»

DVD na Linuxu

The Duke Of URL - Tudi DVD prihaja počasi na Linux. Na The Duke of URL so naredili članek, v katerem boste našli podatke, katere dekoderske kartice so podprte in kateri softverski DVD predvajalniki so na voljo. Obdelali so tudi razne problematike in stestirali, na kateri različici Linux jedra vse skupaj dela najbolje. Skratka, če imate Linux in bi ga radi usposobili za predvajanje DVD-jev, si le preberite ta članek.

2 komentarja

VIA C3 procesor

CNet - VIA je predstavila svoj C3 procesor, za katerega so prepričani, da je dovolj poceni in močan, da bi lahko konkuriral Intelovim in AMD-jevim procesorjem predvsem na področju prenosnikov (notebookov). Predstavili so tudi nekaj prototipnih računalnikov s C3, vendar cena še vedno ostaja skrivnost. C3 je procesor, ki ima zanimivo zgodovino:
Vse skupaj se je začelo z Viinim nakupom podjetij IDT in Cyrix. Po prevzemu teh dveh podjetij, je VIA naredila svoj prvi procesor imenovan Cyrix III. Cyrix III je bil narejen kot procesor za low-cost računalnike, vendar je naletel na mlačen odziv proizvajalcev računalnikov. Pri Vii so se kljub temu odločili, da naredijo naslednika. Zamenjali so razvojno ekipo (procesor je razvijala ekipa podjetja IDT) in nastal je nov procesor s starim imenom Cyrix III (zopet). Tudi ta procesor ni užil kakega pretiranega uspeha, vendar je VIA še vedno trmasto vztrajala, kar je pripeljalo do procesorja C3 (C(yrix)3 -- C3, get it?).
VIA si od C3 obeta veliko, saj ima...

3 komentarji

Linux kernel 2.5, 2.6

Byte - Na Bytu so se je pojavil članek, kaj lahko Linux uporabniki pričakujejo v naslednjih verzijah Linux jedra. Kakor v prejšnjih različicah, lahko tudi tukaj pričakujemo obilo novosti - večina softverskih. Kar pa se tiče podpore novim procesorjem: Itanium je že podprt, podpore za druge procesorje pa še niso najavljene (avtor članka sklepa, da bi Linux lahko v prihodnje deloval tudi na HP PA-RISC procesorjih, vendar so to le predvidevanja).
Ker so se začele za Linux močno zanimati tudi velika računalniška podjetja, lahko nova jedra pričakujemo malce prej, kot ponavadi.

2 komentarja

OfficeXP že skrekan

The inquirer - Hehe, medtem ko se Microsoft trudi z raznimi aktivizacijskimi metodami za svoj softver, se mu warez scene le smeje v brk. Dokaz za to je tudi to poročilo s The Inquirerja, po katerem sodeč je nedavno izdani OfiiceXP že skrekan in v obtoku po internetu. Če je zadeva resnična ali ne, presodite sami, toda jaz bi kar rekel, da je (*prikrit pogled na sveže spečen OfficeXP CD*) .

20 komentarjev

Vse več podpore KYRO/KYRO II čipom

Slo-Tech - Čeprav je kazalo slabo, se vse več proizvajalcev odloča za uporabo KYRO/KYRO II čipov na svojih grafičnih karticah. Gospod David Harold (PowerVR) mi je tako poslal seznam novih proizvajalcev, ki bodo predstavili KYRO/KYRO II izdelke:
 • SUMA: SUMA Kyro s 32MB pomnilnika in TV-Outom; SUMA Kyro II s TV-Outom in DVIjem
 • InnoVISION: Inno3D Kyro II 4500 s 32 ali 64MB pomnilnika in TV-Out opcijo
 • CHANCE-I: BLOOD2 Kyro II kartica s 32MB pomnilnika
 • Club3D: Club3D Kyro I CLK-1064TV s Kyro I čipom, 64MB pomnilnika in TV-Outom; Club3D Kyro II CLK-2032TV s Kyrom II, 32 ali 64MB in TV-Outom/DVIjem
 • Ennyah Technologies: Michelan Kyro I3D Pro K4000 in Michelan Kyro II 3D Pro K4500; obe kartici bosta na voljo z 32 ali 64MB pomnilnika ter z ali brez TV-Outom
 • Joytech: APOLLO Kyro 2 s 64MB pomnilnika ter TV-Outom in DVIjem
 • Kifer: Royal Kings KYRO-1 STG4000 KO4000S64-T0 (TV-Out) in KO4000S64-00 (brez TVja) na Kyru I ter Royal Kings KYRO-2 STG4500 KO4500S64-T0 (TV-Out) in KO4500S64-00 (brez TVja) na Kyru II
 • Lung...

5 komentarjev

Intel najavil i845

več strani - Drugi veliki dogodek na področju veznih čipovij je Intelova uradna najavitev i845 alias Brookdale čipovja. Seveda gre za Pentum4 čipovje, ki bo delovalo s PC133 SDRAMom. Intelova najava pa nikakor ne pomeni tudi dobavljivosti čipovja... v večjih količinah ga bodo začeli razpošiljati komaj v drugi polovici tega leta. Vse lepo in prav, zanimiva je le ena podrobnost: vsi proizvajalci, ki so najavili i845 plošče, so svoje izdelke opremili s Socket478 podnožjem, ki ustreza Northwood čipom. Tako se utegne zgoditi, da bodo prve i845 plošče morale čakati na ustrezne procesorje z Intelove strani. Kakorkoli že, podpora proizvajalcev novi platformi je ogromna, kar kaže spodnja razpredelnica najavljenih matičnih plošč. Vprašanje je le, ali bodo performanse Pentuma4 sparjenega s PC133 SDRAMom zadostne za vse bolj razvajene kupce.

...
Matična plošča Oblika PC133 DIMM AGP PCI CNR Ostalo Slike
ABIT BL7-RAID ATX 3 AGP 4x 6 1 HPT370 IDE RAID kontroler
POST kontroler
Tukaj!
ABIT BL30 MicroATX 3

5 komentarjev

Nvidia uradno najavila nForce

več strani - Včeraj je na Computex sejmu Nvidia tudi uradno najavila svoje vezno čipovje nForce. Po specifikacijah in prvih benchmarkih vsekakor gre za fenomenalno platformo, ki bi utegnila postati najbolj popularna za AMDjeve procesorje. Poglejmo še enkrat, kaj nam nForce prinaša:
 • Čipovja podpirajo AMDjeve Duron/TBird procesorje na 200/266MHz zunanji frekvenci. Na žalost podrobnosti o podpori Palominom še ni, ve pa se, da že obstaja tudi nForce za Intelove procesorje, ki pa bo predstavljen komaj, ko bo Nvidia dobila ustrezno licenco od Intela.
 • Podprt pomnilnik je PC1600/PC2100 DDR SDRAM, do 1.5GB. Zanimivost je vsekakor Nvidiina TwinBank arhitektura, ki omogoča delo s pomnilnikom pri 128 bitih (združitev dveh neodvisnih 64 bitnih kontrolerjev). V praksi to pomeni povečano, 4.2GB/s prepustnost in precej zmanjšano pomnilniško latenco zaradi interleavinga (prepletanja).
 • nForce podpira tudi DASP (Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor) tehnologijo, ki predvideva vrstni red uporabe podatkov iz...

9 komentarjev

Microsoft in AOL spet za pogajalsko mizo

Slo-Tech - O prvih pogovorih teh dveh gigantov je poročal že minmax, toda zadeve so se nekje vmes še dodatno zapletle. Kot poroča CNet, sta velikana vmes prekinila pregovore, sedaj pa so spet za pogajalsko mizo. Dve podjetji, ki se borita za prevlado na internetu namreč poskušata doseči dogovor o skupnem sodelovanju, toda interesi so pač preveč podobni, da bi lahek dogovor bil mogoč. Še vedno je namreč v sporu veliko stvari, od RealPlayer vs MediaPlayer zadeve do instant messaginga. Me prav zanima, kako se bo vse skupaj razvilo. Thnx Matej.

0 komentarjev

Novi ZZZ

vir: ZZZ
ZZZ - Z dvodnevno zamudo vas obveščam, da je izšla nova številka ZZZja. Kot vedno je tednik pol najrazličnejših gizmotov, od zanimivih mehanskih pripravic, ki ljudem omogočajo dvometerske skoke in nečloveške hitrosti, do slik iz mehurčkov namesto pikslov in super zaščitne obleke. Obiska pa je vredna že samo zadnja slika, ki kaže novo napravico za prenašanje mačk. Ljubitelji živali pa v jok .

6 komentarjev