»

Rombyte kaznovan s 16.000 funti

The Register - Newburyjski izdelovalec pomnilnikov je bil kaznovan in obsojen na plačilo 16.000 funtov (5,4 milijone tolarjev). Na sojenju prejšnji petek so namreč njegove direktorje spoznali krive izdelovanja in prodajanja ponarejenih pomnilniških modulov. Hynix je že prejšnjega oktobra Rombyte prisilil v podpis pogodbe, da se odrekajo izdelavi modulov z lažno oznako Made by Hynix, saj bi jih v nasprotnem primeru Hynix tožil. Rombyte očitno s svojo dejavnostjo ni prenahal in je še naprej prodajal lažne Hynixove module, zaradi česar morajo sedaj plačati kazen. Klik!

0 komentarjev

Porast prodaje računalnikov

The Register -

Prodaja računalniške opreme v svetu oziroma natančneje prodaja čipov je trenutno v porastu, pravijo pri SIA (ang. Semiconductor Industry Association). V celotnem drugem četrtletju letos so na svetu prodali za 37,6 milijarde dolarjev čipov, kar je za 3,2 odstotka več kot v prvem kvartalu in za dobro desetino več kot v lanskem drugem kvartalu.

Tudi prodaja mikroprocesorjev je sledila splošnemu trendu, tako da so se trgovci veselili osemodstotnega porasta prodaje.

Poglejmo še prodaja po celinah. Japonci so prodali za 5,5 odstotkov več, Azijsko-Pacifiški trg za 5,9, Američani za 3,6, no, v Evropi pa je prodaja padla za 4,1 odstotka glede na prvi kvartal. V primerjavi z lanskim drugim četrtletjem so Japonci prodali za dobro petino več, Stara celina za 12,3 odstotke, Azijsko-Pacifiški trg pa za 11,8. Edini, ki so prodali manj kot lani, so bili Američani s 3,7 odstotnim padcom.

Izvirna novica.

0 komentarjev

Nov program za rekonstrukcijo obrazov

New Scientist -

Kolja Kähler in Jörg Haber z Instituta Maxa Plancka za računalniško znanost v Saarbrücknu sta pretekli teden na konferenci SIGGRAPH 03 v San Diegu predstavila nov program, ki je namenjen rekonstrukcijo obrazov iz ostankov lobanje, kar bo prišlo prav predvsem forenzikom pri raziskovanju nenaravnih smrti oseb.

Haber trdi, da je nov program revolucionaren zato, ker forenzikom omogoča, da sliko osebe izdelajo zelo hitro in ker omogoča simulacijo štiriindvajsetih čustev. Doslej so namreč modele izdelovali po tabelah, ki opisujejo debelino kože na določenih delih obraza glede na spol, raso in telesno konstrukcijo človeka. Težava je bila, da je izdelava obraza tako trajala izjemno dolgo, končni izdelki pa mnogokrat niso bili prepoznavni, saj osebe niso...

7 komentarjev

Mobiteli in fotoaparati

CNN.com - Po vsej negativni publiciteti, ki so je bili deležni fotoaparati, vgrajeni v mobilni telefon ( klik!), se je nazadnje pojavila tudi zgodba, kjer v telefon vgrajen fotoaparat pomaga policiji pri aretaciji ugrabitelja. Kot lahko preberemo v tej zgodbi na CNN.com je petnajstletni deček uporabil fotoaparat v svojem mobitelu in z njim slikal moškega, ki ga je poskušal ugrabiti, ter registrsko tablico na njegovem avtomobilu. S pomočjo teh podatkov je policija že naslednji dan lahko aretirala moškega, ki ga sedaj čaka do pet let zapora.

4 komentarji