»

Najnovejši izliv radioaktivne vode iz Fukušime nič tragičnega

Slo-Tech - Iz Fukušime spet prihajajo informacije o uhajanju radioaktivne vode iz shranjevalnih rezervoarjev poleg poškodovane jedrske elektrarne. Iz zadrževalnika naj bi izteklo 430 litrov radioaktivne vode, kar je precej manj od avgustovskega izlitja. A ta podatek je sam zase popolnoma neuporaben.

Pri radioaktivnosti govorjenje o litrih in kilogramih ni na mestu; koristni podatki so o dejanski radioaktivnosti, ki jo merimo v becquerelih (Bq). En becquerel označuje en radioaktivni razpad na sekundo in je enota za aktivnost. Aktivnost vzorca je odvisna od njegove množine in razpolovnega časa, saj krajši razpolovni čas pomeni več razpadov v časovni enoti. Kljub temu pa iz becquerel težko kaj pametnega povemo o škodi, ki jo to radioaktivno sevanje povzroči živim bitjem.

Primernejša veličina bo količina energija, ki jo prejme kilogram...

35 komentarjev

Half Life 3 je zaščitena znamka

Gordon Freeman s svojim zaščitnim znakom, pravokotnimi očali z debelim, črnim okvirjem

vir: Wikipedia
Ars Technica - Vse kaže, da se bo Half Life 3 končno zgodil. Prvi Half Life je izid doživel že daljnega novembra leta 1998, torej pred skoraj 15 letii. Leta 2003 je na E3 sledila predstavitev Half Life 2, ki je na police prispel jeseni 2004. Kmalu so na svež pogon Source predelali še zgodbo iz prvega Half Life (brez dodatnih vsebin), medtem ko je nadaljevanja, Half Life 2: Episode One izšel poleti 2006. Jeseni 2007 je sledil drug del...

51 komentarjev