»

Testa na X-Bit Labs

All in Wonder 9700 Pro

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Tokrat so na X-Bit Labs na test postavili dve zanimivi komponenti. in sicer All in Wonder 9700 Pro ter prenosni Sonyjev pekač ter hkrati predvajalnik MP3 glasbenih datotek. Verjetno ste karakteristike te, do nedavnega še najhitrejše grafikulje za neprofesionalno rabo, slišali že velikokrat. Zato pa naj vam le povem, da so testirali inačico All in Wonder, ki ima poleg standardne opreme priložen še dokaj velik kupček strojne ter programske opreme, med drugim tudi daljinski upravljalnik. Klik! Sonyjev prenosnež pa se lahko pohvali z za svoje razmere visoko hitrostjo zapisovanja CD medijev, saj peče pri hitrosti 24x, poleg vsega pa bo navdušil vse DVD-navdušence, saj bere tudi ploščke sedanjosti. Namenjen je predvsem...

0 komentarjev

Testi grafikulj

Zgoraj 128 MB verzija, spodaj 256 MB Radeona 9800 Pro

vir: Tom's Hardware
več strani - Z izidom nVidiine serije NV35 je omenjeno podjetje prineslo svež zrak na to področje in hkrati dvignilo kar precej prahu zaradi gonilnikov. ATi je kot odgovor na to poslal v ogenj Radeona 9800 Pro. Tokrat so si ga ogledali na Tom's Hardware in prišli do zanimivih zaključkov, poleg tega pa so na ostalih stranih stestirali še dve grafični kartici in sicer prenosno različico Radeona 9600 Pro ter MSIjev model Geforcea FX 5200 Ultra. Testi so zanimivi, zato vam priporočam branje kakega od teh: Radeon 9800 Pro na Tom's Hardware, Mobilni Radeon 9600 Pro,...

2 komentarja

Brez Soldov do Aplikacije?

STA - Stopnja piratstva v Sloveniji je lani dosegla 59 odstotkov, kar je sicer odstotek manj kot leto prej in dva odstotka manj kot pred dvema letoma, so v torek potožili na tiskovki BSA Slovenija. V tujini naročena študija, katere metodologija ni znana -- vemo pa, kako to gre -- pa je naračunala, da je imelo slovensko gospodarstvo lani zaradi tega 29 milijonov dolarjev škode. V raziskavi niso upoštevani zasebniki, operacijski sistemi in igrice, sicer bi številke šle v nebo. Sploh ko gre za igre, predstavniki slovenske BSA samo otožno pogledajo v tla in odkimavajo tja proti 90 odstotkom. Kljub temu so naši warezbusterji zadovoljni, saj vsa reč vendarle kaže trend upadanja. Lani so tržni inšpektorji po nalogu BSA pregledali 116 podjetij, preiskali 805 računalnikov, na njih našli 476 nelegalnih programov in vložili 23 pritožb sodnikom za prekrške. Ti so lani obsodili devet končnih uporabnikov, štiri od teh že pravnomočno. Kazni pa niso šala -- najvišja zaradi neupravičene uporabe...

22 komentarjev

Brez Intelovih znižanj do oktobra

X-Bit Labs - V zadnjem času smo bili priče dvostranskemu zniževanju cen procesorjev. Žogico sta si podajala oba giganta, AMD in Intel. A tokrat je na strani X-bit Labs moč zaslediti novico, da je Intel najavil, da ne bo več zniževal cen svojim procesorjev vse do oktobra. Znano je, da bodo cene Pentiuma 4 močno padle 26. oktobra, pred tem pa nič. Ali daje dejstvo, da Intel ne bo znižal cen celo četrtletje, prednost AMD-ju? Glede na to, kar smo videli v zadnjem času, je sicer čisto možno, da bo še pred oktobrom prišlo večjih do sprememb. Preberite si novico, v kateri si lahko ogledate tudi najverjetnejše cene Pentiumov po 26. oktobru.

19 komentarjev

Za kratek čas: Kupite duhca!

eBay - Dobro, bodimo si na jasnem -- na eBayevih internetnih dražbah ljudje redno prodajajo vsakovrstne bizarnosti, ki včasih dosežejo želen odziv, včasih pa ne. No, v zadnjih dneh je doživela izreden odziv ta sumljiva dražba, ki se je pričela konec maja, zaključila pa se bo v noči iz danes na jutri. Prodaja se namreč duh, ujet v steklenici. Ali gre za potegavščino? Prodajalec povsem resno in bolj ali manj utemeljeno trdi, da ne. Mi osebno nismo prepričani, a je vseeno trenutna tržna cena narasla s 100 na dobrih štirinajst tisoč ameriških dolarjev. Za morebitni nakup imate še 13 ur časa [:D].

19 komentarjev

Prihajajo naviti Radeoni 9600 Pro

X-Bit Labs - Po tem, ko se je nVidia odločila zvišati frekvenco svojim GeForce FX 5600 Ultra grafičnim karticam, se je konkurenčno podjetje ATi odločilo, da bo pohitrilo svoje Radeone 9600 PRO, da bi premagalo nVidio. Kot vemo, so bil takti procesorja in pomnilnika na kartici 5600 Ultra zvišani iz 350 MHz na 400 MHz. Čeprav takih kartic še ni na tržišču, se ATi in njegovi poslovni partnerji že bojijo konkurence. Nekaj izmed njih je že začelo zviševati frekvence svojih Radeonov 9600 Pro.

Podjetje SUMA je pred kratkim izdalo svojo platinasto inačico Radeona 9600 Pro, katere procesor tiktaka na 450 MHz, pomnilnik pa na 650 MHz. Poleg tega je kartica opremljena še s hladilnimi rebri in dvojnim sistemom hlajenja za VPU. Sapphire je prav tako nedolgo tega izdelal Radeona 9600 Atlantis Pro Fireblade, katerega pomnilnik lahko navijemo tudi do 660 MHz, vendar se še niso odločili, ali bi ga pričeli tudi serijsko prodajati. Novi, hitrejši Radeoni se bodo tako uspešeje borili proti nVidiini naviti 5600...

0 komentarjev

E-kupovanje onkraj Luže

Finance - V ZDA je družba MasterCard, kot ena od najbolj znanih izdajateljic kreditnih kartic po svetu, pripravila raziskavo o uporabi plastičnega denarja pri spletnih, t.i. e-nakupih. Uporabniki -- kupci so po raziskavi izpostavili nekaj najpomembnejših dejavnikov, ki odtehtajo odločitev, ali sploh kupovati na spletu: učinkovito varovanje osebnih podatkov potrošnika, spoštovanje želje o (ne)pošiljanju reklamnih sporočil na njihov e-naslov, oznaka o varnem poslovanju na spletni strani, in podobno. Čas za spletno nakupovanje se sodeč po raziskavi podaljšuje, enako velja tudi za obseg in pogostost tovrstnih nakupov. V raziskavo so vključili tako moške kot tudi ženske. Seveda so v ZDA s spletnimi nakupi začeli precej pred nami, a vendar so vsakršne raziskave na tem področju koristna projekcija za pozitivno usmerjanje trendov tudi pri naših e-trgovcih. Uradno sporočilo.

0 komentarjev

Nič več ATIjevih domačic

vir: ATI
X-Bit Labs - Kanadsko podjetje ATi se je odločilo, da ne bo več prodajalo grafičnih kartic, osnovanih na njihovih čipih, pod svojo lastno trgovsko znamko. Zaradi spremembe v ATIjevi prodajni strategiji bomo tako videli več kartic njihovih poslovnih partnerjev (Sapphire, TYAN, Gigabyte, Club3D, Power Color, Hercules, ... ), medtem ko se bo ATi bolj posvečal sami izdelavi čipov. Pod ATijevem lastnim imenom se bodo tako prodajale samo še njihove multimedijske kartice All-In-Wonder. Podjetje pa naj bi začelo tudi zaračunavati njihovo do sedaj brezplačno telefonsko tehnično podporo. AthlonXP sklepa, da se bodo zaradi ATIjeve odločitve spremenile cene grafičnih kartic. Velja pa še omeniti, da podjetje še ni podalo...

8 komentarjev

Avtorske pravice in krivice?

Slo-Tech - Veliko ljudi vzame avtorske pravice za nekaj svetega in samoumevnega. Vendar ima vsaj eden izmed razlogov za to pravico drugačne temelje. Gre namreč za to, da posamezniku država s tem podeli monopol nad nekim avtorskim izdelkom, navadno v zameno za to, da bo izdelek čez čas postal javna lastnina in bodo lahko od njega imeli korist vsi.

Do tu vse lepo in prav. A problem se pojavi, ko medijske korporacije v Združenih državah vsakih nekaj let zlobirajo kongres, da podaljša veljavnost teh pravic. Tako je trajanje avtorske pravice z začetnih fiksnih 14 let po objavi sedaj naraslo na kar 95 let. Posredno pa ZDA vsiljujejo svoja pravila tudi drugim (glej CIPR).

Eric Eldred predlaga uravnovešenje zakona tako, da bi moral lastnik po 50 letih plačati simbolično vsoto, sicer bi delo takrat postalo javna last. Tako naj bi se vsaj delno vzpostavilo ravnotežje med javno in zasebno koristjo.

Mimogrede, v Sloveniji je trajanje pravice 70 let po avtorjevi smrti. Osnovna razlaga slovenske zakonodaje

4 komentarji

Ogrožena vrsta vrača udarec

SFGate - To, da se (predvsem v ZDA) policaji v internetu izdajajo za trinajstletnice, da polovijo pedofile, je splošno znano dejstvo. Pri tem očitno tudi niso kdovekaj uspešni, ker se je resnemu odraslemu človeku pač težko vživeti v vlogo z internetom zasvojene mlajše najstnice. Previdni pedofili zato hiitro spoznajo, s kom imajo v resnici opravka, in se praviloma izmuznejo roki pravice. Ta problem so začeli izvirno reševati v Baltimoru. Najeli so tri štirinajstletnice, da podučijo za ta namen ustanovljeni FBIjev oddelek, kako se morajo čim bolj punčkasto obnašati v internetu. Po novem se tovrstnim spolnim deviantom težka piše [>:D]. Klik!

10 komentarjev