»

PDA ki bere magnetne kartice?

Buy Korea21 - Ja, Korejci so se spomnili naresti tudi dodatek za PDA - takega, ki bere magnetne kartice. Morda boste potrebovali sliko, da si boste to predstavljali: To čudo je torej nekakšen podstavek, na katerega položimo dlačnik. Potem nam PDA lahko bere magnetne kartice in celo tiska. Kot sem z njihove strani razumel, je produkt WSC-M30 namenjen predvsem Compaqovim IPAQom. Zanimivo je tudi to, da lahko s pomočjo tega dodatka na dlančnik priklopimo brezžično omrežno kartico ali ostale podobne stvari...

2 komentarja

CD MP3 player

Buy Korea21 - Če si mogoče želite nekaj konkurence pri prenosnih CD MP3 playerjih, imam za vas prečudovito novico. Korejska firma Dioneer je izdala na trg kar nekaj MP3 playerjev. Njihovi prenosni CD MP3 igralniki imajo štirivrstični LCD, spomin za 12 CD zgoščenk, sedemkanalni izenačevalnik in še mnogo ostalih pohvlanih malenkosti. Le nekaj nas lahko moti pri tem proizvajalcu - je iz Koreje in le stežka bomo našli njegovo produkte v Sloveniji.

9 komentarjev

GeForce4 -> Quadro4

NvNews - Med našimi bralci se bo zagotovo našlo kar nekaj zanesenjakov, ki se je spravilo svoje GeForce 2/2 MX predelati v različice Quadro, Spreminjanje je na prvi pogled zelo preprosto, vendar pa zahteva kar nekaj ročnih spretnosti. Ker pa so časi GeForcev 2 in 3 že daleč zadaj, pa bo mogoče koga zanimal članek o tem, kako GeForca 4 s pomočjo uporčkov prepričati, da se vede kot Quadro 4. Vse potrebne korake, od flashanja BIOS-a in nadgrajevanja gonilnikov in zoprnega spajkanja, najdete na Tech-Junkie. Ker pa fantje na tej strani niso hoteli zaostajati za X-bit labsi, ki so modifikacijo opravili že kar precej pred njimi, so napisali še primerjavo običajnih GeForce 4 in Quadro 4 kartic v igrah in posebnih grafičnih programih. Rezultat primerjave najbrž že veste, če pa ne, pa KLIK![;)]

3 komentarji

Frekvenčna krivulja procesorjev

Ace's Hardware - Na strani Ace's Hardware so objavili zanimiv prispevek, ki obravnava nekakšne frekvenčne krivulje AMD-jevih in Intelovih procesorjev. Te krivulje sestavljajo frekvence procesorjev, ki so jih izdali pri AMD-ju in Intelu, iz njih pa lahko razberemo, kako je potekal razvoj vedno hitrejših procesorjev. Zelo zanimiva je tudi primerjava z dvema krivuljama Moorovega zakona, ki trdi, da se frekvenca procesorjev podvoji na vsakih 18 mesecev. Ker je prišlo do odstopanj, je avtor prispevka v grafe uvrstil tudi krivuljo Moorovega "zakona", ki trdi, da se frekvenca procesorjev podvoji na vsakih 24 mesecev. Zanimiva hrana za možgane :).

9 komentarjev

SiS Xabre drugič

Reactor Critical - Še ena (in tokrat zadnja) novica glede SiS Xabre procesorjev se tokrat nanaša na njihovo označevanje. SiS naj bi čipe Xabre izdeloval v štirih različicah:
 • Xabre Lite - Xabre 80. Podpiral bo vodilo AGP 4x in DirectX 8.1. Vseboval bo 4 cevovode s po dvema teksturnima enotama. Čip bo deloval s frekvenco 200 MHz.

 • Xabre Real - Xabre 200. Podpiral bo vodilo AGP 8x in DirectX 8.1. Vseboval bo 4 cevovode s po dvema teksturnima enotama. Čip bo deloval s frekvenco 200 MHz.

 • Xabre PRO - Xabre 400. Podpiral bo vodilo AGP 8x in DirectX 8.1. Vseboval bo 4 cevovode s po dvema teksturnima enotama. Čip bo deloval s frekvenco 250 MHz.

 • Xabre Ultra - Xabre 600. Podpiral bo vodilo AGP 8x in DirectX 8.1. Vseboval bo 4 cevovode s po dvema teksturnima enotama. Čip bo deloval s frekvenco 300 MHz.

Opomba: prvo ime je ime grafične kartice, drugo ime je ime grafičnega čipa.

3 komentarji

ATI o svoji prihodnosti

Reactor Critical - ATI je na nedavni konferenci razkril kar nekaj zanimivih podatkov, ki pa so jih po strani Golem.de analizirali kje drugod, kot pri ruskem Reactor Critical:
 • Če se prav spomnim, je ATI že kar precej časa nazaj napovedoval, da bo eden izmed njegovih glavnih adutov, ki se imenuje R300, oziroma Radeon 3, na voljo že to poletje. Po zadnjih podatkih naj bi se čip pojavil v četrti četrtini, kot opcijo pa se ponuja tudi tretja četrtina. ATI-jevci navajajo, da je predstavitev novega procesorja močno odvisna od Microsofta in njegove predstavitve Direct X 9.0.

 • Čipa s kodnima imenoma R400 in R500 naj bi bila predstavljena v prvi polovici leta 2003, vendar pa se do takrat lahko še marsikaj spremeni.

 • O mobilnih različicah čipov R200 in R300 zaenkrat še ni oprijemljivih podatkov.

 • Za konec je ATI izrazil svoj optimizem glede prodaje Gamecubov, v katerih ima tudi kanadski velikan svoj delež tehnologije. Pričakuje, da bo do konca leta 2002 prodanih vsaj 10 milijonov teh konzol.

...

0 komentarjev

Ali Matrox resnično načrtuje G1000?

Reactor Critical - V zvezi z domnevnim Matroxovim projektom sem na Reactor Critical našel kar nekaj zanimivih podatkov, ki pa na žalost ne razkrijejo dokončno, ali gre za govorice ali pa za prave podatke. No, ker vse skupaj še ni uradno potrjeno, imejmo te podatke bolj za zanimivost kot ne. No, po vseh teh podatkih naj bi Matrox, ki ga poznamo po nekdaj odličnem čipu G400 in po kupu zavoženih projektov ala G600 in G800 delal na čipu s kodnim imenom Parhelia in uradno imenovanim G1000, oziroma Parhelia 512. Čip naj bi bil oh in sploh zmogljiv, saj naj bi v 80 do 90 milijonov tranzistorjev, kolikor naj bi jih bilo v grafičnem procesorju, vdelali:
 • 4 cevovode s po štirimi teksturnimi enotami

 • Podporo DirectX 9 funkcijam, kot so Pixel in Vertex shader druge generacije in ostale

 • 40-bitne barve

 • 512-bitno 2D grafično jedro

 • Podporo AGP 8x

 • Podporo dvojnemu 400 MHz RAMDAC-u

 • Podporo 256-bitnemu pomnilniškemu vodilu

Nekaj je bilo govora tudi o prihajajočih grafičnih karticah, ki naj bi bile osnovane ne podlagi...

5 komentarjev

Doom 3 na E3!

Reactor Critical - Bolj pozorni, ki se kdaj ustavite na Slashdotu, ste lahko že pred kakim dnevom ali dvema brali novico, ki je oznanila, da je Doom 3 tudi uradno napovedan. Po zadnjih podatkih na Reactor Criticalu bo Doom 3 (hehe, kot največji nostalgik sem pred časom še enkrat obrnil Doom II :)) množicam predstavljen na letošnjem E3 v Los Angeles Convention Centre. Predstavitev se bo odvijala od 21. do 24. maja, Id pa obenem dodaja, da bo za razpečevanje igre poskrbel znani založnik Activision.

2 komentarja

SiS Xabre prvič

Reactor Critical - Hja, mrtva sezona je in moje najbolj priljubljene stvari ne ponujajo nič zanimivega. Me je pa dobesedno presenetil ruski Reactor Critical, ki je danes zapolnjen z raznimi zanimivostmi. Veliko je seveda novic, ki se nanašajo na SIS-ov najnovejši grafični procesor, Xabre imenovan. In to povsem po pravici, saj gre za izjemno zanimiv čip, ki pa utegne postati tragični junak, saj poznavalci špekulirajo, da ga v Evropi in Ameriki ne bomo tako pogosto videvali. Problematična sta namreč ATI in Nvidia, ki sta zasičila tržišče z Radeoni in GeForci. No ja, sicer pa so na potezi zopet uvozniki, ki se bodo morali odločiti, ali bo Xabre med drugimi na voljo tudi na "starem kontinentu" in "čez lužo". Po zadnjih ugotovitvah naj bi bile kartice Xabre zlasti močno zastopane na Kitajskem, kjer je SiS že od nekdaj imel dober položaj. Proizvajalci, ki naj bi Xabre kartice proizvajali pa so:
 • Gigabyte

 • Triplex

 • ECS

 • Diligent

 • CP Technology

 • Transcend

 • Club 3D

 • Joytech

 • SOYO

 • Chaintech

 • AOpen

 • Pinview

...

0 komentarjev

Aluminjasto ohišje

Yahoo News - Spet sem se spomnil prihajajočega Slo-Techovega LAN partyja in težav z nošenjem (v skrajnem primeru vlečenjem) računalniškega ohišja po cesti za seboj. Kdor noče na pol poti do Slo-techovega LAN-a omagati, si lahko omisli aluminjasto ohišje za 230 zelenih, edina škoda pa je, da prevoz v Slovenijo stane dodatnih 100 dolarjev. Ohišje ima celo na spodnji strani 4 USB vtičnice in je pripravljeno za vgradnjo štirih 80 mm ventilatorjev in na žalost tudi napajalnika, ki ni priložen. To in še ostala ohišja si lahko podrobneje pogledate tukaj.

0 komentarjev

Vaio Picturebook

Sony - Vam je notesnik prevelik in bi radi imeli manjši a hiter računalnik? Če je odgovor "ja!!!" morate nato prihraniti samo še 2 tisoč zelenih - in VAIO Picturebook bo vaš. Mini prenosnik ima 20 GB trdega diska, vgrajen mobilni Radeon, procesor Transmeta 733MHz, 9" TFT LCD in še mnogo reči. Seveda to ni le manjši notesnik, saj ima tudi kamero z realnočasnim mpeg2 dekoderjem. Pomnilnika lahko naphate do 256 MB DDR in kupite baterije, ki zdržijo do 10 ur. Ni slabo za tako zelo majhen računalnik

0 komentarjev

Pocket LOOX

Fujitsu Siemens - Pravijo, da bo letos po počitnicah na trg prišel novi dlančnik od Fujitsu-Siemensa. Verzija za evropski trg bo imela vgrajen Bluetooth, GSM, GPRS, 32 MB ROM in 64 MB pomnilnika. Delal bo ob novem 400 MHz Intelovem procesorju, ki porabi manj energije.

Težek je 180 gramov in deluje 200 ur v stanju pripravljenosti ali 12 ur pod polno obremenitvijo. Napovedovalci pravijo, da bo stala verzija za evropski trg 600 dolarjev. Klik!

1 komentar

Sprogramirana podgana

PC mods - Ste si kdaj zaželeli bolje igrati Half-Life ali Quake? Če je odgovor "da", sem našel ravno pravo miš za vas. Ima 9 programabilnih tipk in vsaka tipka lahko vsebuje 5 ukazov. S to mišjo bi pa mogoče še jaz prišel v finale na Slo-Tech LAN partyju [:D]. Več o tem tukaj.

3 komentarji

Poraba CPUja?

LAN Addict - Saj poznate "Task Manager" v Oknih, ki vam pove, koliko je zaseden vaš procesor kajne? Tale zadevica vam omogoča prav to, le da jo lahko namestite kamorkoli hočete. Lahko ga prilepite na ohišje, na monitor ali na mizo. S to razliko, da je priklopljena na COM vhod in že vam števec, podoben tistemu za obrate pri avtomobilu, kaže zasedenost vašega procesorja. Uporabno, če vas venomer zanima, kako močno se trudi vaš procesor.

4 komentarji

Par plošč za Pentiuma 4

AMD World - Na AMD World so si ogledali dve plošči, namenjeni za Intelov Pentium 4. Prva je MSIjeva MSI 654E Max2-LRU, na kateri je SIS645DX severni in SIS961B južni most, podpira ATA 66/100/133, priklop diskov ter doega 533 MB/sec prenose med severnim ter južnim mostom. Nenazadnje ima podporo PC2700 DDR SDRAMu.

Druga plošča, EPOXova EPOX 4BDA2+ ima Intelovo čipovje in sicer i845D, ki podpira PC2100 DDR SDRAM.

Več o ploščah, kako se obneseta in predvsem o njunih navijaških sposobnostih, pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev