»

Sobotno branje

Slo-Tech - Na različnih koncih interneta kot gobe po dežju rastejo testi novih izdelkov, pa naj bodo to grafične kartice, matične plošče, hladilniki, ali pa kaj drugega, zato smo pripravili kratek povzetek dogajanja zadnjih dni.

Začnimo pri matičnih ploščah. Verjetno skoraj vsi poznate nVidiino implementacijo sočasne uporabe dveh grafičnih kartic, SLI, ki naj bi v pravljičnem svetu omogočal kar dvojno število sličic na sekundo v primerjavi z le eno grafično kartico. Prva inkarnacija tega sistema je razdelila 16 stez PCI Express vodila dva enaka dela z 8 stezami, kar pa bi znalo postati z napredkom grafičnih kartic omejujoče. Zato so nVidiini inženirji pripravili nov čip, ki podpira kar 40 stez (32 se jih porabi za grafični kartici, ostalo pa za PCI Express vodila s po eno ali štirimi linijami). Prvi matični plošči z novim naborom, ki so ju uspeli testirati na Anandtech-u, sta Asusovi rešitvi za Intel in AMD procesorje. P5N32-SLI so sicer dobili v roke že prejšni četrtek, zato pa je test...

6 komentarjev

Electronic Arts bo ponudil odlomke glasbe iz znanih iger

GameSHOUT - Pri Electronic Arts so sklenili partnerstvo z Network Music Group, saj načrtujejo izdajo albumov z glasbo iz najuspešnejših EAjevih iger. Tako naj bi bili do konca leta 2005 na voljo soundtracki iz Medal of Honor, SSX, The Sims, NBA Live 2004, Battlefield 2: Modern Combat, itd.

Steve Schnur, ki tesno sodeluje s podjetjem EA, je zagotovil, da bodo v prihodnje ob izdaji iger takoj na voljo tudi albumi z glasbo, ponudili pa bodo tudi melodije za mobilne telefone. Vse skupaj bomo lahko kupili zgolj v spletnih prodajalnah - ponudba bo izključno digitalna, morda pa bodo izkoristili še prednosti iTunesa in v skladu z nedavnimi potezami Appla ponudili tudi mini posnetke. Več v originalni novici.

14 komentarjev

Pipin odprti termin: Battle for Wesnoth

Slo-Tech - V torek, 8. novembra vas on 19.00 vabimo na Pipin odprti termin, kjer bo Matija Šuklje predstavil odprtokodno igro Battle for Wesnoth.

Battle for Wesnoth je prosta (in zastonj) fantazijska potezna strategija, ki je prešla v različico 1.0. Gre za eno najpriljubljenejših in najhitreje razvijanih (prostih) iger zadnje čase! Zato je prav, da si jo pobližje ogledamo in raziščemo razloge za njeno priljubljenost in ultra-hiter razvoj. Battle for Wesnoth teče na večini modernih (ter tudi nekaterih bolj eksotičnih) sistemov.

11 komentarjev

Pripravite spalne vreče, če želite imeti Xbox 360

Reuters - Reuters poroča, da bo začetna prodaja Microsoftovih igralnih konzol nekoliko manj obsežna, kot je bilo predvideno. Namiguje se celo, da je to del načrtnega pritiska na tržišče in kupce - Microsoft naj bi nalašč upočasnil produkcijske linije, da bi ustvaril vtis o razprodanosti in nedosegljivosti konzol.

Nekateri sarkastično predvidevajo, da bodo na Norveškem trgovci lahko na dan izida Xboxa 360 ponudili samo napis Razprodano. Ponujene količine so namreč izredno majhne, poleg tega pa morajo trgovci vnaprej podpisati tudi posebne pogodbe, ki jih zavezujejo, da bodo konzole prodajali samo prvi dan po izidu, kasneje pa naredili nedostopne.

Situacija povprečne trgovine v ZDA ni nič bolj rožnata - vsaka bi naj na dan prodaje prejela največ 50 konzol, predvideva se celo, da jih bo realno zgolj 10. Na obeh straneh Atlantika bo tudi skoraj nemogoče dobiti samo konzolo, povsod bo na voljo le v paketih z igrami - tudi to je vključeno v pogodbah s prodajalci. Celo kupci, ki so novi Xbox...

32 komentarjev

Počasen pohod HPCjev

Slo-Tech - Hi-Fi že dolga leta stagnira. Večino nekoč velikih sejmov je poniknilo v nič, tisti preostali pa se vedno kitijo z multimedijo - velika sramota za nekoč ponosno in donosno industrijo zabavne elektronike.

Pravi audiofili seveda ostajajo zvesti analognemu, toplemu in naravnemu zvoku, zato se njih to besedilo ne bo čisto nič dotaknilo. Po eni strani jih še kako razumem, po drugi sem preveč praktične narave, da bi vztrajal pri starih obredih s klasičnimi gramofoni.
A tudi ta trdnjava Hi-Fija se maje, saj imamo ljudje že nekaj časa veliko različnih tehnoloških področij, ki nas zanimajo in kjer se lahko igramo: osebni računalniki, mobilni telefoni, dlančniki, GPS navigacija in ostale prenosne naprave. Hi-Fi pa je odrinjen v kot - pozabljen...

8 komentarjev

Izšel FreeBSD 6.0

Slo-Tech - Po končanem natečaju in predstavljenem novem logotipu ter novem dizajnu spletne strani je danes izšla še nova različica operacijskega sistema FreeBSD pod zaporedno številko 6.0. Novosti je precej, najbolj odmevne pa so številne optimizacije (predvsem pri dostopu do trdega diska), razširjena podpora brezžičnim omrežjem in (zaenkrat še) poskusna podpora platformi PowerPC. Celoten spisek novosti lahko najdete tukaj, vsi, ki sistem neizmerno želite namestiti, pa ga lahko snamete z uradne strani. Nerdorju se zahvaljujemo za obvestilo o novici.

9 komentarjev