Slo-Tech

»

Začenja se terabajtna doba

X-Bit Labs - Izdelovalec trdih diskov Seagate Technology je včeraj javno napovedal terabajtne diske. Diski niso v neki daljni nedoločljivi prihodnosti, kot se po navadi takšnim napovedim prida, ampak jih bomo dočakali v prvi polovici letošnjega leta, če gre verjeti obljubam. Spričo uporabe povsem nove pravokotne tehnologije magnetnih plošč za zapis se bomo navduševali nad tihostjo, hitrostjo in varčnostjo, pravijo.

Podatki se bodo zapisovali na štiri četrtterabajtne plošče, ki bodo poleg naštetih atributov tudi trpežnejše in trajnejše. Novi diski bodo druga generacija pogonov s to novo tehnologijo; približno 10 milijonov diskov prve generacije jo že ima. Cene niso želeli odkriti, tako da povejmo le, da se tričetrtterabajtni bratec onstran Atlantika prodaja za slabih 400 dolarjev. Številke pri nas bodo verjetno enake - le v drugi valuti. Klik!

29 komentarjev

Največkrat citirani članki Wikipedije

Slashdot - Izteklo se leto 2006 je bilo še eno leto rekordov za Wikipedijo, poročajo pri Advertising Age. Število obiskovalcev se je več kot podvojilo, tako da je samo novembra enciklopedijo obiskalo 37,8 milijona ljudi, kar je bistveno več od klasičnih Britannice in Columbie. Kar se tiče citatov, je bila Wikipedija še uspešnejša, saj so njene strani citirali 29.000-krat, kar je za 54 % več kot leta 2005. Najpogosteje v blogih citirani Wikipedijin članek govori o Webu 2.0, sledijo pa mu preminuli Steve Irwin, floridski škandal Mark Foley in pogruntavščina, ki je spletne uporabnike leta 2006 naravnost obnorela, blog. Za več kot 200 odstotkov se je povečala tudi raba fraz "Wikipedija pravi", "po Wikipediji" in podobnih, kar kaže na vse večjo kredibilnost projekta kljub občasnim spodrsljajem. Več o tem na Slashdotu.

27 komentarjev

AMD: Radeon X1950 GT in zamuda R600

več strani - AMD naj bi v kratkem predstavil grafično kartico RadeonX1950 GT, ki bo temeljila na grafičnem jedru RV570, na katerem temelji tudi Radeon X1950 PRO. Od sedanje se različica GT razlikuje le po nižjih frekvencah jedra in pomnilnika, saj jedro tiktaka s frekvenco 500 MHz, frekvenca pomnilnika pa znaša 1,2 GHz, poleg tega pa ne omogoča Video In-a. Luč sveta naj bi Radeon X1950 GT zagledal v začetku februarja. Več o tem si preberite na HKEPC.

The Inquirer poroča, da naj bi težko pričakovana grafična kartica, temelječa na jedru R600, doživela še eno preložitev datuma uradne predstavitve ter bo po najnovejših informacijah predstavljena v začetku marca. Več na The Inquirerju.

17 komentarjev

Bodo v ZDA pričeli pregledovati pošto brez sodnih odredb?

Slashdot - Kot poroča Seattle Times, je ameriški predsednik Bush 20. decembra lani podpisal zakon, ki prinaša nekatere spremembe v poštno zakonodajo. Obstoječa in spremenjena zakonodaja sicer izrecno prepoveduje pregledovanje pisemskih pošiljk brez odredbe sodišča, vendar pa je Bush priložil podpisano izjavo, v kateri zagovarja pravico, da vlada v primeru nujnih okoliščin brez sodne odredbe odpre in pregleda zaprto pisemsko pošiljko.

V izjavi Bush pravi, da bo "sestavil" izjemo, ki bo omogočila odprtje zaprte pisemske pošiljke v nujnih primerih.

Ti primeri naj bi prišli v poštev v primeru nujnosti, da se zavaruje človeška življenja, varnostjo pred nevarnimi snovmi ter v primeru "potrebe fizične preiskave, ki jo dovoljuje zakon za zbiranje obveščevalnih podatkov". Po interpretaciji Bele Hiše naj ne bi šlo za nekaj novega, saj ustava že sedaj v nekaterih okoliščinah dovoljuje preiskavo brez sodne odredbe.

Kritiki pa po drugi strani opozarjajo, da je Busheve "nujne okoliščine" mogoče...

27 komentarjev