»

ZZZ online #178

ZZZ - Izšla je nova izdaja spletnega časopisa ZZZ, kjer se je avtor tokrat posvetil predvsem trem iznajdbam.

Prva je Gyrover, robot, ki za svoje delovanje potrebuje samo eno kolo, primeren pa je za zelo ozka področja in tam, kjer je manevrirni prostor zelo dragocen. Drug izum je Powerplank oz. motorna snežna deska, ki jo lahko poženete do 56 kmh, kar je že kar zavidanja vredna hitrost.

Nazadnje se je pisec posvetil amfibijskemu vozilu Aquada, za nameček pa je pripravil še kratek pregled tovrstnih vozil v preteklosti. Omeni velja tudi slike s hitrostnega tekmovanja kolesarjev, ki so skoraj kršili slovenske omejitve na avtocestah. Vas zanima, kaj to pomeni? Klik!

1 komentar

Bera testov

Hexus - Ker je današnji dan bolj skop z novicami, vam tu serviram nekaj malega testov. Prijetno branje.

2 komentarja

ATI z dobičkom

The inquirer -

Kanadski ATI je pravkar objavil poslovne rezultate letošnjega četrtega fiskalnega četrtletja, po katerih sodeč so poslovali dobro. Potem ko so še leto nazaj v zadnjem kvartalu pridelali 35 milijonov dolarjev izgube, so imeli v enakem obdobju letos 22 milijonov dobička. Prav tako so povišali dohodke od prodaje z lanskih 223 milijonov na letošnjih 380.

ATI-jeve delnice serjie ATYT imajo trenutno tržno ceno 15,38 dolarja, medtem ko so nVidiine NVDA malenkost dražje s 16,99 dolarji. Novica.

3 komentarji

Osemgigabajtni DVD+RW

Dvdrw.com - Kot poročajo na Dvdrw.com, bo Phillips na japonskem CEATEC-u med 7. in 11. oktobrom predstavil novo dvoplastno DVD+RW tehnologijo, ki jo je bil razvil v sodelovanju z MTK/Verbatimom. Nova tehnologija bo omogočila, da na DVD+RW plošček zapečemo namesto običajnih 4,7 GB podatkov kar 8,5 GB. Dobra stran te tehnologije je, da nikjer v drobnem tisku ne omenja morebitne nezdružljivosti s "starimi" DVD+RW, ki tudi še niso za odmet. Več o tem.

3 komentarji

Microsoft prevzema BIOS

Slashdot - Na ZDnet poročajo o novem dogovoru Microsofta s Phoenix Technologies, znanim proizvajalcem BIOS-ov. Tako bodo določene nove izvedenke BIOS-a odlsej tesneje sodelovale z operacijskim sistemom in omogočale večji oddaljeni nadzor sistemskim administratorjem. Rešitev, ki je trenutno izredno zanimiva za strežniške produkte, kjer bo še lažje priti do stanja oddaljenega strežnika.

Bolj pa nas bi moral skrbeti drugi del dogovarjanj med podjetjima. Povečana komunikacija med BIOS-om ter operacijskim sistemom bi tudi omogočila delovanje Microsoftove Naslednje Generacije Varnega Računalništva (Next Generation Secure Computing), ki onemogoča pretakanje digitalno zaščitenih vsebin in preprečuje kopiranje le-teh. Če je vsa komunikacija znotraj OS ter med OS in strojno opremo šifrirana in za vsak kos strojne opreme vemo, da je točno to, za kar se predstavlja, potem je naše delo na računalniku zelo omejeno. Še posebej ko se pojavi želja po alternativnih operacijskih sistemih in programski opremi,...

36 komentarjev

Kako se drobi keks?

Google - Vprašanje, zakaj se drobi keks, si je postavil Qasim Saleem, študent, ki trenutno dela o tem doktorsko dizertacijo.

S pomočjo laserskega žarka je opazoval proces pečenja ter nato ohlajanja piškotov in prišel do presenetljivega odkritja. Pri ohlajanju se zunanji del piškota navlaži in zato razširi, medtem ko v sredini izgublja vlago in se skrči. Zaradi tega pride do izredno majhnih razpok, zaradi katerih je potem keks bolj občutljiv na pritiske iz okolja.

And that's the way the cookie crumbles...

17 komentarjev