»

S3 napada

Channel Register - Pri S3 so razvili zanimive nove grafične procesorje ChromeS20, ki zmorejo precejšnjo hitrost z minimalnim hlajenjem - novi GPUju tečejo pri 700 MHz (tako jedro kot spomin), kar bi naj bila po navedbah proizvajalca najvišja frekvenca grafičnega čipa na trgu. Najhitrejša izvedenka v novi seriji, ChromeS27, ima 4 vertex shaderje in 8 pixel shaderjev (žal podpirajo zgolj specifikacijo 2.0+ in ne 3.0), po zmogljivosti pa pade v rang kartic nVidia 6600 in ATi X700.

Čip porabi 10-12 W in bo narejen v 90 nm procesu, kartica pa v 3D Marku 2005 doseže 2800-3600 3DMarkov in nemoteno deluje s pasivnim hlajenjem ali zelo majhnim ventilatorjem. V ChromeS20 je vgrajena tehnologija...

27 komentarjev

Yahoo ponudil boljše zemljevide

Google News - Yahoo je javnosti predstavil beta različico storitve Yahoo Maps, direktno konkurenco Googlovim Zemljevidom, ki naj bi bila natančnejša pri pregledovanju ozemlja. Poleg satelitskih posnetkov si lahko pobliže ogledamo tudi nepremičnine in njihove osnovne podatke, zmogljivost aplikacije pa je zaradi drugačne spletne implementacije nekoliko slabša, kar se pozna predvsem pri hitrosti izrisovanja zemljevidov. Uporabniki bodo lahko Yahoojevo storitev uporabili tudi na svojih spletnih straneh, s čemer jo želijo avtorji popularizirati.Kateri zemljevid bomo uporabljali sedaj?

10 komentarjev

Izšel TrueCrypt 4.0

Slo-Tech - Prvega novembra so pri TrueCrypt Foundation izdali četrto različico odprtokodnega programa TrueCrypt.

Program je namenjen šifriranju diskovnih particij, je odprtokoden, brezplačen, četrta različica pa je poleg različice za okolje Windows prinesla tudi različico za Linux.

TrueCrypt ima številne uporabne funkcije, med drugim lahko znotraj šifrirane particije (v bistvu gre za šifrirano datoteko, ki jo priklopimo kot particijo) ustvari še skrito particijo. Vsaka je seveda dostopna s svojim geslom. V primeru, da smo prisiljeni razkriti svoje šifrirne ključe, lahko razkrijemo samo ključ navadne particije, z običajno kriptoanalizo pa ni mogoče ugotoviti, da se znotraj te skriva še ena s podatki, ki jih zares želimo skriti. Različica 4 prinaša še novost, saj lahko z vpisom posebnega gesla priklopimo navadno particijo, vendar tako, da podatki, ki jih zapisujemo nanjo ne prepišejo podatkov na skriti particiji. Uporabno za vse, ki živijo v nedemokratičnih državah.

TrueCrypt je mogoče...

26 komentarjev