»

RIAA: Zakon je zakon. Mi ga bomo upoštevali.

The Register - RIAA -- nas s svojimi izjavami preseneča. Redno. Tokrat pa je prišlo že do tako humoresknih izjav, da sem novico, ki jo je objavil TheRegister, preveril še na drugih spletiščih -- da, deluje avtentično.

Pretekli teden sem bolj v šali kot zares zapisal, kakšnih metod bi se RIAA v svojem legitimnem boju proti nelegalninam lahko poslužila. Očitno pa resnica ni daleč.

Kakor med drugim poroča tudi New York Times, naj bi vrli krožkarji spletnim uporabnikom ponudili kar 3 trojanske konje, vsi pa so povezani z grobim posegom v uporabnikovo koriščenje računala, ako program zazna prisotnost nelegalno pridobljenih glasbenih datotek. Prvi naj bi tako uporabnike usmerjal na strani, kjer je moč povsem zakonito kupovati glasbo; 'freeze' za nedoločen čas (minute -- ure?) zamrzne računalo, s čimer se ob trdem resetiranju pojavi riziko izgube podatkov. Tretji Zlobjek™ preišče trdi disk in izbriše sumljive datoteke -- problematično je le to, da njegov algoritem za ločevanje med legitimno in...

34 komentarjev

Bomo dočakali konkurenco v fiksni telefoniji?

Finance - Pri Voljatelu se trenutno izgovarjajo na pristojne državne organe, češ da so sedaj na potezi oni. Prihod konkurence na naš telekomunikacijski trg pa po njihovem pogojuje tudi cena medomrežne povezave, ki mora biti pod ceno lokalnega klica. Pri Voljatelu bodo začeli s fiksno mednarodno telefonijo. Dovoljenje za fiksno javno govorno telefonijo imajo sicer že eno leto. Prejšnji mesec je dovoljenje za opravljanje fiksne telefonije dobilo še podjetje Noviscom. Več ...

3 komentarji

Telekom ni lastnik blagovne znamke Siol?

Finance - Telekomu Slovenije in hčerinski družbi SiOL je že nekaj časa trn v peti Aleš Cepič. Gospod Aleš je namreč blagovno znamko Siol prijavil Uradu za intelektualno lastnino kak mesec pred Telekomom. Ker se niso dogovorili o prenosu znamke, jo bo Cepič prodal najboljšemu kupcu. Pri SiOL-u seveda pravijo, da so oni lastniki blagovne znamke in da nikomur niso nič dolžni. Pri omenjenem uradu pa prakso v zvezi z lastništvom blagovnih znamk utemeljujejo po načelu "kdor prej pride, prej melje". Ne pozabimo tudi na ceno - Cepič ocenjuje znamko na 10 miljonov Evrov. Finance poročajo.

8 komentarjev

ABIT IC7-G

Abitova zverina

vir: OCAddiction
OCAddiction - Na spletni strani OCAddiction so si ogledali matično ploščo IC7-G podjetja ABIT. Osnovana je na Intelovem 875Pin podpira Pentiume 4 s prednjim vodilom 800 ali 533 MHz. Na njej najdemo malo morje priključkov: Gigabitni LAN, AGP 8X, 6-kanalni zvok in še veliko več. Ne pozabimo pa omeniti še Serial ATA vmesnika ter podporo dvo-kanalnemu DDR-u. Na sedmih straneh članka si lahko preberete temeljit opis plošče ter njene programske opreme, poskuse navijanja ter si ogledate razultate testov. Dejstvo je, da mora biti plošča dobra, saj si je na koncu prislužila oceno 95%. Abitovo zverino lahko dobite za 229 ameriških dolarjev. Preberite si celoten članek.

2 komentarja

Pentium 4 3.20 GHz

The inquirer - Trenutno poteka zelo tesen boj med AMD-jem in Intelom, saj tržišče preplavlja vedno več njuhih procesorjev. Na The Inquirer nas opozarjajo naj bomo izredno previdni pri nakupu procesorjev, saj je to opravilo v tem času lahko zelo kočljivo. Naslednji procesor, ki ga bo Intel poslal na tržišče bo Pentium 4 3,2 GHz, o katerem vemo že veliko. Poleg tega pa naj bi Intel predstavil tudi procesorje, ki naj bi delovali pri frekvencah 2,4, 2,6 ter 2,8 GHz in imeli zelo podobne lastnosti. Naslednja Intelova hitrostna stopnička pa naj bi bila frekvenca 3,4 GHz. Tukaj si preberite novico, velja pa še omeniti, da bo Pentium 4 3,2 stal 640 ameriških zelencev.

5 komentarjev

Šah - Človek : Računalnik

X-Bit Labs - Zgodovina računalniških šahovskih programov je že kar dolga. Tokrat so na X-Bit Labs spisali zanimiv članek, ki govori o večni bitki -- človek proti računalniku. V veliki večini govori članek tudi o partiji med enim najboljših šahistov na svetu - Kasparovom - ter računalnikom. Na koncu je celo dokazano, da več kot očitno računalniški programi uporabljajo počasen algoritem. Zelo zanimiv članek si lahko preberete tukaj.

6 komentarjev

Zaslužek telekomov v BiH prevelik

Večer - Strokovnjaki mednarodne skupnosti so ugotovili, da telekomunikacijska podjetja v BiH ožemajo uporabnike in se pri tem uvrščajo v sam evropski vrh po cenah telefonije. Minuta telefonskega pogovora iz BiH v sosednje države je namreč petkrat dražja kot takšen klic iz katerekoli druge države EU. Raziskava je še pokazala, da samo pet odstotkov prebivalcev BiH redno uporablja Internet, medtem ko je evropsko povprečje 39 odstotkov, ameriško 72 in slovensko 41. Se strinjate? Novica.

2 komentarja

Deutsche Telekom: konec monopola

Finance -

V naslovu omenjena družba je podpisala pogodbo, po kateri bo omogočala uporabo svojega omrežja 19 konkurenčnim podjetjem. Nemška zakonodaja, ki je zelo podobna naši, namreč zahteva, da nacionalni operater telekomunikacij ponudi svoje omrežje v uporabo tudi konkurenci, po zmernih cenah, seveda, ki jih bo določal regulator.

Se lahko kaj tega zgodi tudi pri nas? Spomnimo se, da se je podobna zgodba pri nas zgodila s Telemachom, ki je bil zaradi odločitve oblasti v zvezi z varstvom konkurence prisiljen oddati svoje kapacitete večjemu številu ponudnikov. Izvirna novica.

2 komentarja

Sedem kodekov pod drobnogledom

Prizor iz testa

vir: Doom9.org
Doom9.org - Po treh tednih smo le dočakali dolgo pričakovan test na Doom9.org. Tokrat so se spustili v seciranje in testiranje sedmih različnih video kodekov, in sicer:
  • 3ivX D4 4.0.3,
  • Dicas mpegable AVI 2.0.3,
  • DivX3,
  • DivX5.05,
  • RealNetworks RealVideo9 based on HelixProducer 9.1 M6 Gold,
  • Windows Media Video V9 in
  • XviD
Ugotovili so, da so od zadnje primerjave vsi kodeki veliko napredovali, da pa je vsak najboljši le za točno določen namen uporabe. Branje priporočljivo!

26 komentarjev