»

Superračunalnik na dražbi

Slo-Tech - Če ste želeli kdaj kupiti svoj superračunalnik, ste imeli med prazniki odlično priložnost. Ameriška vlada se je odločila, da proda superračunalnik Cheyenne, ki je bil novembra 2016 20. najzmogljivejši superračunalnik na svetu. Deloval je od leta 2016 do leta 2023, nato pa so ga upokojili. Stroj, ki zmore 5,3 petaflops, so prodali za 480.000 dolarjev. Kupec ga bo moral sam prevzeti v Cheyennu v Wyomingu.

Življenjska doba superračunalnikov ni prav dolga, ker tehnološko hitro zastarijo. Cheyenne je imel predvidenih pet let delovanja, na koncu pa so ga obdržali pri življenju sedem let. Ves čas je drsel po lestvici najhitrejših superračunalnikov, ki so bili čedalje hitrejši, predvsem pa učinkovitejši. Cheyenne je trošil 1,7 MW, medtem ko so današnji sistemi od 10- do 15-krat učinkovitejši. Vzdrževanje in poganjanje Cheyenna ni bilo več gospodarno, zato so ga konec minulega leta izključili.

Zato so Cheyenne poslali na dražbo. Kupec je torej dobil 8064 procesorjev E5-2697x4 Xeon, ki...

19 komentarjev

Apple kljub padcu prihodkov navdušil

Slo-Tech - Apple je v minulem četrtletju zabeležil nekoliko nižje prihodke kot leto pred tem, a je investitorje vseeno navdušil, delnica pa je danes poletela za dobrih sedem odstotkov. To je pripisati tudi napovedi rekordnega programa odkupovanja lastnih delnic, ki bo letos vreden 110 milijard dolarjev. V minulem četrltetju je sicer podjetje utvarilo 90,8 milijard dolarjev prihodkov, kar je približno pol odstotka več od pričakovanj analitikov. Četrtletna dividenda bo znašala 0,25 dolarja na delnico, kar je štiri odstotke več kot zadnjikrat.

Še vedno pa pada prodaja iPhonov, za kar je odgovorno zlasti pešanje na Kitajskem. Prodaja je upadla za 10 odstotkov na 46 milijard dolarjev. Prihodki iz divizije Macintosh so znašali 7,5 milijarde dolarjev, od iPadov 5,6 milijarde dolarjev in od drugih izdelkov pa 7,9 milijarde dolarjev (lani 8,8 milijarde dolarjev). Vision Pro ni uspel dovolj navdušiti kupcev, da bi obrnil trend. Najbolje se je odrezalo področje storitev, kjer so prihodki z 20,9...

9 komentarjev