»

Intel in pomnilniki

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so objavili zanimiv članek, ki govori o razvoju različnih pomnilnikov do danes in Intelovem odnosu do njih. Zakaj naprimer ni Intel takoj podprl DDR2100 in DDR2700, čemu je nasprotoval JEDEC-ovi potrditvi DDR3200. Odgovore na vsa ta in še druga vprašanja najdete v članku, govor pa bo tudi o RDRAM pomnilniku in o tem, kako se je Intel zafrknil s podpisom eksluzivne pogodbe z RAMBUS-om. Več o tem.

0 komentarjev

6% povišanje prodaje DRAMov v marcu

X-Bit Labs - Pomnilniški trg je v marcu užival zmerno rast, saj se je prodaja povečala za 6% glede na februar. Razlogi za to so, poleg tega, da ima marec več dni kot februar, še povečano povpraševanje po osebnih računalnikih in drugih napravah, ki uporabljajo DRAM.
Tako se v tem letu, ob prehodu na 0.13 mikronski proces izdelave in 300 mm rezine, pričakuje nadalnja rast proizvodnje, kar bo v končni fazi za nas, kupce, pomenilo cenejši pomnilnik.

Za konec pa samo še povezava na izvirno novico na X-bit labs.

Hja, pet let nazaj je bilo 64 megabajtov RAMa luksuz. Danes 512 MB ni več nobena redkost ... in kot kaže, kmalu tudi en gigabajt ne bo več eksotika.

15 komentarjev

Athlon XP 3000+: končno procesor, ki prehiti P4 3,06 GHz?

Hardware Analysis - Podjetje AMD je nedavno izdalo njihov najnovejši procesor, temelječ na Barton jedru. Zgrajen je v 0,13 mikronski tehnologiji, ki bo tudi uporabljena v prihajajočih Athlon-64 procesrjih. Deluje pri 333 MHz FSB taktu. Za razliko od tistih procesorjev z Thoroughbred jedrom ima ta Barton tudi povečan drugostopenjski pomnilnik iz 256 na 512 kB.

Na Hardware Analysis so testirali ta procesor. Za primerjavo so mu dodali še Pentium 4 3,06 GHz ter Athlona XP 2700+. Izvedli so nekaj testov, kot so 3D Mark 2001 SE/2003, SiSoft Sandra 2003 ter SYSmark 2002. Ugotovili so, da se najnovejši AMDjev procesor zelo približa najhitrejšemu Pentiumu, vendar ga v izvedenih testih ni nikoli prehitel. Verjetno je Pentiumu pomagal tudi Hyper Threading. Test je kratek, a zanimiv, zato...

37 komentarjev

Mišji vosek

DarkVision Hardware - Streljačine kot sta UT2k3 in Q3 zahtevata hitre odzive mišk (in mišakov). A lahko se zgodi, da sirožer ne drsi dobro po hrapavi ploskvi podloge in ravno tu pride prav vosek. Tega namreč nanesemo na podlogo (ali na miško) in trenje se zmanjša ter posledično omogoča hitrjše premike. Na žalost pa ima ta suha "tekočina" tudi slabo stran, saj se z njeno uporabo izgubi natančnost.

14 komentarjev

Nov WinAMP

Winamp - Izšla je nova verzija priljubljenega programa za predvajanje glasbe, WinAMP. Tokratna izdaja nosi oznako 2.90, ponuja pa nam kar nekaj novih bonbončkov. Ti so
  • integrirana podpora za vse vrste videa (AVI, MPEG, ASF ...);
  • nov privzeti skin;
  • posodobljena knjižica izvajalcev in nove možnosti urejanja tagov skladb;
  • dodane nove tipkovinčine bližnjice in
  • mnogo odpravljenih bugov in kozmetičnih popravkov.
Dolpoteg treh različnih verzij (lite, standard in full) je mogoč na tem naslovu. Program je freeware.

Zahvala za novico gre Tr0nu.

27 komentarjev

Kako zaslužiti 350 miljonov USD v dveh tednih?

Yahoo News - Da je Amerika dežela, kjer je mogoče prav vse, je morda dokazal 44-letni Andrew Carlssin. Skromni vložek 800 $ je namreč v pičlih dveh tednih oplemenitil za 350 milijonov ameriških dolarjev!!! Za neneadni uspeh novopečenega investitorja, so se seveda začeli zanimati pri FBI.

28. januarja so škrtnile lisice na 44-letnikovih rokah, ki jim je ponudil nenavadno razlago - trdi da je prišel iz leta 2256! [:\\] Namig, kako legalno obogateti v dveh tednih, najdete v izvirni novici. Zgodba je sicer malce starejšega datuma, a je toliko bolj zanimiva.

14 komentarjev

Bi izvorno kodo Duke Nukema 3D?

Planet Duke - 3DRealms se je odločil, da svetovni javnosti ponudi izvorno kodo legendarne igre Duke Nukem 3D. Dostopna je pod licenco GPL, kjer odslej dela družbo Linuxu in njegovemu spremstvu. Velja opozoriti, da bo 3DRealms še vedno obdržal vse pravice (copyright) in da bo igro še vedno "prodajal" in tržil. Ta izdaja je namreč namenjena predvsem programerjem in priljubljeno igro že lahko v celoti pristno igramo tudi na Linuxu. Seznam zrcalnih strežnikov:

2 komentarja