»

Pomanjkanje DRAMa?

Electronic News - Po nekaterih virih naj bi se nam konec tega meseca obetalo prvo večje podraženje SDRAMa. Cene le-tega so zadnje mesece prav nenormalno nizke, sedaj pa naj bi se začele kazati prve posledice tega, saj naj bi se pojavilo pomanjkanje. Temu bo pripomogel tudi prehod na nove tehnologije pomnilnika, kar pomeni preurejanje proizvodnje. Sicer vodilni možje pomnilniških proizvajalcev zatrjujejo, da pomanjkanje ne bo in da bodo cene ostale enake, je nekaj "strokovnjakov" prepričanih, da bo do pomanjkanja prišlo. Jaz si ne upam napovedati ničesar, saj je pomnilniški trg zelo hitro spremenljiv, toda vsekakor bodite pozorni!

0 komentarjev

Ali bo Creative predstavil VSA-100 kartice?

Savage News - Na Savage News lahko zasledite zanimivo novico. Menda izhaja iz precej zanesljivih virov in tudi logika za njo ni tako napačna, vseeno pa se sliši malce neverjetno. Creative naj bi namreč kmalu začel proizvajati kartice z VSA-100 čipi, tako Voodooje4 kot Voodooje5. Te kartice bi naj bile proizvedene v 3DFXovi mehiški tovarni, gonilnike za njih pa naj bi razvijala Creative in PowerColor. Vse skupaj dejansko ima smisel, saj je Nvidia z nakupom 3DFXa verjetno dobila ogromne zaloge VSA-100 čipov in je to edini način, da se jih znebijo. Več informacij naj bi bilo na voljo okoli maja.

2 komentarja

Pentium4 kot desktop procesor

Heise - Sodeč po tem članku na Heise.de se je Intel odločil Pentium4 vrniti na tržni delež, ki ga trenutno oblvaduje Pentium3, torej desktop sisteme. Da bi to dosegli bodo seveda morali precej spustiti cene. Sicer se je P4 v zadnjem času precej pocenil, toda še vedno je precej dražji od svojih starejših bratov. No, Intel razmišlja v pravo smer in tako bi naj sistemi z najslabšimi P4 procesorji do konca tega leta veljali le še okoli $1000. K temu bo pripomoglo tudi Brookdale čipovje s podporo cenenemu PC133 SDRAMu, toda vprašanje je, ali bodo uporabniki hoteli kupovati takšne sisteme, saj bodo takrat že razširjeni Athlon DDR sistemi. Postavlja se tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo s Tualatinom (0.13 mikronskim P3). Intel za ta procesor ne načrtuje večjega uspeha to leto: namenjen bo predvsem presnosnikom. V letu 2002 pa bodo predstavili prve Celerone s Tualatin jedrom in takrat bi se naj bolj razširili tudi med navadnimi uporabniki. ...

1 komentar

ATI Radeon SE

več strani - ATI bo v bližnji prihodnosti najbrž predstavil še eno kartico v sedaj precej veliki Radeon družini. Šlo bo za v govoricah že nekaj časa omenjani Radeon SE, ali, po domače, Radeon Ultra. Gre namreč za navito različio navadmega Radeona. Procesor bo tako deloval pri 240-250MHz (in bo izdelan v 0.15 mikronski tehnologiji), pomnilnik pa pri 440MHz. Kartica bo po performansah zelo blizu GeForcu2 Ultra, GeForcu3 pa ne bo mogla konkurirati (ATI pripravlja druge grafikulje, ki bodo namenjene temu), poleg tega pa bo na njej še TV-Out in Video-In. Kako in kdaj bo kartica izšla še ni znano, toda na kitajski PCPOP strani se je že pojavila prva slikica:...

2 komentarja

Povzetek...

Slo-Tech - Dolgo obljubljana in še dlje pričakovana prireditev Slo-Tech Portorož 2001 je za nami. Vsi, ki smo bili tam lahko potrdimo, da je zadeva izpadla zelo v redu, po pravici povedano kar nad pričakovanji. Seveda vse ni šlo po maslu in marsikatera stvar je bila na moč improvizirana, toda glede na to, da je prireditev pripravila peščica mladih ljudi s FlipeR-jem na čelu, v svojem prostem času in popolnoma nekomercialno, je zadeva bila megastična.

Organizatorji smo se zbrali že v petek in se cel dan smukali po prizorišču. Admini so postavljali mrežo in serverje, drugi pa smo pripravljali prizorišče za prihod prvih tekmovalcev. Priprave so se zavlekle pozno v noč in to noč nihče ni prav dobro spal. Kaj šele naslednji dan! Okoli 10ih so začeli prihajati prvi tekmovalci. Dopoldan je potekalo zbiranje, potem smo lačne ljudeke odpeljali na kosilo, ki ga je častil KŠOP, popoldan pa je bil čas za uradni del prireditve, torej tekmovanje. V časih najvecje gužve je v notranjosti prostorov bilo tudi...

8 komentarjev

Windows XP in antipiratska zaščita

ZDNet - Kot verjetno nekateri že veste, bo Microsoft v operacijski sistem Windows XP vgradil posebno antipiratsko zaščito v obliki posebne aktivacijske kode. Microsoft namreč hoče kontrolirat, koliko uporabnikov si instalira operacijski sistem z enega CD-ja, ter želi preprečiti piratstvo na ta način, da omejijo na enega uporabnika en CD. Za vsako instalacijo boste potrebovali posebno aktivacijsko kodo, ki jo boste dobili ali preko interneta, ali pa če pokličete preko telefona Microsoftove pooblaščence.
Ta aktivacija se veže na vaše trenutno stanje hardvera. Tako želi Microsoft vezati eno licenčno kopijo Windows XP na en računalnik; se pravi - nič več posojanja CD-ja. Problem pa se pojavi, ko boste svoj računalnik nadgradili z novim hardverom, kot npr. novo grafično kartico, ali novo mamaplatko. Potem aktivacija ne bo več delovala, in bo treba ali na internet ali preko telefona po novo aktivacijsko kodo.
Več o tem pa v tem članku....

7 komentarjev