»

100 ur astronomije

Slo-Tech - V okviru mednarodnega leta astronomije bo do nedelje, 5. 4., po vsem svetu potekal projekt 100 ur astronomije.

Sestavljen je iz dveh delov:
V prvem lahko preko interneta 24 na dan spremljate prenose v živo z observatorijev, javnih opazovanj in drugih aktivnosti, ki bo povezal velike observatorije po vsem svetu v koordinaciji Evropskega južnega observatorija ES. Spremljate jih lahko na Around the World in 80 Telescopes, ozadje dogajanja pa na Kozmičnem dnevniku.

Drugi del projekta je 100 ur sprehajanja po nebu, ki ga sestavljajo javna astronomska opazovanja po Sloveniji in svetu, v okviru astronomskih društev, krožkov in observatorijev.

Povezave na te prenose najdete tudi na slovenski in mednarodnih spletnih straneh www.astronomija2009.si in www.100hoursofastronomy.org, www.astronomy2009.org.

V okviru tega projekta tudi Ustvarjalno Astronomsko društvo na observatoriju Zaplana organizira javna opazovanja in astronomske naravoslovne noči, kjer vas pod vodstvom demonstratorjev...

5 komentarjev

Kiberpipina ponudba Vol.|

IPv6

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V tem tednu bomo na Pipinem odprtem terminu govorili o tem, kakšen bo prehod internet omrežja na protokol IPv6 po izčrpanju IPv4 naslovov. Tema legendarnih sredinih Spletnih uric je kot običajno v tem času še skrivnost, zato spremljajte referenčne spletne strani. Mesec je naokoli in ponovno čas za VIP večer, tokrat sedmi po vrsti v tej sezoni, ko bomo gostili podjetnika in inovatorja, ki se "nikoli ni zadovoljil s povprečjem" - Igorja Akrapoviča.

Več o tem spodaj, vstop kot vedno prost. Če ste pozabljive sorte, nas spremljajte tudi po Twitterju, če se vam ne da v večernih urah od doma, pa nas spremljajte v živo ali si oglejte pretekla predavanja v Kiberpipinem videoarhivu.torek, 7.4. ob 19:00 Pipin odprti termin: Ali bo prehod internet omrežja na IPv6...

6 komentarjev

Stanford ponuja brezplačne tečaje programiranja aplikacij za iPhone

engadget - Ameriški Stanford po novem ponuja tečaje razvoja aplikacij za iPhone. Posebnost je, da so predavanja na voljo brezplačno komurkoli preko Stanfordovega iTunes kanala. Če se želite učiti programiranja za iPhone pa boste potrebovali nekaj predznanja o objektnem programiranju, dostop do Maca z Intelovim procesorjem ter poznavanje programskega jezika C. Prvega izmed predavanj, ki je že na voljo za ogled vodita dva izmed Applovih programerjev, kmalu pa bo sledilo še več predavanj, ki jih bodo vodili različni Applovi strokovnjaki. Če imate potrebno znanje in opremo, ter želite razvijati aplikacije za iPhone pa le brž odklikajte na spletno stran po prvo lekcijo.

2 komentarja

HP razmišlja o Android netbooku

X-Bit Labs - HP je pred nekaj dnevi povedal, da ocenjujejo Android kot potencialno platformo za netbooke. Pravijo, da hočejo kot največji proizvajalec osebnih računalnikov razumeti in poznati vse možnosti za operacijske sisteme na njihovih napravah in tako ali odgovoriti konkurenci, ki bi rešitev uporabila prva oz. sami kot prvi lansirati novost.

Vsekakor bi bil prenosnik z izključno Googlovo programsko opremo velik prelom za giganta, saj bi s tem postal močan rival Microsofftu ne le na področju internetnega iskanja, temveč tudi pri ponudbi programske opreme. Google Android bi s pomočjo internetnih aplikacij za pisarniško rabo lahko nadomestil Microsoftov Windows in njegov Office (oz. Linux in npr. OpenOffice), vseeno pa je pomembno vedeti, da je to le raziskava potencialnega trga in uradno še ni znano, če bo do te povezave sploh prišlo. Vseeno pa HP ne razmišlja le o Androidu na netbookih, temveč tudi o bolj klasični uporabi na mobilnih telefonih/dlančnikih.

Android gor, Android dol, vseeno...

1 komentar

Baterije iz tekoče kovine

Daily Tech - Na MIT-u, meki za kakršnekoli raziskave, ideje in izume, razvijajo popolnoma nov koncept baterij oz. akumulatorjev, ki za glavne sestavne dele, razen ohišja, ne uporablja trdnih snovi. Tako katoda kot anoda in tudi membrana so tekočine (elektrodi sta različni kovini), vse skupaj pa je zaprto v ohišje iz nerjavečega jekla. Zaradi tekočih kovin je treba akumulator seveda (zaenkrat) segrevati, kar pa ni problem zaradi namembnosti. Sposobne naj bi bile zadrževati mnogo več energije, kot kakršnekoli obstoječe baterije in bi bile zato namenjene za shranjevanje energije, pridobljene v ugodnih pogojih z vetrnimi oz. sončnimi elektrarnami, mogoče pa bi jih bilo uporabiti tudi namesto generatorjev v bolnišnicah. Zaradi stacionarne narave uporabe torej ni problemov z delovanjem pri višjih temperaturah, ni pa tudi potrebe po...

9 komentarjev

Intel predal razvoj Moblina Linux Foundation-u

bit-tech.net - Moblin, Intelov operacijski sistem, prvič predstavljen leta 2007, je namenjen uporabi na MIDih, netbookih, nettopih in ostalih sistemih s procesorjem Atom. Pri Intelu pa so se odločili, da razvoj Moblina predajo Linux Foundation-u, ki skrbi za večjo prepoznavnost Linuxa v svetu. Po besedah Intela naj bi ta poteza blagodejno vplivala tako na razvoj Moblina kot njegovo razširjenost, saj bo tako postal bolj viden in opažen, odprtokodna skupnost pa bo v razvoj vnesla več inovativnosti in večje število razvijalcev.

Z odprtostjo pa bo kdorkoli lahko Moblin prevedel tudi za arhitekturo ARM in s tem omogočil uporabo tekmecem, recimo nVidiji s platformo Tegra. A Intel pravi, da ga to ne moti, saj je pred kratkim najavil še, da je del proizvodnje Atom procesorjev predal TSMCju, s čimer je olajšal proizvodno sistemov Atom partnerjem, ki TSMC uporabljajo tudi za svojo proizvodnjo. Oboje kaže na precejšno samozavestnost v zmogljivosti in prihodnost Atom arhitekture, obenem pa z odprtostjo...

33 komentarjev

Rusi preverjajo, ali je Microsoft monopolist

The inquirer - EU že dlje časa skrbno bdi nad Microsoftom in skrbi, da ta ne bi izkoriščal svojega prevladujočega tržnega deleža, sedaj pa podobno razmišlja tudi Rusija. Protimonopolne inštitucije v Rusiji so namreč ta teden objavile, da nameravajo Microsoft vključiti na seznam monopolistov, ki poslujejo v državi. Da se neko podjetje znajde na tem seznamu, mora obvladovati več kot 35 odstotkov trga v katerem koli segmentu, kar po njihovem mnenju Microsoft zlahka presega.

Sedaj bodo izvedli uradno preiskavo in če bodo omenjeni odstotek potrdili, bo redmondski velikan postal prvo IT-podjetje v Rusiji, ki bo dobilo svoje mesto na tej listi. To bi pomenilo, da bodo oblasti budno spremljale, kako se podjetje vede. Preverjali bodo, ali niso cene nerazumno visoke ali nizke ipd., lahko pa mu celo naložijo kakšno kazen.

49 komentarjev

Trije prevarantje obsojeni na zaporne kazni

Ars Technica - Boj proti slavni nigerijski prevari 419 še vedno traja. Prejšnji mesec smo poročali o Nigerijcu, ki ga je domače sodišče obsodilo, ker je opeharil neko Avstralko za 47.000 dolarjev. Te dni so v ZDA na zaporne kazni obsodili dva nigerijska državljana in enega Francoza, ki so jih aretirali v začetku leta 2006 v Amsterdamu in kasneje izročili ZDA. Obtoženci so se izrekli krive v vseh točkah obtožnice, ki jih je bremenila zarotništva, bančnih prevar in poštne prevare.

Skupno so svoje žrtve uspeli okrasti za 1,2 milijona dolarjev, saj so se v skladu z nigerijsko prakso zelo potrudili. Žrtvam so poslali lažne dokumente, slike, celo poklicali so jih pod pretvezo, da imajo raka na grlu in da potrebujejo pomoč pri razdeljevanju 55 milijonov v dobrodelnem skladu. Vsakokrat so seveda prej ali slej zahtevali kakšno nakazilo za razne pristojbine, da bi lahko nato izplačali obljubljene milijone, ki jih nikoli ni bilo. En Nigerijec bo moral v zaporu presedeti 87 mesecev, drugi in Francoz pa 57...

1 komentar

AMD izdal Radeon HD 4890

AMD - AMD je naposled izdal težko pričakovani Radeon HD 4890. S procesorjem RV790 ima ta Radeon 800 stream procesorjev, 40 teksturnih enot in 256-bitno pomnilniško vodilo, ki je združljivo s pomnilnikom GDDR3, GDDR4 in GDDR5. Tovarniško RV790 tiktaka z 850 MHz in je še vedno zgrajen v 55 nm-tehnologiji, posamezni proizvajalci kartic pa ga lahko navijejo vse do 1000 MHz. Pričakujemo lahko 1 GB pomnilnika hitrosti 3900 MHz. Priporočena maloprodajna cena znaša 249 dolarjev, izdelek pa je dobavljiv takoj. Prvi testi kažejo, da je nov procesor opazno hitrejši od Radeona 4870 in da ima dober potencial za navijanje, le cena je nekoliko visoka ...

26 komentarjev

Nemška Wikipedija boljša od angleške

Heise - Ustanovitelj spletne enciklopedije Wikipedije Jimmy Wales je dejal, da je po njegovem mnenju nemška različica Wikipedije točnejša od angleške. Ali v njegovih besedah, "da ima višjo kakovost". Pojasnil je, da imajo tovrstni spletni projekti težave z zagotavljanjem točnosti informacij, zaradi česar želi k sodelovanju vzpodbuditi več akademikov. Zakaj točno je nemška verzija boljša, ni pojasnil, lahko pa sklepamo, da je nemščina le bolj eksotičen jezik od angleščine, tako da po njej ne more packati poldruga milijarda ljudi, marveč le slabih 200 milijonov, od katerih jih je polovica pedantnih Nemcev.

Nemška Wikipedija je s približnom milijonom člankov na drugem mestu za angleško po obsegu (2,8 milijona), skupno pa je v Wikipediji že 250 različnih jezikov - res, v nakaterih je zgolj tuintam kakšen članek. Za primerjavo, slovenska ima 74 tisoč prispevkov. Na re:publici je Wales odgovarjal tudi na očitke blogerjev, da velika podjetja prirejajo članke v svojo korist. Dejal je, da imajo...

12 komentarjev