»

Analiza napak v Passportu

Slashdot - V tehnologiji .NET, ki naj bi bila sicer precej odprta, se skriva tudi storitev imenovana Passport.. Ta omogoča 'enkratni login' na različna spletna mesta. Tehnologija je precej zanimiva, saj rešuje nekatere znane probleme, a hkrati tudi strašljiva, saj je popolnoma centralizirana.
Zato je toliko bolj zanimiva varnostna analiza Passport-a. Članek je primeren tudi kot uvodno branje o tehnologiji Passport, saj jo precej lepo razloži.

8 komentarjev

Življenje na ISS smrdi

Ananova - Čeprav ljudje ponosno zremo v prihodnost s svojo najnovejšo pridobitvijo v vesolju ki sliši na ime International Space Station (ISS ali po domače mednarodna vesoljska postaja), pa astronavti niso prav nič ponosni na razmere v postaji. Čeprav NASA strogo cenzurira razne komentarje, pa je nekaj podatkov vseeno prišlo v javnost. Čeprav je razgled iz ISS prav neverjeten, pa se astronavti pritožujejo nad drugimi stvarmi. Pravijo, da ima postaja polno otroških napak, glasno Rusko mehaniko, računalnik za poročanje napak, ki se vedno pokvari in premajhen DVD zaslon za gledanje filmov.
No ja, sicer pa postaja itak ni bila nikoli mišljena kot vesoljski hotel z nekimi blaznimi standardi .

8 komentarjev

Temni časi za računalniške diske

Overclockers Australia - Vsi vemo, kako hitro napredujejo diski in njihova tehnologija. Vsi vemo, da se vsaka še tako dobra stvar nekoč konča. Vsi pa tudi vemo, da je napovedovanje prihodnosti eden izmed najbolj nehvaležnih poslov. Samo spomnite se, kako so pred nekaj desetim letim napovedovali, da nam bo v devetdesetih letih zmanjkalo nafte, vendar se to na srečo ni zgodilo. Podobno napovedujejo tudi za diske, ki bodo v nekaj letih dosegli svoj maksimum. Vendar o nastanku nafte še vedno vemo relativno malo, delovanje diskov pa poznamo do potankosti. Pojavila so se že nekatera domnevanja, da se bo s sodobno tehnologijo razvoj diskov ustavil čez 3 ali 5 let, ko naj bi dosegli rekordno gostoto zapisa, ki bo znašala 150 gigabitov na kvadraten palec. Čeprav vse skupaj izgleda katastrofalno, pa se moramo zavedati, da proizvajalci diskov ne spijo na lovorikah in da že dalj časa razvijajo alternativne načine shranjevanja podatkov. Kdo ve, morda bomo v prihodnosti deležni prehoda na pomnilniške čipe. Ampak kdo sem...

2 komentarja

Vezje za nadzor RPM

Overclockers Australia - Overclockerji vedno potrebujejo najhitrejše in najmočnejše ventilatorje, ki pa so tudi najbolj glasni. To pa zato, da med igranjem svoje najljubše igre ali poganjanju zahtevnih programov (navijamo z nekim namenov, kajne?) ohranjajo temperaturo sistema/procesorja/grafične kartice pod kritično mejo. Vendar tistih nekaj MIPS-ov, ki jih dobimo z navitjem ne potrebujemo vedno, saj nam pohitren računalnik med pisanjem v Wordu prav nič ne koristi in ravno ko se hočemo skoncentrirati, nam vse skupaj pokvarijo glasni ventilatorji. Rešitev je poseben regulator, če pa hočemo, da določanje obratov ventilatorja poteka avtomatično, pa moramo sciniti preprosto vezje. Na to vezje potem samo še pritrdimo temperaturno sondo, ki glede na temperaturo komponente določa obrate na minuto. Načrt vezja najdete tukaj, če pa niste ravno izurjeni v takih spretnostih, pa poiščite znalce na Forumu.

0 komentarjev

CPU besednjak

Overclockers Australia - Računalniško področje je že tako ali tako preveč natrpano z raznimi kraticami in izrazi, tako da človek kar hitro ne ve več, kaj pomeni določeni izraz ali kratica. Pred kratkim smo videli, kako se na Anandtechu trudijo s svojo FAQ sekcijo, vendar so si fantje projekt zastavili preveč na splošno. Tako smo bili prisiljeni, da poiščemo posebne leksikone, ki se ukvarjajo samo z določenim področjem. Če vas je že od nekaj zanimalo področje centralnih procesorjev (CPU-jev), pa ste se izgubili v toni izrazov, potem je danes vaš dan. Na tej strani lahko najdete na tone razlag različnih pojmov. Seveda pa stran ni primerna samo za zelence, ampak tudi za znalce, ki si lahko na hitro osvežijo svoje znanje.

0 komentarjev

Espresso Pocket PC

HardOCP - Gotovo ste že kdaj videli kakšen miniaturni računalnik, ki je bil bolj podoben majhni kovinski škatlici, kot pa pravemu računalniku. Če me spomin ne vara, sem takega miniaturca omenil že v eni izmed prejšnjih novic, vendar pa je bil takrat opis v portugalščini. Če bi radi opis v angleščini, potem se odpravite na HardOCP. Tukaj so testirali tako imenovan Espresso PC, katerega ohišje je veliko nekako toliko, kot malce obilnejši walkman. Kot pri vseh manjših izvedenkah, je največja odlika Espresso PC ravno prenosnost. Seveda pa moramo na račun prenosnosti žrtvovati zmogljiv hardver. Espresso PC sicer podpira Intelove procesorje do 1 GHz, vendar pa ima bolj ubogo grafiko (i810), ki je neprimerna za pospeševanje sodobnih iger ali zahtevnih grafičnih programov. Seveda pa Espresso tudi ni namenjen takim stvarem, saj so ga izdelali predvsem za tiste, ki potrebujejo dokaj zmogljiv, prenosen računalnik, poganjanje 3D programov (iger) pa jih ne zanima.
Kdo ve, morda bomo več takih...

0 komentarjev

AMD Athlon MP pod Linuxom

GamePC - Minmax vam je že podal povezavo do testov Intelovega Pentiuma4 pod Linuxom, sedaj pa je čas, da si ogledamo, kako se pod tem OS-om odrežejo tudi Athlon MP procesorji v dvojni navezi. Kot gotovo že veste, je Linux sistem, ki se je rodil iz Unixa. Unix je bil že od nekdaj znan po svoji podpori večprocesorskim sistemom, zato so se razvijalci Linux kernela odločili, da to zelo uporabno lastnost prenesejo tudi na Linux. Razultat: po svetu je kar nekaj delovnih postaj osnovanih na Linuxu, ki poganjajo precej pomembne (in astronomsko drage programe) ter ogromno število večprocesorskih strežnikov.
Pod Linuxom so testirali 1.2 GHz Athlon MP (samostojno, ter v navezi s še enim procesorjem), Pentium III 1.0 GHz (spet samostojno, ter v navezi s še enim procesorjem) in Pentium4 na 1.7 GHz. Za test pa so uporabili igro Quake 3: Arena, prevajanje Linux kernela (jedra), MySQL, Blender (zahteven program za renderiranje) ter mongo.pl za I/O benchmarking (kako hitro so podatki zapisani na trdi disk...

0 komentarjev

Uporaba Thermaltake Orbov

HardOCP - Gotovo ste kupili Chrome Orba ali podobnega, pa ste kasneje ugotovili, da obstaja boljši ventilator. Če niste ravno modifikatorski manijak, ki daje procesorske hladilnike na chipsete ali grafične kartice, potem vam je Chorme Orb gotovo nesrečno obležal v kotu sobe. No, če ne veste, kako bi ga uporabili, potem upoštevajte HardOCP-jev nasvet.

0 komentarjev

ADDA ventilatorja

Hardware Extreme - Še ena ventilatorska, vendar se tokrat selimo iz hlajenja procesorjev na hlajenje sistema. V tem testu sta predstavljena dva ADDA-jeva ventilatorja, ki nimata kakšnega posebnega imena. Proizvajalec jih je poimenoval kot Ultra High Speed ADDA Fan (50CFM - Cubic Feet per Minutes) in Medium Speed ADDA Fan (31.4CFM). Oba sta zelo kakovostna izdelka, saj velja ADDA kot enega izmed najboljši proizvajalcev hladilnih rešitev, kar priča tudi ocena, saj sta ventilatorja dosegla 90 in 95 %. Kljub dobremu hlajenju pa moramo vseeno zamižati na eno oko, saj najzmogljivejši ventilator poleg dobrega hlajenja prinaša tudi tisto zoprno lastnost, ki je skupna vsem zmogljivim ventilatorjem - hrup. Sicer pa to itak ne moti nobenega resnega navijalca. Čeprav je ADDA naredila dva izmed najboljših ventilatorjev na svetu, pa tudi Delta ne počiva, saj je pred kratkim predstavila svojo 80 mm pošast, ki zmore kar 80 CFM. Kar veliko, vendar tu postane hrup že skorajda neznosen (ta ventilator naredi po...

0 komentarjev

Slike RAM čipov

Frosty Tech - Med iskanjem svežih testov hladilnikov na Frosty Techu sem odkril tudi precej zanimivo stran, na kateri najdete slike čipov različnih proizvajalcev na RAM modulu. Seznam sicer še zdaleč ni popoln, vendar bo gotovo marsikomu olajšal prepoznavanje. Ampak saj vsi vemo po napisu proizvajalca, kateri RAM je od katerega, porečete. To že, vendar ko boste prišli do Mosela, ki ima na čipih narisan samo nek čuden krogec ali Microna, ki ima na svojih čipih samo zanikrn znak MT, pa lahko pride do manjših problemov. No, če RAM-e različnih proizvajalcev na zunaj poznate, pa se lahko lotite branja informacij iz številk na čipu (tudi to vas nauči ista stran).

0 komentarjev

AVC 112BJO ventilator

Frosty Tech - Če iščete stran, kjer natančno opišejo določen hladilnik, potem je Frosty Tech gotovo ena izmed boljših. Pred kratkim so opisali zanimiv hladilnik 112BJO proizvajalca AVC. Morda se vas bo večina prav začudeno praskala po glavi, češ kaj je zdaj to eno čudo, vendar povsem po krivici, saj gre za zanimiv hladilnik, katerega največja pomanjkljivost je ravno neznanost. 112BJO je narejen iz aluminija, kar je v času, ko vse hiti na bakreno osnovo precej čudno, vendar je ravno aluminijasta osnova vzrok za nižjo ceno od bakrenih sorodnikov. Hladilnik ima mere 48x63x78mm, nanj pa je pritrjen precej tanek AVC-jev ventilator, ki zmore 4800 RPM. Ventilator ne prinaša kakšne revolucije, vendar je zanimiv, ker proizvajalec namesto visokih hladilnih reber, ki so "odlika" marsikaterega konkurenčnega hladilnika, raje izbral malce nižja. Za zaključek bi povedal samo še to, da je 112BJO sicer zanimiv hladilnik, ki pa mu žal manjka nekaj surove moči, da bi lahko posegel po višji uvrstitvi....

0 komentarjev

Dobrote na Guru3D

Guru 3D - Morda že veste, morda pa tudi ne, da si na strani Guru3D poleg odličnih testov lastijo tudi nekaj uporabnih programčkov, ki vam lahko olajšajo marsikatero opravilo. Vas zanima kakšne naloge opravljajo ti programčki? Berite dalje:
  • Prvi program se imenuje GeForce Tweak Utility in je namenjen, kot ste lahko razbraili že iz imena, tweakanju GeForce grafičnih kartic. Trenutno je v različici 3.0.4 in ponuja kar nekaj zanimivih rešitev

  • Če imate Nvidiino kartico, potem bo za vas gotovo zanimiv tudi Detonator Destroyer, ki je v namenjen odstranjevanju Detonator gonilnikov, vendar zmore še kaj drugega. Poleg odstranjevanja, vam lahko poišče tudi datoteke, ki so ostale od prejšnjih različic Detonator gonilnikov, ki niso več v uporabi. Z odstranitvijo starih in neuporabnih datotek, boste svoj računalnik gotovo obvarovali pred marsikaterim rutinskim formatiranjem trdega diska in svežim nameščanjem operacijskega sistema

  • Zadnji program, ki sem ga opazil na Guru3D je Q3Bench, ki je trenutno še...

0 komentarjev

HP na Modrem zobku

Guru 3D - Bluetooth standard počasi osvaja računalniško sceno... Dokaz tega je HP Deskjet 995C tiskalnik. Gre za Hewlett-Packardov pljuni-in-posuši (inkjet) tiskalnik. Nič na njem ni tako posebnega, razen to, da je prvi tiskalnik s podporo Bluetoothu.
Stane $399, na minuto popljuva (izpiše) maksimalno 17 strani teksta, ali popljuva (izriše) maksimalno 13 strani barvnih slikic. Prvič je bil predstavljen letos na CeBIT-u in zdaj je na voljo v prodaji.
Za vse tiste, ki ste pravkar prišli iz prazgodovinske jame in nimate pojma o čem govorim (BlueTooth) vam bom pojasnil. Na kratko, seveda. Bluetooth je nizko električno porabna, kratko razdaljna, brezžična tehnologija. Najbolj se (bo) uporablja pri PDA-ih, mobitelih in laptop-ih. Deluje v razdalji do 10 metrov s hitrostjo do 1 mbps. Deluje v radijskem spektru 2.4GHz, tako kot nekatere druge naprave (mobilni telefoni, mikrovalovne pečice,...), kar pa lahko povzroči motnje v delovanju... No ja, bo že....

0 komentarjev

Vodič za kupce

AnandTech - Pri AnandTechu so objavili vodič, katere komponente kupiti, če niste ravno sin Bill Gatesa. Skratka - gre za Value sistem. Kot je v navadi pri AnandTechu, so v sklopu vodiča nanizali rešitev za tri vrste uporabnikov. Za profesionalno/domačo uporabo (IBM Aptiva ), igračkarsko mašino (Moja Ta Huda Mašina) in profesionalno uporabo.
Za igranje iger priporočajo KyraII, za profesionalno načrtovanje 3D grafike pa GeForce2 MX. Članek si oglejte tukaj.
Moje osebno mnenje je, da je tak vodič hvalevredna zadeva, a so fantje ponekod naredili tudi napake! Mogoče sem pa to samo jaz...

1 komentar

Sony razvija varne audio CD-je

Slo-Tech - Glede na to, da ima večina ljudi svojo najljubšo glasbo presneto ( jaz se štejem za izjemo ), se je Sony lotil projekta, ki naj bi zagodel vsem tem. Razvija namreč sistem Cactus Data Shield, ki ob kopiranju CD-ja namesto glasbe posname šum. Ta pa naj bi po njihovem bil sposoben uničiti zvočnike. Sicer, če pa dobro pomislite, glasbo še vedno lahko posnamete v mp3, potem pa iz tega dobite nov audio CD.. .

Ta zaščita je nek ustreznik Macromediine SafeAudio zaščite, za katero pa se je že našlo zdravilo. Kot vsaka druga zaščita, bo tudi ta najverjetneje obsojena na propad, saj zdolgočaseni hekerji kar hrepenijo po novih izzivih. Thanx, Tomi.

3 komentarji

I'm back

Jaz - Tako. Po dolgem in napornem dopustu (nobenega računalnika) sem se vrnil. Kako je bilo? Dolgočasno. Cel dan samo morje in morje in morje. Ko sem se vrnil, sem bil vesel, da so drugi pisuni več kot le nadomestili moj primankljaj.
Torej zdaj, ko sem spet nazaj, se vam obeta vsaj en test strojne opreme in, seveda, vsakodnevno obveščanje o dogodkih na računalniški sceni. Vem, da me niste pogrešali, ampak pustite mi moje iluzije...

9 komentarjev