»

Odkrita ranljivost v Nokia Series60 mobilnih telefonih

Slo-Tech - Nemški raziskovalec Tobias Engel je novembra lansko leto odkril ranljivost v telefonih Nokia Series60, ranljivost pa je bila prikazana tudi na decembrski CCC konferenci v Berlinu. Ranljivost je poimenoval Curse Of Silence.

Engel je odkril, da sprejem posebej prirejenega SMS ali MMS sporočila pri ranljivih mobilnih telefonih sproži napako zaradi katere le-ti ne morejo več sprejemati novih SMS sporočil oziroma je pri nekaterih modelih mobilnih telefonov sprejemanje SMS sporočil moteno. Pomaga šele resetiranje telefona na tovarniške nastavitve.

Seznam prizadetih telefonov: Nokia E90 Communicator, Nokia E71, Nokia E66, Nokia E51, Nokia N95 8GB, Nokia N95, Nokia N82, Nokia N81 8GB, Nokia N81, Nokia N76, Nokia 6290, Nokia 6124 classic, Nokia 6121 classic, Nokia 6120 classic, Nokia 6110 Navigator, Nokia 5700 XpressMusic, Nokia E70, Nokia E65, Nokia E62, Nokia E61i, Nokia E61, Nokia E60, Nokia E50, Nokia N93i, Nokia N93, Nokia N92, Nokia N91 8GB, Nokia N91, Nokia N80, Nokia N77, Nokia...

43 komentarjev

Ustavno sodišče odločilo v zadevi SOVA

Slo-Tech - Na spletni strani Ustavnega sodišča je bila včeraj objavljena razsodba iz 8. januarja 2009 v katerem je Ustavno sodišče sprejelo odločitev o zahtevi za oceno ustavnosti 21. člena Zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji.

Kot je znano je postopek za oceno ustavnosti pred približno letom dni sprožila Informacijska pooblaščenka in sicer zato, ker je v inšpekcijskem pregledu na SOVI ugotovila, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da prisluškovanje odobri direktor SOVE. Zakon o SOVI namreč določa, da lahko tako odredbo za prisluhe mednarodnim sistemom zvez izda direktor SOVE sam, po mnenju Pooblaščenke pa je to neustavno, saj 37. člen Ustave izrecno zahteva odredbo sodišča.

Ustavno sodišče si je za odločanje vzelo skoraj leto dni, nato pa odločilo, da zahtevo za oceno ustavnosti zavrže.

V obrazložitvi je Ustavno sodišče zapisalo, da je Pooblaščenka v okviru inšpekcijskega postopka ugotovila, da je SOVA v konkretnem primeru osredotočeno spremljala tuj...

17 komentarjev

Facebook star pet let

CNet - Svetovni fenomen, ki je v zadnjem času tako eksplodiral v priljubljenosti, da se je prebil celo v grafično podobo razglednic na slovenski EMI, je star pet let. Facebook, brezplačna stran za povezovanje in ohranjanje stika s prijatelji, "prijatelji" in ostalimi znanci, je bil ustanovljen 4. februarja 2004.

Vse skupaj se je začelo na ameriški vzhodni obali. Mark Zuckerberg in njegovi prijatelji so tistega leta na Harvardu ustvarili TheFacebook, ki je dopolnjeval puste letne zbornike brez slik. Sprva je bilo članstvo zelo omejeno, saj je Zuckerberg zraven pustil le druge študente na Harvardu, ker je presentljivo zelo povečalo zaželenost projekta in hkrati omogočilo nadzorovano rast. Sčasoma so ga razširili še na druge univerze v Bršljanovi ligi, začenši s Stanfordom, Yalom in Columbio. Od takrat je Facebook počasi, a zanesljivo rastel, omogočili so registracijo s poljubnim elektronskim naslovom, ne le univerzitetnim, dodali so nove storitve, denimo slikovne albume, na katerih je...

37 komentarjev

Indijski prenosnik za deset dolarjev, ki to ni

Slashdot - Kar je prelepo, da bi bilo res, po navadi tudi ni. Pretekli teden smo namreč poročali, da Indija razvija v odgovor na OLPC svoj prenosnik, katerega izdelava naj bi stala le 10 dolarjev. Sedaj se je izkazalo, da je realnost nekoliko drugačna. Indijski mediji in vsi, ki so sklicevali nanje, so nekoliko zapretiravali. Resnica je ta, da cel izdelek ni nič drugega, kot dvogigabajtni trdi disk, zapakiran v ohišje z brezžično povezljivostjo, na katerem je shranjena izobraževalna vsebina, ki so jih lahko ogledamo na običajnem prenosniku. Da ne boste rekli, da niste vedeli.

18 komentarjev

Windows 7 bo imel šest okusov

Microsoft - V Redmondu so se končno izjasnili, v koliko različicah bo izšel njihov naslednji operacijski sistem Windows 7. Mike Ybarra, glavni menedžer za projekt Windows, je dejal, da je glavni izziv za Microsoft milijarda uporabnikov, ki jih je težko zadovoljiti z eno samo verzijo. Zato bo za domače uporabnike namenjen Windows 7 Home Premium, za poslovna okolja pa Windows 7 Professional, ki nekoliko spominjata na izvedenke XP-jev. Poleg teh dveh bodo izdali še Home Basic, Started Edition, ki bosta šli le v države v razvoju, ter Enterprise in Ultimate.

Najbolj oskubljena Starter Edition bo omogočala resnično malo, saj bo v njej moč odpreti največ tri programe hkrati. Microsoft pravi, da bo namenjena novim uporabnikov računalnikov in netbookov. Kupiti je ne bo mogoče posebej, saj bo naprodaj izključno prek OEM-kanalov. Home Basic bo namenjena le deželam v razvoju. S Home Premium ciljajo na domače uporabnike, ki naj bi v tej ne preveč okleščeni in omejeni inačici našli dovolj funkcionalnosti...

190 komentarjev