»

Prodajalci protivirusnih programov štejejo dneve naročnine vsak po svoje

PC Pro - Britanska stran Which? Computing je ugotovila, da poizkušajo nekateri prodajalci protivirusnih programov svoje kupce prekaniti v nakup nove naročnine še pred potekom stare. Trike uporabljata Symantec in AVG, ki uporabnikom reklamirata znižane nadgradnje. Če uporabnik naroči in kupi nadgradnjo, potem se naročnina začne šteti znova z dnem namestitve, že plačani dnevi od prejšnje naročnine pa propadejo.

Medtem Panda, McAfee in BitDefender ne poslujejo tako. Panda je povedala, se nova naročnina prišteje k stari, torej lahko uporabniki izkoristijo vse že plačane dni zaščite, preden stopi v veljavo dokupljena. McAfee je dejal, da kupce o posodobitvi začnejo opominjati šele 35 dni pred potekom in da avtomatično podaljšanje licence ne pomeni izgube nobenega dne. Prav tako BitDefender sešteva dneve kakor Panda, če gre za isti paket, a staro licenco zavrže, če uporabnik kupi drugačen izdelek.

AVG in Symantec pa očitke zavračata in pravita, da se to zgodi le v primeru, ko uporabnik naroči...

17 komentarjev

iPlayer gre v svet

iPlayer je že na voljo za iOS v obliki spletne strani, seveda le za Britance

vir: Ars Technica
Ars Technica - BBC-jev iPlayer je v Združenem Kraljestvu nadvse priljubljen, saj omogoča ogled celotnega televizijskega programa do 7 dni po predvajanju kar na računalniku s pomočjo spleta. Ta je sicer omejen zgolj na Združeno Kraljestvo, medtem ko je radijska različica BBC-ja na iPlayer-ju odprta za celoten svet. A v kratkem bo v svet romal še televizijski del, sprva kar na iPadu, uporaba pa bo zahtevala naročnino. Sprva se je sicer predvidevalo, da bodo stroške pri BBC-ju pokrili kar z reklamami, a se je to žal izkazalo za nepravilno. Aplikacija za iPad naj bi na App Store prispela v sredini prihodnjega leta, za čemer se bo razširila še na ostale platforme. Poleg naročniškega sistema bodo po splavitvi ponudili še plačevanje za en sam ogled (pay-per-view) ter plačevanje za...

11 komentarjev

Nov IBMov čip združuje električne in optične komponente na enem kosu silicija

Procesor z optično IO plastjo iz nanofotonske mreže

vir: IBM
IBM - Kot je znano, pri IBMu že vrsto let razvijajo povezovanje električnih in optičnih komponent za komunikacijo med procesorji. Tokrat so naznanili, da jim je uspelo obe komponenti stlačiti na en sam kos silicija. Nova tehnologija, imenovana "CMOS Integrated Silicon Nanophotonics", bi naj povečala hitrosti prenosa za 10x v primerjavi z obstoječimi tehnologijami, ob manjši porabi. S tem želi IBM doseči hitrosti prenosa, ki bi nosile predpono Exa, kar je 1018 bitov na sekundo. Prednosti so tudi v velikosti, saj en oddajniški kanal s celotnim električnim in optičnim vezjem zavzema le 0.5 mm2. To pomeni, da je mogoče izdelati en čip v velikosti 4x4 mm2, ki lahko oddaja in sprejema več kot 1 Terabit na sekundo. Tudi tukaj se prednosti ne končajo. Takšne čipe je moč...

22 komentarjev

Razbit Canonov sistem za zagotavljanje verodostojnosti posnetkov

ODD pravi, da je slika avtentična.

Heise - Dmitry Sklyarov je na konferenci CONFidence 2.0 v Pragi predstavil razbitje Canonove tehnologije za zagotavljanje verodostojnosti digitalnih fotografij Canon Original Decision Data (ODD). Mnogo Canonvih digitalnih fotoaparatov iz višjega cenovnega razreda namreč podpira ODD, s katero je moč dokazati, da slika ni bila popravljena. Sklyarov je uspel izvleči ključ za podpisovanje, kar mu je omogočilo podpisovanje retuširanih slik s Canonovim paketom OSK-E3. Ta je namenjen prikazu sprememb v fotografijah in zagotavljanju integritete dokazov, kot na primer pri prometnih nesrečah in raznih preiskavah. Zaradi odkrite pomanjkljivost je sedaj moč verificirati prav vsako fotografijo, zato je uporabnost celotnega sistema...

9 komentarjev

ASRock kupil Fatal1ty-ja

Dvojna doza smrtnosti - Jonathan Wendell - Fatal1ty z modelom plošče Fatal1ty

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Jonathan Wendell, eden izmed najbolj znanih profesionalnih igričarjev ter internetu bolj znan pod vzdevkom Fatal1ty, je dobil novega partnerja za izdelavo matičnih plošč, ki bodo nosile njegovo ime - ASRock. V preteklosti je to vlogo že imel Abit, ki pa je pred časom žal končal svoje popotovanje po izdelovanju matičnih plošč. Med drugim Jonathana Wendella sponzorirajo še podjetja kot je OCZ (pomnilniki in napajalniki z njegovim psevdonimom), XFX (grafične kartice) ter Creative (zvočne kartice, slušalke), za nekaj izdelkov pa se je povezal tudi npr. z Zalmanom.

Prva...

11 komentarjev

Novi trdi diski s šifriranjem iz Toshibe

X-Bit Labs - Toshiba je predstavila novo družino 2,5-palčnih trdih diskov MKxx61GSYD, ki imajo vgrajeno šifriranje AES-256 že v same krmilnike. V tej družini najdemo diske velikosti 160, 250, 320, 500 in 640 GB. Plošče se vrtijo s hitrostjo 7200 obratov na minuto, diski imajo 16 MB predpomnilnika, vmesnik SATA-300 in povprečni dostopni čas 12 ms.

Zanimivo je predvsem vgrajeno šifriranje, zaradi česar so diski prvenstveno namenjeni prenosnikom za podjetja in uporabo v okoljih, kjer je varnost informacij ključnega pomena. Vse skupaj je zgrajeno po sistemu Opal Security Subsystem Class, ki ga je predpisala Trusted Computing Group. Implementacijo AES-256 v Toshibinih diskih je certificiral ameriški NIST v...

1 komentar

Naslednji Xbox se spogleduje z AMD-jem

Xenos prve generacije

vir: Tweak Town
Tweak Town - Prvi Xbox se je na strojni strani popolnoma zanašal na kombinacijo nVidie in Intela, a je Microsoft za Xbox 360 popolnoma obrnil smer, saj so se odnosi z obema podjetjema po projektu nekoliko poslabšali. Xbox 360 tako uporablja ATI-jev grafični čip Xenos, na čipu R600 osnovano jedro s podporo nekaterim delom standarda DirectX 10 ter zmogljivostjo nekje na ravni kartic iz ATI-jeve serije 1900. Nalogo centralnega procesorja je prevzel IBM-ov Xenon, trojedrni čip z IBM-ovo arhitekturo Power, izdelan pa pri AMD-ju oz. zdaj GlobalFoundries (AMD in IBM sta skupaj razvila proizvodni postopek SOI).

Prvotna izdaja procesorja je bila pred daljnimi...

14 komentarjev

Popravljanje napak v bliskovnem pomnilniku

Učinek manjšanja proizvodnega procesa na napake in vzdržljivost

vir: AnandTech
AnandTech - Manjšanje proizvodnega procesa pri izdelavi pomnilniških čipov se seveda pozna v večji gostoti hrambe podatkov na njih, to pa neposredno pomeni ugodnejšo ceno za dano kapaciteto. Najbolj to občutimo pri pogonih SSD zaradi velikih kapacitet, a učinek seveda lahko enostavno prenesemo tudi na USB ključke ter pomnilniške kartice. A manjšanje procesa s seboj privede nekatere neželene posledice, predvsem nepopravljive napake v zapisu ter zmanjšano vzdržljivost. Ta sicer pada linearno, a pri Micronu je marketinški oddelek pokazal prosojnice, ki kažejo, da zahteva po popravljanju napaka pri prehodu na 25 nm v primerjavi s 34 nm naraste skokovito. Ta prehod doživljamo prav zdaj.

Prav zato so se...

6 komentarjev