»

Google se je odločil za AMD

Ars Technica - Ars Technica poroča o Googlovi odločitvi, da bo v svoje nove strežnike namestil AMD-jeve procesorje Opteron. Razlogi za odločitev tičijo v varčnejši uporabi električne energije, ki za Googlov več kot 200.000 strežnikov obsegajoč strežniški park predstavlja strošek, ki postaja primerljiv s ceno samih strežnikov.

Tržna razpoka na trgu strežniških procesorjev in x86 procesorjev v splošnem se tako manjša, predvsem po zaslugi AMD-jevih rešitev, ki na mnogo nivojih prednjačijo pred rešitvami, ki jih ponuja Intel. Tako je Ars Technica že poročala o AMD-jevem preboju 20% tržnega deleža, Intel pa že napoveduje, da bodo njegovi prihodki v prvi četrtini 2006 manjši od predvidenih.

K sreči se Intel ne da kar tako, zato se bo potrudil prehiteti AMD z novimi procesorji Conroe, ki bodo na voljo v drugi polovici leta 2006.

Če konkurenca pomeni, da si bomo naslednje leto že lahko privoščili prenosnike s štirijedrnimi procesorji - a ne bi bilo krasno, če bi lahko tako preprosto zamenjali tudi...

28 komentarjev

Pipin odprti termin: OpenGL drugič

Slo-Tech - V torek, 7. 3. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje o OpenGL. Prejšnji mesec smo pričeli z uvodom, tokrat pa bo Ivan Leben predstavil zahtevnejše primere uporabe OpenGL.

Serija predavanj o knjižnici OpenGL se nadaljuje z drugim delom. Od samih osnov se bomo premaknili k zanimivejšim primerom in nekoliko zahtevnejši kodi. Tokrat si bomo ogledali tehnike transformacije podane geometrije ter uporabo notranjih stanj, ki vplivajo na rasterizacijo le-te (barvna maska, mehčanje robov ipd.). Monotone barvne prelive bomo nadomestili s teksturami in s tem povečali realističnost grafike. Lotili se bomo tudi animacije in jo preko zaznavanja miške in tipkovnice združili v interaktivno aplikacijo.

2 komentarja