»

EU zahteva deamerikanizacijo ICANN-a

CNet - ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) je neprofitna organizacija s sedežem v Kaliforniji, ki skrbi za vrhnje internetne domene. Kljub neprofitnosti in dogovorom z ameriško vlado, ki ji dajeta precejšnjo mero avtonomije, organizacija ni povsem samostojna, saj deluje pod varstvom ameriške vlade. Njun dogovor se izteče letošnjega septembra, kar želi Evropska komisija izkoristiti za osamosvojitev ICANN-a.

Evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding je pozvala ameriškega predsednika Baracka Obamo, da podpre novo odgovornejšo, transparentnejšo, bolj demokratično in večstransko obliko urejanja interneta. Kot pravi, je dolgoročno nedopustno, da vlada ene same države nadzoruje celotno internetno funkcionalnost vrhnjih domen, ki jo uporablja na milijone ljudi po celem svetu. Njen predlog vključuje ustanovitev skupine G12 za internet, ki bi imela po dva predstavnika iz Severne Amerike, Južne Amerike, Evrope in Afrike, po tri iz Azije in...

63 komentarjev

Asus pripravlja 11,6-palčni Eee PC

engadget - Da so se netbooki izrodili, je jasno, saj postajajo vedno večji in izgubljajo na svojem prvotnem namenu. Prav tako upada zanimanje zanje, saj sta tako Asus kot Acer že doživela precejšen upad hitrosti prodaje. Vseeno pa se Asus ne da, saj so danes potrdili napovedi izpred enega leta, da bodo naredili 11+ palčnega Eeeja. Obenem so prelomili zaobljubo Jerryja Shena, Asusovega CEOja, da znamka Eee ne bo večja od 10 palcev (prvotno naj bi se večji netbooki ločili v lastno, premium znamko), vsaj na prenosniškem tržišču. Še ta mesec naj bi na tržišče torej prišel 11,6 palčni netbook pod znamko Eee PC, z nekaj sreče še z več pikami na zaslonu od manjšega, 10 palčnega brata.

Naj raje dodobra dodelajo 9 in 10 palčnike ...

30 komentarjev

IBM nagrajuje prebežnike s Suna

Information Week - IBM se je odločil izkoristiti trenutne nejasnosti, ki se glede Sunove prihodnosti po Oraclovem prevzemu kopičijo, tako da so podvojili nagrade, ki jih prejmejo dezerterji. Tako bodo odslej podjetja v sklopu programa Power Rewards migration za vsak Sunov strežnik (Sparc, UltraSparc, Sparc 64) ali Fujitsujev sistem, ki teče na čipih Sparc, in ga bodo zamenjali za IBM-ovega, prejeli 8000 dolarjev na procesor. Tako bo na primer podjetje za en sam osemprocesorski strežnik Sparc bogatejše za 64.000 dolarjev. Ta denar seveda lahko porabijo zgolj za IBM-ove programe in storitve. Program se očitno kar izplača, saj je IBM s temi limanicami v prvem letošnjem četrtletju pritegnil 1640 uporabnikov.

6 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.2

Slashdot - Če ste morda spregledali, vas obvestimo, da je včeraj izšla nova verzija drugega najbolj priljubljenega odprtokodnega operacijskega sistema. Nova različica FreeBSD nosi oznako 7.2 in prinaša kar nekaj novitet. Nič novega ni pri podprtih platformah, ki ostajajo amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. Nekatere vidnejše izboljšave so: podpora za popolnoma transparentne superstrani za pomnilnik za aplikacije, podpora za več IPv4 in IPv6 naslovov za jail, Gnome 2.26, KDE 4.2.2 itn. Celoten seznam si lahko prebrete na uradnih straneh, prenos pa je najbolje opraviti s slovenskega zrcalnega strežnika.

7 komentarjev

Ubuntu, MoMoSlo, 40 let interneta...

Ubuntu

vir: Wikipedia
Kiberpipa - Kiberpipa vas vabi na torkov Pipin odprti termin, kjer bo Luka Napotnik govoril o privzetem namizju za sistem Ubuntu. Naredili bomo kratek povzetek njegove zgodovine, uporabljene tehnologije, se dotaknili novosti pri novi izdaji ter novosti, ki so specifične za Ubuntu. Spregovorili bomo o namizju kot razvojni platformi ter o tem, kakšna izgleda prihodnost namizja.Sreda je kot vsak teden čas za Spletne urice, srečanja oblikovalcev spletnega prostora, kjer izmenjujejo svoje izkušnje ter predstavljajo aktualne teme in dogodke s področja spletnih tehnologij.

Za prihodnji ponedeljek pa najavljamo MoMoSlo #0 - Pilot! - prvi slovenski MobileMonday, kjer bomo imeli priložnost spoznati kranjsko podjetje 3fs (ThidrFrameStudios), ki se ukvarja z razvojem storitev, ki povezujejo splet in mobilne platforme. Soudeleženi so pri projektu Pixl8r (novemu izdelku svetovno znanega podjetja...

2 komentarja

Boeing se pripravlja na prvi polet Dreamlinerja

Prvi javni prikaz letala

vir: Wikipedia
TG Daily - Dreamliner oz. Boeing 787 je novo srednje veliko potniško letalo, ki bi po prvotnih načrtih že moralo prevažati potnike. Zaradi zamud vse kaže, da se bo to zgodilo v prvi četrtini prihodnjega leta, pred tem pa mora prestati vse teste in prvi polet. Letalo s serijsko številko 1 (ZA001) je že prestalo nekaj testov, med drugim tudi simulacije prvega poleta, kjer so preizkusili mehanske oz. strojne dele kot tudi programsko opremo, prestalo je spuščanje in dviganje podvozja ter vse statične preizkuse konstrukcije (krila so podvrgli silam, približno enakim največjim silam, ki se pričakujejo v operativni dobi življenja oz. so enake silam, ki bi jim bilo podvrženo letalo pri 2,5-kratni...

30 komentarjev

Sodelovanje Officea 2007 z ODF slabo

Slashdot - Poročali smo, da je Office 2007, ki je sicer ODF z dodatki, ki jih je bilo moč sneti s spletnih strani, podpiral že prej, z drugim servisnim paketom končno brez dodatkov podprl ODF. Kot piše Slashdot, pa je Microsoft to združljivost pri preglednicah hote ali nehote izvedel popolnoma neuporabno. Kot kažejo testi, Microsoftov izdelek v formatu ODF bere le CleverAge, medtem ko zna Excel pravilno brati le za seboj. Problematične so formule, saj v standardu format le-teh ni definiran, Excel jih pa spravi v imenski prostor, kjer jih drugi programi ne pričakujejo. Avtor v članku razdela problem in prikaže tudi nekaj možnih obhodov težave.

36 komentarjev