»

Microsoft osvežuje Windows Live

Prenovljen Movie Maker

vir: TechCrunch
TechCrunch - Večina uporabnikov (vsaj tisti z uradnim klientom v operacijskih sistemih Windows) Microsoftovega sistema za komunikacijo Messenger verjetno veste, da se je uradni Microsoftov klient pred časom premaknil pod okrilje skupine Windows Live Essentials, v katero je Microsoft vključil še nekaj bonbončkov. Poleg Messengerja je mogoče namestiti tudi odjemalec elektronske pošte Mail, pripomoček za urejanje slik Photo Gallery, znotraj paketa je Microsoftov Movie Maker, namestit pa je mogoče še orodno vrstico za brskalnik.

Prav Photo Gallery in Movie Maker sta tokrat deležna največjih sprememb. V Movie Makerju je zdaj lažje ustvarjanje animacij iz video posnetkov in slik, dodanih je več stilov prehodov,...

14 komentarjev

Študija, objavljena v IJBC, kaže, da gensko spremenjena hrana morda ni varna

Slo-Tech - Kot poroča Huffington Post, je študija, objavljena v International Journal of Biological Sciences, pokazala, da genetsko spremenjena koruza korporacije Monsanto morda povzroča okvare notranjih organov pri miših.

Avtorji Joël Spiroux de Vendômois, François Roullier, Dominique Cellier in Gilles-Eric Séralini iz organizacije Food Freedom so namreč v študiji A Comparison of the Effects of Three GM Corn Varieties on Mammalian Health testirali tri vrste gensko spremenjene koruze korporacije Monsanto, ki so bile odobrene za uporabo na trgu.

Avtorji v svoji študiji navajajo, da so pri testiranih miših odkrili poškodbe notranjih organov. Največ je bilo poškodb jeter in ledvic, odkrili pa so tudi vpliv na srce, nadledvično žlezo, vranico in krvne celice. Po mnenju raziskovalcev so razlike značilne in kažejo na stanje zastrupljenosti (ang. state of hepatorenal toxicity).

Na študijo se je že odzval Monsanto, ki pravi, da raziskava temelji na napačnih statističnih metodah in napačnem...

129 komentarjev

DFI po poti Abita

Koliko vas je uporabljalo to ploščo?

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Izguba Abita je mnoge nostalgike in dolgoletne računalniške zanesenjake vsaj malo užalostila, saj je bil Abit eden izmed velikih proizvajalcev na navijalski sceni. Zdaj smo očitno izgubili še enega, ki je zlate čase užival predvsem za časa nVidiinih veznih čipovij nForce 4 v kombinaciji z AMD-jevimi 64-bitnimi procesorji. Vse namreč kaže, da je DFI zaključil zgodbo serije LanParty, ki jo poleg dobrih navijalskih dosežkov poznamo tudi po kričečih barvnih kombinacijah.

Sama družba sicer normalno obratuje naprej, saj zapirajo le oddelek LanParty, ki je tekom celega leta 2009 prinašal izgubo. Drugi, večji oddelek, ki se posveča matičnim ploščam za industrijsko...

33 komentarjev

Windows Embedded Compact 7

Eee Pad je eden izmed uporabnikov Windows Embedded Compact 7

vir: engadget
engadget - V novici o konkurentih iPadu smo poročali, da so pri Asus za svoja Eee Pada kot operacijska sistema v primeru 12-palčnika izbrali Windows 7, v primeru 10-palčnika pa Windows Embedded Compact 7 (še eno dolgo ime ki bo pred uradnim izidom skrajšano?). Slednji je popolna novost, a je prav tako doživel predstavitev na Computexu. Gre za duhovnega naslednika Windows CE, z izidiom Windows Embedded Compact 7 pa bo zaključena Microsoftova migracija na 7. različico operacijskih sistemov, namenjenih običajnim uporabnikom.

Pri Microsoftu so potrdili, da za razliko od Androida in iPhone OS Windows Phone 7 ne bo nikoli ni bil mišljen za uporabo na tabličnih računalnikih. A trend slednjih je trenutno usmerjen k nekoliko nižji zmogljivosti,...

4 komentarji

Začenja se eksperiment Mars-500

BBC - Tehnologijo za polet na Mars človeštvo ima, zatakne pa se pri finančnih sredstvih in človeku. Finance bodo ob zadostni motivaciji hitro pod streho, zato je človek še edini šibki člen, ki ga je treba pred poletom preveriti. V ta namen se v Rusiji začenja projekt Mars500, ki je zadnji korak za projektoma Mars-14 (november 2007) in Mars-105 (končan julija 2009).

Šest prostovoljcev bodo za poldrugo leto oziroma 500 dni zaprli v model vesoljske ladje brez oken, kjer bo njihova edina komunikacija z zunanjim svetom elektronska pošta z 20 minutno zakasnitvijo, kolikor porabi elektromagnetno valovanje, da z Marsa doseže Zemljo. Eksperiment se je začel včeraj opoldne, ko so trije Rusi, dva Evropejca in Kitajec vkorakali v svoje novo domovanje, ki...

17 komentarjev

Novi vitki diski iz Hitachija

X-Bit Labs - Hitachi je ta teden predstavil novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov, ki se odlikujejo po svoji vitkosti. Diski iz serijo Z merijo v višino le sedem milimetrov, medtem ko so bili stari modeli visoki 9,5 milimetra. V novo serijo sodi več diskov različnih družin:
  • Travelstar Z7K320 se vrti s 7200 obrati na minuto, ima 16 MB predpomnilnika, povprečni iskalni čas 13 ms, SATA-300 in maksimalno porabo energije 1,8 W.
  • Travelstar Z5K320 se vrti s 5400 obrati na minuto, ima 8 MB predpomnilnika, tako da je nekoliko počasnejši. Hitachi ga je pripravil za sisteme, kjer ste pomembna tihost in varčnost, hitrost pa nekoliko manj.
  • Cinemastar Z5K320 je po karakteristikah podoben zgornjemu, le da je še za...

6 komentarjev

EU želi kmalu sprejeti dogovor o deljenju podatkov SWIFT z ZDA

Heise - Evropska komisija želi sprejeti sporni dogovor o posredovanju podatkov o finančnih transakcijah v panevropskem sistemu SWIFT ameriškim organom. Februarja letos so evropski poslanci zakon zavrnili, a Evropska komisija vse od takrat išče obvoz.

Tako naj bi po poročanju časnika Heise do konca junija pripravili besedilo novega sporazuma. Uskladiti morajo le še vprašanja pravnega varstva in roka hranjenja podatkov. Nemški notranji minister Thomas de Maizière je na srečanju notranjih ministrov EU v Luksemburgu povedal, da so pri pogajanjih med Washingtonom in Brusljem dosegli pomemben napredek. Svet evropskih ministrov naj bi tako do septembra sprejel odločitev in besedilo posredoval v Evropski parlament, ki bo ponovno glasoval. Ministri si prizadevajo, da bi sporazum sprejeli v najkrajšem možnem času, kar je po predvidenem časovnem načrtu oktobra.

Sporni sporazum bo ameriškim oblastem omogočil prebiranje naslednjih podatkov o vseh finančnih transakcijah po EU: ime, naslov, prejemnik...

23 komentarjev

EU želi spremljati kaj iščemo po spletu

Slo-Tech - Kot poročajo na Slashdotu Evropski parlament pripravlja pisno izjavo o oblikovanju evropskega sistema hitrega obveščanja proti pedofilom in spolnim nadlegovalcem v kateri bodo pozvali države članice, naj v boju proti pedofiliji in spolnemu nadlegovanju uskladijo evropski sistem hitrega obveščanja med javnimi organi, podoben sistemu, ki že obstaja za živilske alarme.

Hkrati naj bi Svet in Komisijo pozvali, naj direktivo o hrambi prometnih podatkov razširita tudi na spletne iskalnike, da se hitro in učinkovito zasledita otroška pornografija in spolno nadlegovanje na spletu.

Povedano drugače - če bo pisna izjava dobila dovolj podpisov evropskih poslancev, bo Evropski parlament Svet in Komisijo pozval, naj obvezno hrambo prometnih podatkov razširi tudi na spletne iskalnike, kar pomeni, da bodo državni organi v prihodnosti lahko spremljali tudi kaj uporabniki interneta iščemo v spletnih iskalnikih.

Kot poroča Christian Engström, evroposlanec iz švedske Piratske stranke, je izjavo...

116 komentarjev