»

Krimska kriza tudi na internetu

Slo-Tech - Vse moderne vojne so bijejo tudi na internetu in zadnji incidenti med ruskimi in ukrajinskimi silami niso nič drugačni. Vse od začetka kopičenja ruskih vojakov na Krimu na internetu in drugih telekomunikacijskih možnostih potekajo srditi boji.

Že v petek so ruske sile prevzele nadzor nad več središči s telekomunikacijsko opremo, ki so v lasti ukrajinskega operaterja Ukrtelecom. Namestili so opremo, ki omogoča nadzor nad komunikacijami pred mobilnih telefonov, s naj bi preprečili uporabo mobilnih telefonov članov parlamenta in drugim pomembnim posameznikom, zatrjuje Valentin Nalivajčenko, vodja ukrajinske varnostne službe SBU. Ukrtelecom in varnostna služba se trudita ponovno vzpostaviti normalno komunikacije v tem delu države. Povezave med Krimom in...

23 komentarjev

Prvi vtis na Facebooku: Število prijateljev vpliva na privlačnost

Slo-Tech - Nič kaj novo ni spoznanje, da si prvo mnenje o posamezniku ustvarimo na podlagi celega vtisov, opažanj in podatkov, ki so lahko ali pa niso pravilni. Facebook omogoča odlično možnost raziskati ta fenomen podrobneje, saj je mogoče količino in vrsto informacij, ki jih izdamo, prilagajati in spreminjati. Znanstveniki so tako ugotavljali, kako popularnost, ki jo določata števili prijateljev in fotografij, vpliva na percepcijo privlačnosti. Ugotovili so, da precej.

Raziskovalci so pripravili nove profile na Facebooku, na katere so postavili dejanska sporočila iz velikega vzorca ljudi. Potem so spreminjali fotografijo (kontrolirana spremenljivka) in število prijateljev ter fotografij (neodvisne spremenljivke). Popularni...

99 komentarjev

Prodaja tablic narasla, Android in Samsung pridobila, Apple izgubil

Slo-Tech - Na trgu pametnih telefonov je zmagovalec že precej časa Android, če gledamo samo na tržni delež (pustimo vnemar dejstvo, da so iphoni dražji od povprečnih androidnih telefonov, medtem ko je bilo razmerje moči pri tabličnih računalnikih manj jasno. Analitki v podjetju Gartner ugotavljajo, da v zadnjem letu na tem področju Android storil velik napredek in z veliko prednostjo prevzel vodstvo.

Lani so prodali 195 milijonov tabličnih računalnikov, kar je 68 odstotkov več kot leta 2012. Minulo leto je bilo torej leto, v katerem se je zgodil velik preboj tega razreda naprav, ki so si utrle pot med uporabnike. Ker Apple prodaja dražje modele, Android pa najdemo tudi na najcenejših tablicah, ni...

85 komentarjev

Ruski rootkit Uroburos

Slo-Tech - Nemško podjetje G-Data je odkrilo kos zlonamerne programske opreme za prestrezanje podatkov, ki so ga najverjetneje napisali v ruskih obveščevalnih agencijah. Imenuje se Uroburos in neopaženo deluje že vsaj tri leta.

Kot je razvidno iz podrobnega poročila, gre za zelo dovršen kos programske opreme oziroma rootkit, ki ga sestavljata gonilnik in šifriran virtualni datotečni sistem. Ime je dobil po besedi, ki se pojavlja v njegovi kodi, in pomeni kačo, ki grize lasten rep.

Uroburos je sposoben okužiti računalnike, na katerih teče kakšna izmed različic sistema Windows. Ko ga okuži, začne...

13 komentarjev