»

Microsoft ma vas rad

Microsoft - Očitno nas radi tudi pri Microsoftu malce razvajajo, saj na svojih straneh ponujajo kar nekaj različnih orodij, ki nam lahko še kako olajšajo delo z (Microsoftovim) operacijskim sistemom. Tokrat so nas M$-jevci razveselili z orodjem, ki preskenira operacijska sistema Windows NT 4.0 Workstation in Windows 2000 Professional, ter vam poroča o morebitnih varnostnih nadgradnjah (security patches), ki bi vam utegnile koristiti, "šibkih" passwordov (tukaj Micorosoft gotovo misli na gesla, ki se jih lahko ugani - npr. besede v slovarjih), ter še o kakšnih koristnih stvareh.

3 komentarji

Hardverske katastrofe

SystemLogic - Ko iz trgovine skrbno nesemo svojega najnovejšega GeForca 3, za katerega smo vsaj leto dni stradali ter živeli ob plesnivem kruhu in pretirano klorirani vodi, je misel na to, kako se nam bo silno čaščena grafična kartica nekoč spražila v lastnem soku, ker enostavno ne bo zdržala bremena overclocka, gotovo zadnja. Nikogar ne zaboli bolj, ko vidi na sliki popolnoma scvrt procesor ali kak drug drag čip. Če to vidite v živo (ste lastnik pokojnega koščka silicija), še toliko bolj. Vendar pa se nekateri ob gledanju scvrtih koškov hardvera prav prešerno zabavajo. Vsem tistim (in tudi tistim, ki hočejo videti posledice, če bodo pretiravali) je namenjena ta stran, kjer so se kar pošteno potrudili za slike tako ali drugače uničenih kosov strojne opreme. Našli boste vse - od skurjenih in zlomljenih procesorjev, spečenih matičnih plošč, scvrtih grafičnih čipov in t.i. "avionskih" ohišij. Kaj? Poglejte si slike in vedeli boste o čem govorim....

1 komentar

Motherboard Monitor

MBM - Zadnje čase smo kar malce pozabili na legende, kot so WCPUID in Motherboard Monitor. Slednji se kljub temu, da smo ga malce pozabili kar lepo razvija. Sicer se še vedno ni prebil iz različice 5 na različico 6 (trenutna verzija je 5.06), vendar pa je tekom časa pridobil kar nekaj novosti. Predlagam vam, da si jih preberete tukaj.

2 komentarja

Kako uspeti v Tribes 2

Dan's DATA - Jah, kaj naj rečem? Včeraj spet nisem utegnil nič spisati, vendar ne zaradi lenobe, ampak iz povsem resnega razloga - pričela se je šola, ki pa je bolj pomembna od nekaj novic več. Ravno zaradi tega lahko v prihodnje pričakujete kar precejšen količinski upad od mene. Dnevno bom poizkušal držati normo (3 novice), med vikendi pa si bom zagotovo vzel več časa. Jah, kaj moremo, slej ko prej pride neka obveznost, zaradi katere se moramo za kratek čas posloviti od svojih priljubljenih opravil, kot so pisanje novic.
Da ne bom samo jamral in da vam bom malo popestril vaš prosti čas, sem se odločil, da za vse on-line igričarje (ki jih na Slo-Techu ni malo) poiščem kak priročnik, s katerim si boste lahko izboljšali svojo taktiko. Tale se nanaša na Tribes 2, ki pri nas gotovo ni ravno razširjena, vendar se bo gotovo našel kak osebek, ki ga bo prebral. Spisali pa ga niso igričarji, ampak hardware legenda Dan, ki priznava, da se tudi v prostem času rad malce poigra. Veste, včasih si je treba...

0 komentarjev

HP kupil Compaq

Slashdot - Hewlett Packard bo kupil Compaq. Zanj bodo dali 25 miljard USD v delnicah. S tem bo nastalo po prihodkih drugo največje računalniško (hardware) podjetje, takoj za IBM.
Kaj bo to prisnelo kupcem še ni čisto jasno... Kam to sploh pelje?

Appendix by Morpheus: Zatem, ko je HP za 26$ miljard dolarjev kupil Compaq in je tako sedaj združena firma vodilna dobavljalka osebnih računalnikov z vsega skupaj nič manj kot 87.4$ miljarde dolarjev, so vodilni možje HP-ja objavili novico, da bodo odpustili 13.000-15.000 delavcev. Novica je že sama po sebi slaba, vendar pa fantje pri www.theinquirer.net pravijo, da je to šele začetek. Toda to še ni vse, saj bodo posledice odpuščevanja pri HP-ju in Compaq-u, še večje na podjetjih, ki dobavljajo HP-ju in Compaq-u. Sploh se bo to poznalo na večjih Tajvanskih podjetjih, ki Compaq-u dobavljajo orodja in naprave v vrednosti do 10$ miljard dolarjev in tako ni popolnoma jasno, kako bo HP-jev mogočni direktor balansiral težo verjetnosti. Več o tem si lahko...

9 komentarjev

Zakon v ZAE

Vnunet - Eh, česa vse se pravniki ne spomnijo . Prejšnji mesec so v Združenih Arabskih Emiratih obsodili angleškega računalničarja na celih 1900 funtov (cca 654.000 sit). Vzrok? - Vdor v sistem Etisalat (pomišljaj se kar sam vriva za tretjo črko imena ), edinega ponudnika internet storitev v omenjeni deželi, ter povzročil motnje v celotnem državnem internetnem prometu v maju in juniju prejšnjega leta.

Sicer ne vem, kako je s tem pri nas, vendar se mi izrečena denarna kazen zdi preprosto smešno nizka za tako obsežno dejanje. Za najboljše pa je poskrbel Angležev odvetnik Ali al-Hashimi, rekoč, da v ZAE ni zakonov, ki bi označila vdiranje v računalnike kot kriminalno dejanje. Ehh.

2 komentarja

AMD v rdečih

Vnunet - Na kratko: AMD je oznanil izgubo v tretjem četrtletju: poleg padca prodaje flash čipov v višini 30 % so se mu namreč dohodki zmanjšali za 15 %.

Kot se v poslu to spodobi, je krivdo naprtil svojemu največjemu tekmecu - Intelu, ki je zadnji čas noro zniževal cene procesorjev. Roko na srce, z nekaterimi AMD-jevimi trditvami se popolnoma strinjam: primerjanje zmogljivosti procesorjev na podlagi 'cikličnosti' ni več objektivno. Ha! A pred Athlonom je pa bilo?

0 komentarjev

Dlančniki z igricami

Slo-Tech - Naslednjo novico nam je poslal MorpheusX:

Kot nekateri veste, se namerava Sega umakniti iz igričarske hardware scene in se osredotočiti na izdelovanje iger. Tu sem zasledil informacijo, da se Sega namerava povezati s Synovial Inc. s pomočjo katerega bo izdelovala igre za popularne dlančnike in njihove operacijske sisteme. Sega tako namerava klasike, kot so Sonic The Hedgehog prenesti na dlančnike. Po zgodbi sodeč, naj bi bila prva skupna igra firm imenovana Virtual Game Gear, ki naj bi delovala na Pocket PC-jih kot je Compaq-ov iPAQ.

1 komentar

Pentium 4 v prenosnikih

CNet - Omenjene procesorje imamo v omenjenih računalnikih videti v prvi polovici leta 2002 (1.5 GHz, koncem leta 2 GHz), leto kasneje pa tudi procesorje Banias, o katerih je že tekla beseda kak teden dni nazaj.

No, če mi dovolite kratko obnovitev Banias-a: procesorji bodo gradili predvsem na varčevanju energije (nujno potrebne za prenosnike), to bodo dosegali tudi z izklapljanjem delov sebe, ki niso v uporabi. No, glede na to, da pri prenosnikih o 'grafični kartici' ne govorimo s takim, hmm, zanosom, kot pri namiznih pošastkih, ter da prenosniki v prvi vrsti niso namenjeni igranjem iger, zna biti zanimiva tudi novica o naboru čipov 830. Slednji bo namreč vseboval tudi grafični čip, vsled integriranosti pa bo poraba električne energije še manjša. Klik!

0 komentarjev

FaQjU

3dXtreme - Tukaj si lahkjo preberete en kratek FAQ glede prihajajočih Radeonov 2. Opozarjam vas, da je zelo kratek (6 vprašanj in odgovorov), je pa kar zanimiv. Še posebej, če vemo, da je ATI precej skrivnosten glede sposobnosti novih grafičnih kartic... Vprašanja pa so v stilu: "Kakšna je razlika med Radeonom 8500 in Radeonom 8500DV?" Poglejte si, če vas zanima. Vzelo vam bo okrog 2 minuti.

0 komentarjev

Poimenovanja

več strani - AMD bo začel svoje procesorje imenovati po svojih dejanskih zmogljivostih v primerjavi z Inteli. To že veste. Ne veste pa, da je na tržišču očitno velja mrzlica (pre)imenovanja izdelkov.
Govorice na različnih internetnih straneh namreč pravijo, da bo Nvidia začela svoje grafične kartice imenovati po hitrostih pomnilnika. Ker so govorice zelo čudne in nepopolne imajo v svojih tezah veliko lukenj. Nvidia naj bi začela to novo poimenovanje s serijo GeForce3 Titanium. Kot veste bo v kratkem izšla pospešena verzija klasične trojke. Ime kartice naj bi bilo Geforce3 Titanium 500. Torej ne GeForce3 Ultra ali Pro kot so mislili nekateri. Trenutna klasična trojka ima pomnilnik nastavljen na 460MHz DDR. Oznaka tega pomnilnika pa je 3.8ns. Kar teoretično pomeni, da bi stablino deloval pri 526MHz. Torej je logično sklepati, da bo ta pospešena GeForce3 imela pomnilnik nastavljen na 500MHz. Od tu verjetno tudi poimenovanje (Titanium 500).
Neuradni viri znotraj Nvidie so tudi potrdili, da je...

0 komentarjev

X-box

Vnunet - Izid X-box-a bo na Japonskem očitno zamudil. Krivdo bi posredno lahko naprtili Nintendu, saj se Microsoft po svojih besedah 'osredotoča na zagotavljanje dovoljšnega števila enot v Severni Ameriki'. Znano? - Seveda, enake namene ima Nintendo s svojim GameCube-om, ki bo izšel le nekaj dni za Microsoftovo konzolo. Skratka, X-box na Japonskem 22. februarja 2002. Klik!

Medtem pa MS na Madžarskem pospešeno gradi novo proizvodnjo linijo, namenjeno izdelavi konzol za evropski trg. Število enot ter datum izida bosta znana oktobra. Klik!

0 komentarjev

Še malo objasnitve

Slo-Tech - Kot ste, zavzeti forumaši pač, že opazili, je zadnje dni v našem Forumu dosti stvari bolj slabo delujočih. Da ne boste živeli v nevednosti, vam bom razložil kapitalni razlog. Primož je dobil kronični napad pridnosti in se lotil pisanja Foruma popolnoma na novo. Ker pa ne more vsega narediti naenkrat, ste včeraj opazili, da se ni dalo popravljati ter brisati tem inu sporočil. Vse to je danes že popravljeno, avtomatska prijava pa še sledi. Bodite potrpežljivi . Če slučajno opazite še kakšno anomalijo v delovanju Foruma, to napišite v oddelek "Slo-Tech" in stvar bo popravljena tekom dneva. Hvala lepa.

0 komentarjev