»

Prvi preizkus PS3ja

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so pisci revije PSM3 od Sonyja dobili (za par ur) v roke testni Playstation 3. Preizkusili so Motorstorm in Resistance: fall of man.Objavili so filmček vklopa konzole in zagona Motorstorma, ki pa so ga na Sonyjevo željo kmalu umaknili. Na srečo se ga da še zmeraj najti na Video googlu in Youtubeu.

In kaj so ugotovili pri PSM3? Da je PS3 zelo tih, težek, se hitro vžge, se sveti kot ogledalo, ima (črno) prosojno ohišje, da je joypad zelo lahek in da je sistem za zaznavanje nagiba zelo odziven. Nasploh so bili zelo navdušeni...

V komentarjih pod novico se je pojavilo ogromno vprašanj, na katera so pisci naslednji dan večinoma odgovorili. Še zmeraj pa ostaja...

14 komentarjev

Prihaja Thermalright HR-03

Thermalright HR-03

Slo-Tech - Thermalright je predstavil nov hladilnik za grafične kartice z oznako HR-03. Hladilnik je zgrajen iz štirih vročih cevk (Heatpipe-ov) ter aluminijastih reber, za učinkovito hlajenje katerih lahko uporabimo 92 milimetrski ventilator.

Ob nakupu dobimo poleg hladilnika tudi hladilna rebra za hlajenje ramov na grafični kartici, mehanizem za namestitev na kartico ter mehanizem za namestitev 92 milimetrskega ventilatorja. Kupcem bo nov hladilnik za grafične kartice na voljo v prihodnjih tednih, njegova cena pa zaenkrat še ni znana.

Več o tem v Thermalrightovem sporočilu za javnost.

6 komentarjev

Virusi kot pomnilnik

Slashdot - Znanstveniki so odkrili način, kako z ovitjem virusa tobačnega mozaika s platinastim obročem dobijo zelo hiter tranzistor. Taki tranzistorji bi lahko prišli v poštev za zamenjavo sedaj popularnega Flash pomnilnika. Čip z virusnim pomnilnikom bi v kameri sliko prikazal v nekaj mikrosekundah, kar je s trenutnimi milisekundami občutna pohitritev.

Vodja projekta trdi, da je trenutno še daleč do praktične rabe, saj morajo ugotoviti kako omrežiti viruse.

Izvorna novica.

11 komentarjev

Bo Intel prevzel nVidio?

Reuters - Reuters poroča, da naj bi Intel v kratkem prevzel nVidio. S tem bi se Intel odločil za podoben korak kot njegov konkurent AMD, ki je poleti prevzel proizvajalca grafičnih kartic ATI. Tiskovna predstavnica Intela govorice o nakupu nVidie ni želela komentirati, medtem ko tiskovni predstavnik slednje ni bil dosegljiv, dodaja Reuters. Po nekaterih špekulacijah naj bi Intel prevzem nVidie napovedal že nocoj.

Več na Reutersu.

47 komentarjev

Znane nove specifikacije za prihajajoči G80

Daily Tech - Na DailyTech-u so objavili podrobnejše informacije o naslednji generaciji grafičnih procesorjev giganta nVidia. G80 bo širši množici poznan kot model 8800, in sicer bo najmočnejši iz te serije nadaljeval tradicijo z oznako GTX, medtem ko so "oskubljeni" verziji GT dodali črko S, znani kot GTS še iz časov serije Geforce2. G80 začuda ne bo preklopil na četrto generacijo DDR pomnilnika, kot so to že storili pri najmočnejšem ATi-jevem predstavniku, temveč bo po informacijah DailyTech-a nadaljeval z GDDR3. Model GTX se bo ponašal s kar 768MB 900MHz pomnilnika, ki bo prenašal podatke po 384 bitnem vodilu (cca. 86GB/s), medtem ko bo GPU tiktakal pri 575MHz ter bo imel na voljo kar 128 unified shader-jev, navitih na 1350MHz. GTS bo po drugi strani ne samo odvit na 500MHz ter olajšan za 32 senčilnikov, delujočih pri 1200 meganihajih, temveč bo tudi pomnilniško okrnjen na še vedno ogromnih 640MB, ki bo podatke prenašal po 320 bitnem vodilu.

Sem že prav radoveden, kako bo Alan Wake tekal...

28 komentarjev

Raziskava o ranljivosti spletnih strani z SQL bazami podatkov

Schneier.com - Pred približno mesecem dni so na Dark Reading objavili članek o varnostnih ranljivostih, odkritih v različnih aplikacijah. Na prvem mestu je z 21,5% Cross Site Scripting (XSS exploit), sledi možnost SQL vrivanja (SQL injection) ki so ga našli v 14% aplikacij, na tretjem mestu so PHP vrivanja (9,5%), sledijo pa prekoračitve pomnilnika (buffer overflow s 7,9%.

To so seveda varnostne ranljivosti, ki so jih odkrili v aplikacijah. Michael Sutton pa si je zastavil vprašanje, koliko teh ranljivosti je dejansko mogoče najti v resničnem svetu. Osredotočil se je na SQL vrivanje in analiziral spletne strani. S pomočjo Googla je izbral 1000 spletnih strani, ki uporabljajo SQL in poiskusil izvesti nedolžno SQL vrivanje. V primeru, da je spletna stran vrnila napako, je Sutton ugotovil, da je spletna stran ranljiva, sicer pa ni.

In rezultat? Izkaže se, da je s SQL vrivanjem trenutno ranljivih kar 11,3% spletnih strani, ki uporabljajo SQL baze podatkov.

'Hekerjem' dela torej še ne bo...

20 komentarjev

USB hrček

USB Hrček

Slo-Tech - Le kdo od rednih obiskovalcev Slo-Tech-a ne bi poznal zgodbe o hrčkih, ki pridno skrbijo za neprekinjeno delovanje naše strani. Za vse tiste, ki bi radi imeli svojega računalniškega hrčka, je angleški Crazyaboutgatgets ponudili USB Hrčka. Hitrost njegovega teka po valju je odvisna od hitrosti vašega tipkanja.Za več in formacij o USB hrčku obiščite Crazyaboutgadgets.

22 komentarjev

Nov članek: Čudežno popotovanje skozi grafični cevovod

Rasterizacija trikotnika - če je središče pike znotraj trikotnika se pika pobarva, sicer ne. Problem?

Slo-Tech - Naš Senitel ugotavlja, da trenutno očitno živimo v obdobju, ko razni *PU-ji (Processing Unit) rastejo kot gobe po dežju. Nedolgo tega je tržne police ugledal prvi pospeševalnik fizikalnih izračunov (PPU ali Physic Processing Unit) PhysX podjetja Ageia. In ker to očitno še vedno ni dovolj, se pojavljajo še pospeševalniki za umetno inteligenco in celo mrežne kartice, ki nosijo PU v imenu. Krivec za to poplavo pa je verjetno GPU (Graphics Processing Unit) in ideja o kovanju železa dokler je vroče. Da malce razjasnimo nastalo situacijo ter razložimo zakaj se GPU-ji dejansko obnesejo, pa se bo potrebno spustiti skozi tole zajčjo luknjo...Veselo branje!

12 komentarjev