»

Dostop do informacij o transakcijskih računih začasno blokiran

Banka Slovenije - Pred nekaj urami je kolega Matthai poročal o javno dostopnih številkah transakcijskih računov in nekaterih drugih osebnih podatkih, ki so bili takrat še javno dostopni na spletni strani Banke Slovenije. Trenutno je na podlagi odločbe inšpektorja za varovanje osebnih podatkov dostop do teh informacij blokiran do dokončanja postopka. Inšpektor v svoji odločbi zahteva sledljivost iskalca podatkov, sama objava na internetu pa se mu ne zdi sporna. O nadaljnjih dogodkih vas bomo seveda obveščali. Uradna stran Banke Slovenije.

13 komentarjev

Doom III tudi za Linux

več strani - Pri Id Software so držali svojo obljubo in dva meseca po izidu tretje inkarnacije igre Doom izdali še verzijo za Linux. Za delovanje potrebujete vsaj gigaherčni procesor s 256 MB pomnilnika, jedro 2.4 ali 2.6 in glibc 2.0 ali boljši. Edina večja omembe vredna težava je, da Doom III ne bo tekel na ATI-jevih karticah, ki uporabljajo fglrx gonilnik, so pa zatrdili, da pri ATI-ju že pospešeno delajo na popravku. Posebnih 64-bitnih verzij ni pričakovati, delujejo pa 32-bitne povsem zadovljivo tudi na 64-bitnih Athlonih. Več informacij in prenos demo različice lahko najdete na tej strani. Klik!

33 komentarjev

Po novem javno dostopni podatki o številkah transakcijskih računov

Slo-Tech - Konec marca 2004 je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o plačilnem prometu (ZPlaP-B). Branje tega zakona je vse prej kot dolgočasno opravilo, kajti 20 člen določa, da so "podatki o transakcijskih računih javni in dostopni na spletni strani Banke Slovenije".

V skladu s 40. členom tega istega zakona se je to zgodilo tik pred volitvami, prvega oktobra 2004, kar pomeni, da si po novem s pomočjo iskalnika na spletnih straneh Banke Slovenije lahko ogledate številke transakcijskih računov svojih sosedov, ali pa tudi znanih politikov.

Poleg imena in priimka ter številke računa, je na spletni strani Banke Slovenije prikazan tudi kraj bivanja ter kje je račun odprt, zanimiva pa zna biti tudi "Evidenca o neporavnanih obveznostih".

Seveda pa je na voljo tudi evidenca transakcijskih računov pravnih oseb, kjer si lahko ogledate nekaj podrobnosti o transakcijskih računih političnih strank in podjetij, za razliko od podatkov za fizične osebe, pa si je te podatke mogoče...

31 komentarjev

Prevedena priložena pomoč za OpenOffice.org

Slo-Tech - Slovenska lokalizacijska skupina je uspela zaključiti prevajanje pomoči za odprtokodni programski paket OpenOffice.org, kar je lep dokaz, da je mogoče za slovenski jezik skrbeti na inteligenten način.

Prevedena pomoč bo na voljo v vseh novih različicah programskega paketa od različice 1.1.4 naprej, tisti pa, ki imate OOo že nameščen, si lahko datoteke s prevodi prenesete in namestite naknadno.

Namestitev je tudi v tem primeru preprosta. Najprej zaprite vsa okna programa OpenOffice.org (vključno z Quickstarterjem), nato pa v namestitveno mapo (v okolju Windows je to navadno C:\Program Files\OpenOffice.org) vsebino ZIP datoteke odpakirajte v mapo \help\sl (čeprav je priporočljivo vsebino stare mape arhivirati, oziroma staro mapo preimenovati v npr. sl-old), nakar lahko OpenOffice.org ponovno zaženete.

Čestitke slovenski lokalizacijski skupini!

13 komentarjev