»

Testi strojne opreme

Slo-Tech - V teh deževnih dneh vam poleg učenja ne preostane veliko kot posedanje pred računalnikom, tam pa se mnogi hitro zdolgočasijo. Prav takim navdušencem nad strojno opremo je namenjena ta zbirka testov.

Mushkin, znan proizvajalec predvsem navijalskih RAM modulov, je izdelal 2 gigabajtni kit (2x1 GB), zmožen teči pri 250MHz in spodobnih zakasnitvah CAS 3-4-3-8. Pomnilnik so si ogledali ter ga dodobro stestirali na MKVTech.

Na bit-tech.net so si ogledali novo Leadtekovo 7800 GT grafično kartico, ki se ponaša z nazivom Extreme. Kaj prinesejo dodatni megahertzi, si poglejte v testu, ekipa pa zaradi cene ni bila najbolj navdušena (le-ta bo kar visoka).

Zdaj že dobor poznane OCZ VX module so testirali na XtremeSystems. Pod drobnogled so vzeli VX 4000, dvo-kanalni komplet, namenjen visokim napetostim. Nad pomnilnikom so bili navdušeni, saj so dosegli višjo grekvenco od deklarirane.

Pod drobnogledom je bil še en OCZjev proizvod. Na Hardware Secrets so si ogledali napajalec iz...

2 komentarja

Tožbe in dejanja RIAA že mejijo na dejanja iz obupa

Ars Technica - RIAA se spet spravlja tožit. Tokrat popolnoma nedolžne ljudi in to popolnoma na "blef". Tanya Anderson, 42 letna mati samohranilka, ki je povrh vsega invalid, toži RIAA zaradi prevare, zavajujočih poslovnih prijemov in izsiljevanja. RIAA namreč vloži tožbo proti ljudem, nato pa obtožence kontaktira njihov "center za poravnave", ki jim predlaga, da plačajo zahtevan znesek, tudi če niso krivi, ker jih bo to manj stalo, kot pa dokazovanje svoje nedolžnosti. Če se ljudje nočejo pogodit, RIAA vloži ponovno tožbo, zato da bi ljudje odvračala od povratnih tožb. Vendar to še ni vse...

Uslužbenci Kim's Video and Music Store v New York-u so bili aretirani, ker je RIAA agent, ki se je pri njih začasno zaposlil, našel med prodajanimi stvarmi tudi CD-je ki so bili posneti na CD-r ploščkih in tudi takšne, ki so bili v manj kvalitetnih embalažah in agentu niso bili poznani. Izkazalo se je, da so to izdelki neodvisnih glasbenikov, ki so RIAA trn v peti, ker se poskušajo izogniti njihovim...

18 komentarjev

Kvantni računalniki počasi postajajo resničnost

Wired News - Znanstvenikom v Avstraliji je uspelo upočasniti laserski curek in ga ujeti v kristalu. Hitrosti svetlobe v mediju so tako upočasnili na le nekaj sto metrov na sekundo, kar jim sedaj omogoča, da svetlobo shranijo in jo po potrebi prikličejo. Svetlobo so upočasnili s silikatnim kristalom, ki so ga oplemenitili z zelo redkim elementom, prazeodim-om. Kako trik deluje si preberite tukaj .

Mogoče bodo naši pravnuki nekoč igrali Duke Nukem forever na kvantnih računalnikih. [>:D]

21 komentarjev

HP PCji z Netscape-om

Neowin - Na Neowin.net lahko preberete novico o HPjevi najavi uporabe novega Netscape brskalnika na svojih osebnih računalnikih.

Že v preteklosti sta HP in AOL dobro sodelovala, včerajšnja najava pa je le potrditev tega zavezništva. HP je prvi po približno 15ih letih, ki se je odločil uporabnikom ponuditi alternativne brskalnike, saj se to od leta 1990 ne dogaja, v tem obdobju pa je bila vojna brskalnikov na višku.

Z uporabe Netscape 8 HP upa, da bodo uporabniki brskali po internetu bolj brezskrbno, saj Netscape 8 npr. že vsebuje zaščito proti spyware-u, zgrajen pa je na temeljih Firefoxa, podpira pa tudi Internet Explorerjev pogon. Dandanes je namreč veliko strani optimiziranih predvsem za Internet Explorer zaradi njegove množičnosti.

Mogoče pa bo HPjeva odločitev še bolj prevesila tehtnico v prid alternativnim brskalnikm.

15 komentarjev

30 GB poštni predal

AnandTech - 30gigs je s svojim novim poštnim predalom Googlu vrgel rokavico, saj je več kot deset krat večji od GMaila. Na prvi pogled je 30gigs zelo podoben GMailu, saj je prav tako (sicer še globoko) v Beta stadiju, storitve pa lahko uporabljate le s pomočjo povabila.30gigs ima namen v prihodnosti razširiti svojo storitev na kar 50 gigabajtov, morda celo na osupljivih 100. Pred spamom bodo uporabnike varovali s pomočjo GD2 podpisa, ponujajo pa tudi zelo zanimivo ter še bolj uporabno funkcijo. Pošto lahko namreč pošiljate preko kateregakoli naslova, ki ga že imate, vse skupaj pa poteka kar prek 30gigs vmesnika.

Novico so omenili tudi na Neowin.net ter Anandtechu.

31 komentarjev

Predavanje: CreativeCommons

Slo-Tech - V četrtek 6. oktobra on 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na predavanje mag. Maje Bogataj z naslovom "Creative Commons v imenu ustvarjalnosti".

Predavanje je v tem trenutku še posebej aktualno, saj spada v serijo ogrevalnih dogodkov za uraden izid slovenske licence CreativeCommons konec tega meseca.

Ideja Creative Commons je požela neverjetno zanimanje in navdušenje povsod po svetu. Za svojo so jo sprejeli številni glasbeniki, akademiki, raziskovalci, pisatelji, pesniki, filmski ustvarjalci... Predvsem tisti, ki želijo enostavnejšega način uveljavljanja svojih avtorskih pravic. Ti ustvarjalci ne zavračajo varstva, ki jim je zagotovljeno z avtorsko pravico, vendar ga le omejijo z določenimi svoboščinami, ki jih želijo zagotoviti uporabnikom svojih del. Spomladi 2005 je bilo na...

5 komentarjev