»

Ohišja

več strani - Ohišje je najpomembnejši del strežnika oz. nekako tako gre tisti rek. No, iz čisto performančnega vidika temu seveda ni tako, vendar pa mnogi izmed nas še vedno dajejo velik pomen lepo oblikovanemu ohišju. No, tokrat si lahko pogledate kar tri:
  • Na 8Balls Hardware so si ogledali CoolerMaster ohišje, namenjeno predvsem strežnikom, klik!
  • Na ReviewNation so tokrat ogledali ohišje podjetja Lian-Li, ki sicer ni nič posebnega, a je vseeno lepo oblikovano, klik!
  • Na OCIA pa so si ogledali modifikacijo ohišja oz. pripomočke za modificiranje ohišja s skupnim imenom 8-Ball Window Kit, klik!

0 komentarjev

Odklepanje Thoroughbred procesorjev

Overclockers Australia - AMDjevi procesorji so že dolgo (no ja, od pojave Athlonov) znani kot izjemno overclockabilni, kar jih naredi še posebno hvaležne za navijanje, pa je nedvomno dejstvo, da se da njihov pomnoževalnik -- za razliko od Intelovega -- odkleniti, kar omogoča doseganje enormnih frekvenc FSBja. Kako odkleniti različne SocketA procesorje imate lepo napisano tudi v naših člankih, če pa si lastite najnovejši čistokrvni Thoroughbred procesor, za postopek odklepa poglejte sem.

6 komentarjev

Radeon 350 in Radeon 400

The inquirer - Vsi dobro vemo, da odkar je nVidia predstavila GPU pod kodnim imenom NV30, kanadsko podjetje ATI ne spi, temveč pripravja tekmeca, ki se skriva pod kodnim imenom R350. V sodelovanju s tem čipom bo uporabljen tako pomnilnik DDR-II, kot tudi na Radeonu 9700 (R300). Da pa ATI tehnologijo razvija še naprej, kaže še novejši Radeon pod kodnim imenom R400, ki naj bi ugledal luč sveta junija ali julija prihodnje leto; najverjetneje bo sparjen z novim grafičnim pomnilnikom GDER-3. Očitno nova resna grožnja nVidii? Bolj podrobno si lahko preberete na The inquirerju.

Še opozorilo: "Zgoraj navedeni podatki niso uradni." Več se bo izvedelo januarja. Tisti, ki si boste člančič prebrali, pa bodite pozorni na datum v 3. podnaslovu [:D] .

6 komentarjev

Pričelo se je RC5-72 tekmovanje

Distributed.Net - Vsi navdušenci tega tekmovanja hitro po nove kliente, ki jih dobite tukaj. Za vse tiste, ki še ne poznate tega tekmovanja: namenjeno je razbitju nekega 72-bitno zakodiranega sporočila in opozoritvi na (ne)varnosti kodiranja. Več informacij najdete na tej strani.

Če se še vedno sprašujete zakaj sodelovati, vam povem, da zmagovalec dobi 1.000 dolarjev oz. 2.000 dolarjev, če ni v nobeni skupini, medtem ko dobi neprofitna organizacija kar 6.000-8.000 dolarjev.

3 komentarji

Sedaj bomo pekli na domače CDje...

SiOL - ... so sklenili pri podjetju Anni iz Ljubljane ter pričeli izdelovat svoje CD-R medije. Ti so v celoti narejeni v Sloveniji, uporabljeni pa so materiali najboljše kakovosti. Pri Anniju pravijo, da bodo njihovi mediji presegali povprečno mejo kakovosti, cena pa bo nižja od konkurence. V prodaji bodo na začetku ponudili dva modela, Pisanka in Ultra (CDR, 2-48x), naslednje leto pa se nameravajo podati tudi v vode CD-RW in DVD medijev.

Njihov namen je prodreti na zahteven slovenski trg, zahodno in srednjo Evropo ter predvsem v države nekdanje Jugoslavije. Klik!

21 komentarjev

WLAN/DSL

Tom's Hardware - Verjetno vas velika večina pozna LAN -- tj. omrežje, ki ga vzpostavimo med računalniki na lokalni ravni. Še pred kratkim je bilo to možno edinole prek kablovja, v zadnjem času pa se uveljavlja WLAN, kar razvozlano in prevedeno v slovenščino pomeni brezžično omrežje. Na Tom's Hardware so si ogledali kar nekaj takih naprav, katerih posebnost je tudi vgrajen DSL modem, zaradi česar so uporabne tudi kot DSL usmerjevalnik. Če vas brezžični DSL routerji zanimajo in si kakšnega za ceno okoli 50 tisočakov lahko tudi privoščite, klik!

0 komentarjev

Google Toolbar

Google - Iščete slikice Britney Spears, informacije o kvantnih procesorjih, sestavine koktejla Tequila Sunrise? Prepričan sem, da vam na misel najprej pade Google. Fantje (morda tudi kako dekle? -- alien-w) pri Googlu pa se dobro zavedajo, da se da še bolje poskrbeti za vaše probleme, zato so spravili skupaj "Google Toolbar". Ta orodna vrstica močno pripomore k hitrejšemu iskanju po tem spletnem brskalniku. Z nekaj kliki si namreč lahko uredite, da vas bo ta vrstica vedno pričakala na vrhu vašega brskalnika (žal zaenkrat samo IE), kar vam prihrani precej časa in truda ob iskanju.
Najnovejšo različico si povlecite od tukaj.

9 komentarjev

Celeron na 2000 MHz

OCAddiction - Celeroni - ti Intelovi procesorji "cenejšega razreda" - so dobili novega bratca, ki tiktaka pri 2000 MHz, stestirali pa so ga na OC Addiction. Test je dokaj kratek, a obsega vse pomembne lastnosti tega 0,13-mikronskega mlinčka. Če so se vam AMDji zagnusili (ne vem kako) in nimate dovolj soldov za Pentium4, se vam nakup takega procesorja morda celo izplača. Klik!

4 komentarji

Tudi LG in Teac z 52x/24x/52x

CDR-Info - Na CDR-info so objavili novico, da bosta tudi podjetji LG in Teac kmalu na trg poslali svoja super-hitra pekača.

LG-jev model se bo imenoval GCE-8520B in bo imel podporo SuperLinku in Mt. Rainierju ter se ponašal z dostopnim časom 100 ms. Imel bo še 2 MB predpomnilnika, neznanki pa sta le cena in datum izdaje.

Teacov model se imenuje po stalnem vzorcu: CD-W552E. Tudi tu bo dostopni čas približno 100 ms, zaščita pred pretrganjem podatkovnega toka (BURN-proof) ter "gora Rainier". Teac bo na voljo tako v vrečki kot v verziji s škatlo. Še povezavi: LG in Teac.

0 komentarjev

BonziBuddy na sodišču

The Register - Da, našli so se korajžni, ki tožijo izdelovalce oz. tržitelje namiznega hrčka, BonziBuddya.

Verjetno ste že naleteli na kakšno stran, kjer se vam je prikazalo oglaševalsko okno, ki je bilo na moč podobno Windows oknom, ki prikazujejo sistemska sporočila. Tej tehniki se strokovno reče FUI -- Fake User Interface ter je v svetu spletnega oglaševanja zelo uporabljana.

Po besedah tožnikov naj bi podjetje tako z ukano na svojo stran (ki sicer spada med najbolj obiskane na internetu; le zakaj?) privabilo milijone ljudi ter jih s tem zmotilo pri njihovem delu oz. surfanju po .netu [>:D]. BonziBuggy, be gone.

5 komentarjev

nForceII osnovne plošče na kupu

AnandTech - Včeraj smo objavili novico o megatestu SiS648 osnovnih plošč, danes pa še podobna novica iz nasprotnega tabora. Na AnandTech so si namreč ogledali kar šest osnovnih plošč za AMD procesorje na trenutno najbolj vročem čipovju, nForceII. Tokrat so testirali osnovne plošče podjetij Abit, Asus, Chaintech, Epox, Leadtek ter MSI. V kolikor ste od vseh testov že malce zmedeni, si le poglejte vse plošče na kupu pod istimi testi. Klik!

Dodatek (15:37): Podoben test so opravili tudi na Digit-Life, kjer so prav tako testirali nekaj podobnih plošč. Hvala boštjanu za to povezavo.

8 komentarjev

Windows Product Activation: Morda pa le...

The Register - Da, stara oglaševalska logika še vedno deluje: spljuvaj samo idejo nekega izdelka, nakar čez čas izdaj 'svojo' različico.

Programerstvo pri Licenturionu je tako izdelalo prav nič izviren izdelek Licenturion Product Activation -- LPA, ki deluje na podobnem principu kot Microsoftova različica (... nečesa, kar so že pred časom spoznali sadjarji pri Applu), le da je njegovo delovanje -- ki temelji na 36-mestni kodi -- bolj 'transparentno' ter prijaznejše do poštenih uporabnikov, ne pa tudi zlih tatov. Klik!

Seveda -- veliko laže je piti mleko lepe nove koze kot pa izločke stare krave molznice.

0 komentarjev

3.000.000,00

Slo-Tech - Saj ne vem, kaj naj rečem. Enostavno moram reči, da upam, da boste še naprej tako redno zahajali na -- mirno rečeno -- najkvalitetnejši slovenski računalniški portal. Mi se bomo trudili z novostmi, testi, članki, recenzijami, strogim moderiranjem foruma (ja, tudi s tem, ja [:D]), vi nas pa še naprej obiskujte vsaj tako redno kot ste nas že do sedaj. Veste, 3 milijone obiska, merjenega po polurni IP blokadi, ni kar tako. Sedaj pa vsi po trikrat hura v komentarje! [:D]

Slikce:

12 komentarjev

Še malo igranja s forumom

Slo-Tech - Kot najbrž že veste, je Primoz pred nekaj dnevi uvedel noviteto na strani - na prvi strani foruma ter na temah zadnjih 24 ur ste namreč lahko videli, da se ozadja zaporednih kolumn spreminjajo paroma. Enivej, če vam zadeva ni pogodu ter bi radi izmenjavanje barv ozadja izklopili, kar hitro kliknite na lastne osebne nastavitve ter si zadevo mirno izklopite. Seveda morate biti za ta privilegij prijavljen uporabnik. Kul, ane? [:D]

12 komentarjev

Doba prenosnikov

ZDNet - Če pomislite na preteklo desetletje, se verjetno ne boste spomnili na nikogar, ki bi imel svoj prenosni računalnik. Če pogledate stanje sedaj, se z njim ponaša že velik del študentov, da o tistih, ki jim je bil namenjen, niti ne govorim.

Da je temu tako, kaže tudi analiza, ki jo je za ZDnet naredil Gartner, ki pravi, da je na vsak četrti namizni računalnik prodan en prenosnik. Kot napovedujejo, se bo to razmerje do leta 2006 popravilo na en prenosnik na tri prodane računalnike.

Kako so prenosniki v zadnjih letih tržni delež povečali za 50% in kaj se nam obeta v mobilnih platformah v prihodnosti pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

QBM pomnilnik prihaja

X-Bit Labs - Mnogo računalniških poznavalcev ter analitikov je sprva imelo dvome v QBM (Quad Band Memory) pomnilnik oz. jih še ima, a po drugi strani postaja jasno, da se njegov časa neustavljivo bliža. Podjetje Kentron Technology je namreč že napovedalo svoje tovrstne module, ki naj bi prišli na prodajne police že v prvem četrtletju prihodnjega leta. Za začetek načrtujejo prodajo QBM533 modulov (temelječih na DDR266), kasneje pa naj bi se pojavili tudi hitrejši QBM667 ter QBM800. Na katerem čipovju bodo le-ti delovali ostaja za enkrat še skrivnost, govori pa se, da naj bi QBM podprla VIA v prihajajočem VIA P4X800 veznem naboru. Klik!

0 komentarjev