»

OpenDocument Format (bo) sprejet kot ISO standard

Slashdot - Odprt standard za računalniški zapis dokumentov OASIS OpenDocument Format je brez negativnega glasu uspešno prestal glasovanje za sprejem med ISO standarde. Do uradne standardizacije bo potrebno počakati le še na birokratske formalnosti. Sprejetje mu med drugim odpira lažjo pot v vladne organizacije po vsem svetu.

Microsoftova noviteta na tem področju ( Microsoft Office Open XML) še čaka na glasovanje. Njegovo sprejetje bi bilo nelogično (saj je smisel standardizacije ravno v zmanjšanju števila oblik zapisov iste vrste podatkov), razen če se izkaže za bistveno superiornega pred kratkim sprejetemu standardu.

Bomo videli.

30 komentarjev

Delo Blog shekan

vir: Delo
Delo - Danes sem malo čež dvanajsto uro opazil, da je bila spletna stran časnika Delo nedosegljiva. Sicer se je čez nekaj minut vrnila, je pa zato, po besedah urednikov zaradi tehničnih težav, bil nedosegljiv del strani, na katerem so objavljeni blogi uporabnikov. Po krajšem poizvedovanju sem ugotovil, da je šlo za več kot le tehnične težave.

Nekdo si je privoščil Delo in kratkomalo sesul sistem, na katerem so postavljeni blogi njihovih uporabnikov. Kot je razbrati iz tega zapisa, so se težave začele že nekaj dni prej, ko je ZliOsebek™ najprej izkoristil pomanjkljivosti sistema za umetno ocenjevanje lastnih (umetniško seveda ne posebej izvirnih) žnevniških zapisov, kasneje pa je ugotovil, da je možno s podobnimi prijemi tudi brisati poljubne zapise drugih avtorjev. Dobro, lahko bi govorili o zlobnih hekerjih, a je (pol)izdelek, imenovan Delo blog, že pred tem dogodkom doživljal mnoge kritike, ki pa jih, kot kaže, nihče na Delu ni jemal prav...

49 komentarjev

AMD znižuje cene enojedrnikov

Slo-Tech - Po zvišanju cen dvojedrnih procesorjev, je AMD najavil padec cen enojedrnikov Athlon 64 in Sempron, tekom maja. Deset do petnajst odstotna pocenitev zadeva procesorje v rangu med Sempron-om 64 2800+ in Athlon-om 64 3500+. Nove cene procesorjev v retail (škatelni, box, že želite) izvedbi si oglejte v spodnji tabeli:Poleg pocenitve procesorjev, je AMD prestavil predstavitev novih procesorjev za prenosne računalnike Turion 64 X2, ki naj bi namesto devetega maja, bili predstavljeni šestega junija na Computex-u.

Več o pocenitvi...

26 komentarjev

MacMini kot video snemalnik

Gizmodo - Video snemalniki mi niso simpatični, ker ne znajo čisto vsega. Večina računalnikov je neestetskih, glasnih in prevelikih. HPTC-ji, ki so uporabni, so astronomsko predragi. Apple MacMini (kot računalnik, ki že pojmovno zna vse in poleg tega ni grd) je imel poleg manjka TV kartice do pred kratkim še to napako (seveda odvisno od brega, na katerem stojiš), da je bil pač jabolčnik.

Tiste, ki jih to do sedaj ni motilo, so se lahko odločili npr. za Miglia EvolutionTV, ki lepo sodeluje z OS X-om, žal pa ne podpira slovenskih programov. EvolutionTV namreč preko interneta pobira programe za 3 tedne vnaprej in omogoča njih snemanje.

Zame, mesojedega oknaša, je mamljivo le eno: XP. S prihodom Intelovih src v jabolčne mlinčke, se je tudi to uresničilo. Pri SnapStream so pripravili natančno navodilo, kako Mini-ja pripraviti do tega. Seveda ima ta rešitev tudi nekaj napak, ena izmed njih je cena.

To napako lahko delno odpravi Tajvanski klon: AOpen XC Cube, ki je v prototipni verziji slišal...

27 komentarjev

Google Code Jam 2006

Google - Za tiste, ki ne utegnejo celotnega poletja preživeti ob Googlovem Poletju kode™, so pri tem spletnem gigantu pripravili še tekmovanje Google Code Jam Europe, ki se ga lahko udeleži vsakdo s stalnim prebivališčem v Evropi, Afriki ali na Bližnjem vzhodu, ki je star najmanj 13 let (prebivalci peščice držav "osi zla", med katerimi ni Slovenije, in vsi mlajši od 18 let boste lahko tekmovali le za slavo) in nima poslovnih ali družinskih vezi z organizatorji.

Prijave že zbirajo, odločiti pa se morate do 23. maja, ko se bodo pričele kvalifikacije prek spleta (potrebovali boste brskalnik s podporo javanskim appletom). 500 najuspešnejših se bo že dober teden kasneje udarilo (ravno tako po medmrežju) v naslednjem krogu, ki se sestoji iz dveh faz: poleg kodiranja (dovoljeni jeziki so C++, C# in java) podanih problemov bodo tekmovalci dobili vpogled v rešitve drugih tekmovalcev in v njih iskali hrošče. Najboljša petdeseterica bo zatem 29. junija odpotovala še na zaključni turnir v Dublin. Z...

6 komentarjev

ATI prevzel Bitboys Oy

ATI - ATI je prevzel finsko podjetje Bitboys Oy, ki se ukvarja z razvojem grafičnih tehnologij za prenosne naprave. Vrednost nakupa se ocenjuje na približno 35, 2 milijonov evrov, celotna ekipa Bitboys-a pa bo vključena v ATi-jev oddelek za prenosne naprave. ATI od naložbe pričakuje nov zagon pri razvoju grafičnih tehnologij za prenosne naprave, predvsem pa podporo za OpenGL ES 2.0 3D ter OpenVG 1.0 2D vektorski grafiki.

Več o nakupu ter izjave vodilnih obeh podjetij lahko preberete v ATI-jevem sporočilu za javnost.

0 komentarjev