost samega delovanja brskalnika. Zanimivo bi bilo videti podobno...

23 komentarjev

Nov, tehnično dovršen napad na nemške spletne banke

SMS sporočilo s skritim in digitalno podpisanim mobilnim trojancem

Slo-Tech -

Raziskovalci pri podjetju F-Secure poročajo o novem, tehnično dovršenem napadu na uporabnike spletnega bančništva. V normalnih okoliščinah se uporabnik prijavi v spletno banko kar z uporabniškim imenom in geslom, ko pa želi opraviti transakcijo, jo rabi posebej avtorizirati z vpisom posebne številke (mTAN), ki jo v ta namen obliki SMS-a prejme na svoj mobilni telefon. Ta sistem dvojnega preverjanja preprečuje, da bi napadalec zgolj z prestrezanjem uporabniškega imena in gesla (npr. s keyloggerjem) spraznil račun.

Napad poteka v več fazah. Najprej rabijo lopovi na spletno stran banke nastaviti opozorilo, da je uporabnikovo digitalno potrdilo poteklo in da rabi dobiti novega (nič od tega seveda ni res). Opozorilo...

23 komentarjev

Chrome dodaja zaščito pred nevarnimi .exe datotekami

vir: Google
Google -

Google kani v naslednjo stabilno različico brskalnika Chrome (po vsej verjetnosti 12) dodati še več zaščite pred nevarnostmi na spletu. Že zdaj se ob obisku znane phishing, XSS oz. XSRF strani pokaže jasno obvestilo (glej prvo sliko), v prihodnosti pa bomo dobili še opozorilo ob poskusu prenosa .exe datoteke s take strani (glej drugo sliko).

Tehnično je preverjanje izvedeno tako, da Chrome vodi lokalni seznam sumljivih domen v zgoščeni obliki. Vsak spletni naslov (url) pred odprtjem preveri zoper omenjeni seznam in če kaj najde, se sproži še dodatno preverjanje na Googlovih strežnikih. Sistem je zelo podoben mehanizmu preverjanja preklicanih certifikatov, le da je bistveno bolj ažuren in da vse podatke vodi Google sam.

Chrome je sicer znan kot precej varen...

2 komentarja

Tržni inšpektorji o piratiziranju v 2010

Slo-Tech - Tržni inšpektorat RS je v svojem letnem poročilu za lani razgrnil podatke v zvezi z uporabo nelegalne programske opreme. Kot povedo možje (inšpektorja si ja vendar vsi predstavljamo z brki) s TIRS-a, vsako leto izvedejo dve akciji. V prvi se usmerijo na ciljne skupine (denimo arhitekti, projektna podjetja, časopisne, radijske in televizijske hiše), v drugi pa na tiste subjekte, za katere prejmejo prijavo ali pa jih izberejo naključno.

Tako so v letu 2010 opravili 179 inšpekcijskih pregledov in pregledali 742, oziroma 64 % vseh računalnikov, ki so bili v času nadzora najdeni pri preiskovancih. Na njih je bilo nameščenih 3744 programov, od katerih jih za 421 - ali 11,2% - uporabniki niso našli dokazila o zakoniti uporabi. Pri 92, ali dobri polovici pregledanih subjektov ,so tako našli vsaj en program, ki je bil nameščen nezakonito.

48-tim subjektom so izdali odločbo o odpravi kršitve, torej da program odstranijo ali plačajo licenčnino, 17 so jih opozorili, proti ostalim pa...

21 komentarjev

Intel in Micron napovedujeta 20 nm-bliskovni pomnilnik za SSD-je do poletja

ComputerWorld - Potem ko je Intel ravnokar predstavil novo generacijo SSD-jev v 25 nm, sta Intel in Micron napovedala, da bosta še do konca letošnjega poletja predstavila nove čipe za pogone SSD, ki bodo izdelani v 20 nm-tehnologiji. Bliskovni pomnilnik v 25 nm je bil premierno predstavljen pred približno letom dni, sedaj pa se napoveduje že manjša litografija. Intel in Micron skupaj razvijata nove, manjše vrste bliskovnega pomnilnika za SSD v podjetju IM Flash Technologies (IMFT).

Intel pojasnjuje, da se počasi že bližajo omejitvam zaradi fizikalnih zakonov. Ko so SSD-je proizvajali v 50 nm, je lahko skoraj vsak izdelovalec polprevodniških čipov zvaril svojega, sedaj pa je položaj ravno obraten, ugotavljajo. Primanjkuje namreč podjetij, ki imajo...

7 komentarjev

BlueStacks omogoča poganjanje androidnih aplikacij na Windows

ZDNet - Podjetje BlueStacks je razvilo istoimensko aplikacijo, ki omogoča poganjanje aplikacij za mobilno okolje Android na računalnikih z nameščenim sistemom Windows. Trik je v zagonu virtualnega stroja pod Windows, v katerem potem teče polna verzija Androida 2.2. Dobro je poskrbljeno za medsebojno združljivost in sodelovanje, saj teče Android kot običajen program v Windows, tako da je moč premikati fokus na njega in nazaj. Vsi sistemski gonilniki so izkoriščeni, tako da je mogoče iz Androida tudi tiskati na tiskalnik, ki je priključen in nameščen v Windows. Podobno si Android izposoja tudi zvočnike in mikrofon, videokamero in podobno.

Edini opaznejši manko je odsotnost Android Marketa, kamor se ne da. To niti ni tako velik problem, saj veliko aplikacij najdemo tudi na Amazon...

11 komentarjev

Italijansko sodišče: Google mora odstraniti žaljive predloge iz funkcije samodokončaj

Tudi v Sloveniji bi se lahko kdo obregnil ob predloge.

vir: ZDNet
ZDNet - Milansko sodišče je potrdilo predhodno razsodbo, da mora Google iz predlogov, ki se ob uporabi funkcije Samodokončaj (Autocomplete) pri iskanju uporabniku ponudijo kot možnosti za dokončanje vnosa iskalnega niza, odstraniti žaljive. Odvetnik Carlo Piana pojasnjuje, da sta se ob vpisu imena njegove stranke (ki ostaja anonimna) v Googlu ponudili kot možnosti za dokončanje niza truffatore (prevarant) in truffa (prevara).

Google se je skliceval na doktrino varnega pristana, saj so po njihovih besedah zgolj servirali vsebino uporabnikov interneta. Funkcija Samodokončaj namreč iskalne nize dopolnjuje z najpogostejšimi frazami predhodnih iskanj. Piana je uspel dokazati, da Google vsebino ustvarja in ne zgolj servira, pri čemer mu je bilo v pomoč dejstvo, da Google z avtomatskimi metodami že

9 komentarjev

Rekordna ozonska luknja nad Skandinavijo

Ars Technica - Ozonska plast je področje v stratosferi, kjer je znatna koncentracija ozona. Tam zaradi UV-žarkov molekule kisika razpadajo v dva atoma kisika, ki potem reagirata vsak s svojo molekulo kisika v ozon. Nastala molekula absorbira UV-žarke, pri čemer zoper razpada v molekulo in atom kisika. To je pomemben mehanizem absorpcije škodljive ultravijolične svetlobe, ki varuje življenje na Zemlji.

Vsako leto se pozimi nad Antarktiko ustvari območje znižane koncentracije ozona v stratosferi (ozonska luknja), ki je posledica več dejavnikov. V glavnem gre za zbiranje škodljivih klorovih radikalov, ki so razgradni produkti klorofluoroogljikovodikov (freonov). Klorovi radikali...

37 komentarjev

Seagate predstavil najtanjši zunanji trdi disk

engadget - Seagate je včeraj predstavil najtanjši zunanji 2,5-palčni trdi disk, ki so ga bili napovedali že na letošnjem sejmu CES. Seagate GoFlex Slim meri 12,5 x 7,8 x 0,9 cm, kar pomeni, da je za tretjino tanjši od trenutnih prenosnih diskov GoFlex. Vsebuje 2,5-palčni sedemmilimetrski trdi disk s kapaciteto 320 GB in hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto. Na naprave se priključuje prek vmesnika USB 3.0 (kabel je nekoliko poseben, a ga Seagate prilaga k izdelku), podatki na njem pa so šifrirani s 192-bitnim trojnim DES-om. Tehta zgolj 160 gramov. Na Engadgetu so ga preizkusili in ugotovili, da dosega hitrosti prenosa podatkov od 40 MB/s navzgor.

Cena za disk, ki je že naprodaj, znaša 100 dolarjev.

11 komentarjev

Llano na poti k izdelovalcem sistemov

Testna platforma Llana

vir: HotHardware
HotHardware - S 4. aprilom so pri AMD-ju tudi uradno začeli z razpošiljanjem svoje druge generacije čipov APU oz. Fusion, ki poleg procesorskega jedra vključujejo tudi grafično jedro. Čipi s kodnim imenom Llano naj bi po nekaterih neuradnih podatkih na tržišče prišli šele v začetku druge polovice leta (najverjetneje v juliju), a so temu sledile napovedi prav o začetku razpošiljanja v aprilu in javni dobavljivosti sistemov v drugem letošnjem četrtletju. AMD-ju naj bi z Llanom uspelo prepričati obilico partnerjev, torej lahko v maju oz. najkasneje v juniju pričakujemo veliko število različnih sistemov, tako prenosnih kot namiznih.

Po nekaterih podatkih naj bi prve primerke čipov AMD začel razpošiljati...

15 komentarjev

Hynix je razvil DDR4 čipe

X-Bit Labs - Pri Hynixu so objavili, da so končali z razvojem svojih pomnilniških čipov za standard DDR4. Čipi, izdelani s 30 nm-proizvodnim procesom, bodo od predhodnikov jasno hitrejši in varčnejši obenem. Pripravili so 2-gigabitne pomnilniške čipe in SODIMM modul s kapaciteto 2 GB, ki podpira preverjanje napak v zapisu (ECC) in bo namenjen predvsem vgradnji v kompaktne sisteme. Ta deluje pri 2.400 MHz, kar je 80 % več od trenutno najhitrejšega modula SODIMM na standardu DDR3, ki teče pri vsega 1.333 MHz. Prenos pri tej frekvenci in pri 64-bitnem pomnilniškem vodilu (en pomnilniški kanal) bo dosegel kar 19,2 GB/s.

Za varčnost bo poleg finejšega proizvodnega procesa poskrbljeno še z nižjo standardno napetostjo, v...

33 komentarjev

Radeon HD 6790 je tu

Referenčni Radeon HD 6790

vir: AnandTech
AnandTech - V skladu z napovedmi je AMD včeraj uradno predstavil novo grafično kartico Radeon HD 6790. Specifikacije se skladajo z napovedanimi, gre torej za sicer nedelujoča jedra Barts XT oz. PRO, ki jim izključijo 4 od 14 sklopov senčilnikov (ostane jih 800 oz. jedro Barts LE) ter jih nato priganjajo pri 840 MHz. Gigabajt GDDR5 pomnilnika teče pri 4,2 GHz ter z jedrom komunicira prek 256-bitnega vodila, vse skupaj pa se nahaja na tiskanini Radeona HD 6870. Razlog za to je, vsaj v primeru referenčne tiskanine, nekoliko zmogljivejši napajalni sistem za višjo napetost, ki jo potrebujejo manj kakovostna jedra. Posledica je seveda tudi visoka poraba, do 150 W, ki zahteva dva 6-pinska priključka PCIe.

Po besedah predstavnikov pri AMD-ju bo sicer praktično vsak proizvajalec razvil svojo tiskanino, ki bo...

2 komentarja

Vložen patent za svetlobni tazer

ročna različica naprave

vir: Slashdot
Slashdot -

Pri podjetju Genesis Illumination so vložili patentno prijavo za svetlobno pištolo StunRay XL-2000, ki s kratkim in močnim snopom svetlobe začasno onesposobi tarčo. V primerjavi z električnimi tazerji deluje na precej večji razdalji (do 50 metrov), proti posamezniku ali manjši skupini, učinek pa traja dlje (tudi do 15 minut), in kar je še pomembneje, s sabo ne nosi rizika srčnega infarkta. Idelek je že na voljo na trgu in naj bi bil sprva namenjen zlasti policistom in službam za varovanje, pripravili pa so tudi večje različice za na vozila (crowd control) ali ladje (varovanje pred vkrcanjem piratov).

Učinek je podoben prehodu iz močno zatemljene sobe na direktno...

58 komentarjev

Izšli novi Xeoni Westmere-EX

vir: ZDNet
ZDNet - Intel je včeraj izdal nove procesorje iz družine Xeon (Westmere-EX), ki prinašajo vrsto novosti in so namenjeni uporabi v strežnikih v podatkovnih centrih in drugih aplikacijah s potrebo po veliki računski moči.

Ključne izboljšave so podpora do 10 jedrom s 40 odstotkov večjim izkoristkom kot v prejšnjih verzijah, 32 nm-tehnologija izdelave, izboljšana energijska učinkovitost, 35 novih sistemov v družini E7 in 18 novih procesorjev za strežnike z dvema, štirimi in osmimi ležišči (možna razširitev vse do 256).

Procesorji iz družine E7 bodo stali od 774 dolarjev za najskromnejši model do 4616 dolarjev za Xeon E7-8870 (10 jeder, 2,4 GHz, 30 MB predpomnilnika), medtem ko se bodo cene družine...

4 komentarji

Intel Core i7-995X oz. kako upokojiti platformo na vrhuncu

techPowerUp! - Intel za vrhunec svoje že skoraj 2 leti stare platforme na podnožju LGA-1366 in veznem čipovju X58 pripravlja enega izmed svojih najzmogljivejših procesorjev oz. nedvomno najzmogljivejšega, če se osredotočimo le na namizne modele procesorjev. Core i7-995X bo predstavljal najhitrejšega šestjedrnika za podnožje LGA-1366, saj bo pod polno obremenitvijo z vsemi šestimi jedri tiktakal pri kar 3,6 GHz. S funkcijo samodejnega navijanja ko bodo nekatera jedra v brezdelju, bodo aktivna jedra lahko dosegla do 3,86 GHz. Ostale lastnosti so za procesorje Gulftown popolnoma običajne, v 32 nm-proizvodnem procesu izdelan čip s šestimi jedri, ki zmorejo skupaj obdelovati 12 računskih niti, 12 MB predpomnilnika, trokanalni krmilnik delovnega...

22 komentarjev

Apple ni kršil patentov Mirror Worldsa

ComputerWorld - Zvezno sodišče v Teksasu je predvčerajšnjim razveljavilo lansko sodbo proti Applu, v kateri je porota ugotovila, da je Apple v svojih izdelkih iPhone, iPad, iPod in Mac OS X kršil tri patente podjetja Mirror Worlds. Zaradi tega je bila porota dosodila plačilo 625,5 milijona dolarjev odškodnine, Apple pa se je na razsodbo pritožil in zahteval vnovičen pregled.

Sodnik je v razsodbi zapisal, da čeprav so odvetniki Mirror Worldsa uspeli prepričati poroto, da je Apple patente kršil, tega niso dokazali. Medtem ko je bil nastop Mirror Worldsa učinkovit in dovolj prepričljiv, pa jim je zmanjkalo golih dejstev, ki bi jih potrebovali za obsodilno sodbo. Nadalje dodaja, da je tudi višina odškodnine brez vsake...

5 komentarjev

Vse več matičnih plošč s podporo Bulldozerju

MSI 890FXA-GD70 - vrh MSI-jeve ponudbe za AMD

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Po Asusovi zatrjeni podpori Bulldozerja oz. AMD-jevih procesorjev Zambezi na obstoječih matičnih ploščah podobne vesti prihajajo še iz MSI-ja. Slednji trdijo, da bo na obstoječih matičnih ploščah s podnožjem AM3 in veznim čipovjem iz serije 800 ali 700 mogoče nove procesorje uporabljati zgolj z nadgradnjo BIOS-a. Ta je že na voljo za tri matične plošče, medtem ko bodo izdaje za druge modele sledile kasneje, skupno število podprtih matičnih plošč pa naj bi se ustavilo pri 14. Uradni razlog za novo podnožje je po besedah AMD-jevih predstavnikov vključitev večjega števila funkcij, ki bi jih pri uporabi starih podnožij sicer morali izpustiti, a pri MSI vseeno obljubljajo precej širok nabor podprtih funkcionalnosti, kljub uporabi podnožja AM3. Popolnoma naj bi bil npr....

4 komentarji

Texas Instruments kupuje National Semiconductor

Guardian - Ameriški polprevodniški gigant Texas Instruments je najavil nakup podjetja National Semiconductor, za katerega bodo odšteli 6,5 milijarde dolarjev, vse v gotovini. Približno polovico kapitala za prevzem bo TI pridobil z zadolževanjem. Vrednost predstavlja 78-odstotno premijo na vrednost delnice na začetku tedna pred objavljeno prevzemno namero. Gre za enega največjih prevzemov v zadnjem času, ki bo konsolidiral analogni sektor polprevodnikov, trenutno obvladujoč 42-milijardni trg.

To je eden izmed največjih trgov elektronskih komponent, saj se izdelki uporabljajo za obdelavo analognih signalov iz realnega sveta (zvok, temperatura, svetloba ...), ki se bodisi neposredno uporabijo za krmiljenje bodisi pretvarjajo v digitalni...

4 komentarji