»

OpenStreetMap.org v Ljubljani

Slo-Tech - V Ljubljani se bo v soboto, 8. in nedeljo 9. septembra odvijalo prvo delovno srečanje kartografskih navdušencev projekta OpenStreetMap.org, katerih glavni cilj bo izdelati podroben cestni zemljevid Ljubljane z uporabnikom prijazno Creative Commons licenco.

OpenStreetMap.org je projekt, kjer uporabniki sami ustvarjajo zemljevid sveta. Podobno kot pri Wikipediji lahko vsebino dodaja in dopolnjuje kdorkoli. S časom tako ustvarjena vsebina zaradi sinergijskih učinkov množice urednikov doseže kvaliteto, ažurnost in izjemne podrobnosti, ki pogosto prekosijo tudi nekoč najboljše vire.

Trenutni zemljevid Ljubljane je plod dela peščice navdušencev, ki so na svojih...

26 komentarjev

Volitve v ameriški zvezni državi Ohio niso več tajne?

News.com - Dva ameriška "zasebnostna aktivista" James Moyer in Jim Cropcho iz ameriške zvezne države Ohio sta odkrila, kako je mogoče povezati posamezne volilne glasove s konkretnim volilcem.

Trik je seveda v uporabi volilne tehnologije (tokrat gre za tehnologijo podjetja Election Systems and Software), ki vestno beleži oziroma preko tiskalnika izpisuje podatke kdaj in kako je nekdo glasoval. Na tem seznamu seveda ni navedeno kdo je glasoval, vendar pa volilni uradniki na ločen seznam volilcev vpisujejo vrstni red kdaj so glasovali.

Na podlagi zakonodaje zvezne države Ohio pa je mogoče pridobiti oba dokumenta: seznam volilcev z vpisanim vrstnim redom kdaj so volili ter seznam glasovnic z označenimi časi začetka in konca glasovalne seje. Te podatke je mogoče povezati - in ugotoviti kako je glasoval konkreten Janez Novak oz. John Doe. S tem pa se odpirajo tudi možnosti za pritiske na volilce in volilne goljufije.

Na možnost problema so sicer informacijski revizorji sistema opozorili že...

17 komentarjev

Izdelava laserske prisluškovalne naprave za nekaj evrov

Schneier.com - Če ste se vedno navduševali nad Jamesom Bondom, hkrati pa imeli veselje tudi s strojno opremo vaših mlinčkov, si sedaj za nekaj evrov sami izdelate lasersko prisluškovalno napravo.

Postopek je opisal Funditor na svoji spletni strani. Izdelava prisluškovalne naprave je nezahtevna, na voljo pa je tudi demonstracijski video.

Če pa hočete biti res pravi Geek Bond, pa si lahko omislite še doma narejeno napravo za nočno opazovanje.

23 komentarjev