»

Resnična resničnost 127: Svet zabave

Slo-Tech - Poletje je mimo in zopet je na malih ekranih Resnična resničnost. Tokrat se bomo podali v svet zabave, iger in podobnih drobnarij. Danes ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija.

Bili smo na sejmu Games Convention v Leipzigu (največjem igričarskem v evropi) in preizkusili kako zabaven bo Wii v resnici. V studiu pa bomo gostili Aleksandra Hropota, nekaterim bolj znanega kot Quattro, da pove kaj se pravzaprav dogaja na igričarski sceni. Seveda ne bo manjkalo niti poročilo z NESTa.

Sergej bo poškilil med volane in paličice veselja, ogledali pa smo si tudi nekaj najbolj zanimivih social networking strani iz domovine in tujine.

39 komentarjev

Dell: 20 milijonov AMD procesorjev

DigiTimes - Po poročanju Digitimes-a naj bi Dell med četrtim četrtletjem letošnjega in enakim obdobjem prihodnjega leta, v svoje prenosnike, namizne računalnike in strežnike, vgradil kar dvajset milijonov procesorjev proizvajalca AMD. S tem bi delež AMD-jevih procesorjev v računalnikih znamke Dell dosegel kar eno tretjino, poleg tega bi se povečal tudi njegov delež na svetovnem trgu računalniških procesorjev. Ob vsem tem pa se pojavlja vprašanje, ali bo AMD uspel izdelati dovolj procesorjev, da bo pokril povečano povpraševanje.

Več o tem na Digitimes-u.

16 komentarjev

Blu-ray Samsungov predvajalnik v Evropi in TDK-jev 200 GB medij

Slo-Tech - S predstavitvijo na IFA - Internationalen Funkaustellung v Berlinu, je Samsung tudi v Evropi začel s prodajo BD-1000 Blu-ray predvajalnika. TDK je medtem že razvil medij, ki lahko v 6 slojih shrani 200 GB podatkov. Tu se seveda ne mislijo zaustaviti in že razmišljajo o 8 slojih. Žal je govora o prototipih.

Žal so potihnile tudi govorice o dvoživkah (Blu-Ray + HD-DVD) med obema rivaloma za bodoči "DVD" standard.

17 komentarjev

Canon EOS 400D

Slo-Tech - Po uspešnem dedku EOS 300D in očetu EOS 350D, je sedaj tu nova generacija popularne digitalne kamere. Vnuk je tako dobil nov CCD čip, z 10.1 mega točkami ločljivosti, od bolj profesionalnega sorodnika 30D, si je "sposodil" 9 točkovni avto fokus, 2.5" LCD zaslon in ga nadgradil z napredno zaščito pred prahom.

Test same kamere in kratko primerjavo s sorodniki in konkurenco, si lahko ogledate na izvorni strani te novice: cameralabs.com. Samo kamero (body) si lahko omislite že od 867,65 CHF naprej, kar je 549 evrov.

29 komentarjev

Panasonic vpoklical "le" 6 000 baterij

CNet - V veliko bolj skromni številki kot smo navajeni (Dell in Apple), je baterije vpoklical Panasonic, hčerinsko podjetje Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. Prizadeta je serija prenosnikov Let's note CF-W4G (za podrobnosti kliknite sem).

Tokrat baterije niso Sonyjeve, niti naj ne bi bile Panasonicove, oziroma slednji proizvajalca noče razkriti . Tudi problem je nekoliko drugačen. V primeru bolj robatega ravnanja s prenosnikom (kar bi znalo biti običajno za ToughBooke), se lahko premakne mala vzmet in predre ovoj baterije. Zaenkrat javnih objav tovrstnih posledic še ni bilo.

0 komentarjev

iTunes-ov DRM na udaru

CNet - Pred kratkim smo poročali o programčku za odstranjevanje Microsoftovega DRM-ja, sedaj pa je tu tudi verzija za Applov iTunes 6.0.5.x. Sliši na ime myTunes in je še v geekovski (beri: razvojni) fazi. Pred predvajanjem je treba datoteke še dodatno obdelati.

Do bolj enostavne uporabe bo potrebno še malce počakati. Povzetek dogajanja si lahko preberete še na izvorni novici: CNet.

Za odstranjevanje nadležnega DRM-ja predlagam tudi bolj uporabno besedo: slačenje. Mi smo za golo glasbo :).

1 komentar

Ali si lahko obetamo DNK profiliranje vseh državljanov?

Slo-Tech - Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke (SNS) je 16. avgusta na Partnerstvo za razvoj* naslovila pobudo po obravnavi vprašanja glede zakonske ureditve odvzema krvi z namenom DNK vzorčenja vseh državljanov Slovenije.

Po mnenju SNS je razvoj tehnike in znanosti na področju analize človekove DNK prinesel večje možnosti za zdravljenje nekaterih bolezni, za razvoj biotehnologije ter za preiskovanje in dokazovanje kaznivih dejanj (DNK kot posameznikov "prstni odtis"). V stranki zato ustanovitev nacionalne zbirke DNK vzorcev označujejo kot nujno.

V predlogu, poslanem na Partnerstvo za razvoj navajajo, da je "uporabnost podatkov, ki nam jih Nacionalna zbirka vzorcev DNA nudi, nedvomno bistveno večja od možnosti zlorabe podatkov in kršenja zasebnosti in pravic posameznika."; Ob tem primeroma navajajo nacionalno zbirko DNK vzorcev, ki jo je vzpostavila Velika Britanija, zbirko DNK vzorcev, ki jo je pripravila Estonija ter zbirko CODIS, ki jo v forenzične namene uporablja ameriški...

136 komentarjev