»

Italijanska policija razbila italijansko celico Anonymousa

TechEye - Italijanska policija je sporočila, da so danes zgodaj zjutraj aretirali tri domnevne člane hekerske skupine Anonymous, med njimi je bil eden mladoleten. Izvedli so 32 hišnih preiskav, eno s pomočjo švicarske policije tudi v kantonu Ticino, in aretirali trojico vodilnih.

Identificirali so 36 oseb, ki jih tako ali drugače sumijo sodelovanja s skupino Anonymous. Petnajst so jih tudi ovadili. Osumljenci so stari med 15 in 28 leti, kar pet je mladoletnih. Italijanska policija je dejala, da je med pridržanimi tudi domnevni vodja italijanske sekcije Anonymousa, 26-letni v Švici živeči Italijan z vzdevkom Frey. Več informacij bo predvidoma znanih jutri.

43 komentarjev

Sedaj Apple terja prepoved uvoza Samsungovih izdelkov

Heise - Čeprav je Samsung odstopil od ene izmed ničkoliko tožb zoper Apple, slednji ni pozabil odgovoriti na Samsungovo zahtevo za prepoved uvoza Applovih izdelkov v ZDA. Zato so na kalifornijsko sodišče vložili zahtevo po izdaji začasne odredbe o prepovedi uvoza tabličnih računanikov Galaxy Tab 10.1 ter pametnih telefonov Infuse 4G, Galaxy S 4G in Droid Charge v ZDA. Medtem ko Komisija za mednarodno trgovino (ITC), kamor je svojo zahtevo poslal Samsung, odloča navadno več kot leto dni, si Apple zaslišanje pred kalifornijskim sodiščem obeta v mesecu dni.

Svoj zahtevek utemeljujejo s kršitvijo štirih patentov. Trije patenti se nanašajo na videz naprav Galaxy Tab, Galaxy S 4G in Infuse 4G, ki da...

88 komentarjev

Nativno branje PDF-dokumentov v brskalniku s pdf.js

CNet - Branje PDF-dokumentov, ki so vedno pogosteje med zadetki iskalnikov po spletu, v brskalnikih ni noben problem, a moramo imeti za to nameščen Adobov dodatek Reader. V brskalniku prek njega odprti dokumenti se vedejo precej drugače kot spletne strani, saj za navigacijo ne moremo več uporabljati klasičnih brskalniških gumbov ipd. Zato so junija v Mozilli predstavili razvoj vtičnika za nativni prikaz PDF-dokumentov v Firefoxu. V ta namen bo uporabljal tehnologije iz prihjajočega standarda HTML5. Sedaj je pdf.js, kot se imenuje, dosegel pomembno verzijo 0.2.

Najnovejša verzija pdf.js namreč prvikrat odpre in brez artefaktov prikaže testni dokument v popolnosti, kakor to stori...

17 komentarjev

Prihaja film o Angry Birds

Guardian - Angry Birds, popularna igrica za iNapravice, Androide in brskalnike, ki je skupaj doživela že 250 milijonov prenosov in je s tem najbolj uspešna mobilna aplikacija doslej, bo zgleda doživela tudi filmsko različico.

Finski razvijalci Rovio Mobile so v ta namen najeli Davida Maisla, vodjo ameriške produkcijske hiše Marvel. Marvel je sicer eden od dveh vodilnih stripovskih založnikov v čezlužju (drugi so DC comics), v zadnjih 10 letih pa so na veliko platno (bolj ali manj) uspešno prenesli kar nekaj svojih risanih junakov - Spider-mana, Može X, Hulka, Fantastične štiri, Iron Mana, Punisherja. Maisel je že potrdil začetek dela na filmu, tako da gre tokrat zgleda zares. Ogleda v kinematografih (če bodo do tedaj še preživeli) se lahko nadejamo v treh ali štirih letih.

18 komentarjev

Facebook naj bi ponudil video klepet preko Skypa

Pri mashable.com ugibajo o možnem izgledu video klepeta

vir: Guardian
Guardian - Facebook je za prihajajočo sredo napovedal poseben dogodek za predstavitvijo novih izdelkov. Seznam je (kot je zdaj že običajno) še skrivnost, naj pa bi vključeval nov HTML5 odjemalec za mobilne naprave (project spartan) ter še enega za iPad, novo aplikacijo za deljenje fotk, in - kot poročata dva vplivna tehnološka bloga, TechCrunch in Mashable - zvočni in video klepet preko omrežja Skype.

Govorice o povezovanju obeh podjetij se pletejo že nekaj let; Facebook pa naj bi celo bil eden od potencialnih kupcev podjetja, poleg Googla in končnega zmagovalca, Microsofta. Napoved je sicer še neuradna in sloni na nepreverjenih "insajderskih" informacijah ter pomenljivem dizajnu vabila za dogodek. Čas je zagotovo primeren, saj Facebook še kako

16 komentarjev

Microsoft bo sodeloval z največjim kitajskim iskalnikom Baidu

The New York Times - Microsoft se želi okrepiti na kitajskem iskalniškem trgu, zato so sklenili dogovor o sodelovanju z vodilnim kitajskim iskalnikom Baidu. Ta ima na Kitajskem 83-odstotni tržni delež pri iskanju po spletu, a večino poizvedb uporabniki opravijo v kitajščini. V zadnjem času pa narašča tudi število uporabnikov interneta na Kitajskem, ki znajo angleško in iščejo informacije tudi v tem jeziku. Baidu ima nemalo težav pri prikazovanju relevantnih zadetkov na angleške poizvedbe, zato jim bo na pomoč priskočil Microsoft. Njihova iskalna storitev Bing bo namreč servirala rezultate iskanja v angleščini, ki bodo bolj relevantni.

Kitajska ima 470 milijonov internetnih uporabnikov, ki dnevno opravijo 10 milijonov iskanj v angleščini, in tu se skriva velika priložnost za Microsoft. Še posebej mu je delo olajšal Google, ki se je lani spopadel s kitajskimi oblastmi v vprašanju upravičenosti...

3 komentarji

Mark Zuckerberg najbolj "followan" uporabnik Google+

Top 100 uporabnikov Google+. Zanimivo je, da lastnika Googla znotraj omrežja nimata nobenih prijateljev in torej svojega lastnega servisa očitno ne uporabljata.

vir: Guardian
Guardian - Po vsem prahu, ki ga je v zadnjem tednu dvignila socialnega omrežja Google+, so mediji naravnost pograbili novico, da si je svoj profil ustavil tudi ustanovitelj Facebooka, Mark Zuckerberg. Še več, v manj kot 24 urah je skrajno pomembnim dogodkom iz njegovega življenja [1] začelo slediti ("followati") čez 21 tisoč ljudi, kar je precej impresivna številka.Na twitterju mu sicer sledi še nekajkrat več uporabnikov, številka pa je vseeno smešno nizka v primerjavi s top twitteraši, ki imajo po več milijonov oboževalcev.

Google z uvedbo najširšega "following" kroga (circle) očitno misli neposredno konkurirati ne samo Facebooku, ampak tudi mikroblogging platformi Twitter, zato bo v prihodnjih mesecih izredno zanimivo spremljati, koliko...

12 komentarjev

Wordpress 3.2 Gershwin na voljo, prejšnjo različico preneslo kar 15 mio uporanikov

TechCrunch - Wodpress je pravkar izdal najnovejšo različico popularne blogging platforme, Wordpress 3.2 Gershwin. Izdelek nosi ime po mladem ameriškem skladatelju z začetka 20. stoletja, Georgu Gershwinu. Novosti niso revolucionarne, so pa znatno pohitrili in počistili uporabniški vmesnik, dodali celozaslonski način za pisanje novih blog postov (ti. zen mode, kjer so gumbi za oblikovanje in ostala šara skriti), poenostavili administracijo in črtali podporo za IE 6.Istočasno so objavili nekaj zanimivih statistik. Prejšnjo različico Wordpressa, 3.1, ki je izšla februarja, je na svoje strežnike preneslo kar 15 milijonov ljudi, sodeč po anketi na wordpress.com pa od pisanja wordpress bloga živi vsaj 20.000 ljudi. Dalje, na zadnji različici je delalo...

5 komentarjev