»

Dellov zaslon z ločljivostjo 5K

Dell - Dell je predstavil monitor, ki ponuja najvišjo ločljivost med komercialno dostopnimi monitorji za domačo in poslovno rabo. Dell UltraSharp 27 Ultra HD 5K podpira ločljivost 5120 x 2880 (to je 14 milijonov točk), kar sedemkrat več od 1080p in štirikrat več od 1440p. Doslej zgornji razred UHD (4K) prehiti za 70 odstotkov.

Panelov z diagonalo 27 palcev in omenjeno ločljivostjo bržkone nihče ne izdeluje, zato je zelo verjetno, da je Dell v monitor stlačil dva precej bolj standardna panela 2560 x 2880. Temu pritrjuje tudi dvojni priklop DisplayPort 1.2 na zadnji strani. Na podoben način...

36 komentarjev

Domače branje: Brad Stone: Amazon (2014)

Slo-Tech - Statistik in esejist Nassim Nicholas Taleb ni prav velik oboževalec zgodovinopisja. V knjigi Črni labod je zapisal, da zgodovinarji skoraj vedno zagrešijo »pripovedno napako«, saj podležejo človeški potrebi, da iz naključnih in nepovezanih dogodkov napletejo prepričljivo, a neresnično zgodbo. Največ kritik je namenil podjetniškim biografijam, saj je trdil, da pripovedovalci vedno poiščejo in izberejo samo tiste dogodke, ki navidez logično pojasnijo razloge za uspešne zgodbe ali jih celo pripišejo »preroškim«, »karizmatičnim« in »drznim« junakom. Čeprav so morda imeli zgolj – srečo.

S podobno zgodovinopisno zagato se je v uvodnem delu knjige o Amazonu (Učila, 2014) srečal tudi ameriški publicist in novinar Brad Stone.

Spraševal se je, kako naj zapiše zgodbo o uspehu Amazona, da ne bo zagrešil talebovske pripovedne napake. Naj jo zgradi okrog izjemno inteligentnega, megalomanskega in družbeno neprilagojenega ustanovitelja z nenavadno življenjsko zgodbo? Jo prikaže kot preplet...

8 komentarjev