»

Intel govori o Westmereih

Dvojedrnik v primerjavi s šestjedrnikom

vir: AnandTech
AnandTech - Čeprav so prvi procesorji na arhitekturi Westmere že na tržišču v obliki dvojedrnih Core i3 in Core i5 procesorjev, Intelovi načrti z 32 nm-proizvodnim procesom še niso končani. Poleg šestjedrnega Gulftowna, ki ga pričakujemo v kratkem so v konferenčnem klicu razkrili tudi načrte o potencialnih štirijedrnikih, izdelanih v manjšem proizvodnem procesu. Obenem so tudi razložili nekaj dodatnih varčevalnih tehnologij, ki se skrivajo v prvem koraku na novem proizvodnem procesu, pomanjšanju stare arhitekture. Že Nehalemi so s seboj prinesli ugašanje posameznih jeder s pomočjo tranzistorja pred napajalnim delom jedra, ki se je lahko izklopil in tako jedru prekinil dobavo električne energije. Posledično imajo Intelovi najnovejši procesorji impresivno nizko porabo v brezdelju....

20 komentarjev

Obsežen ribarski napad na trgovce z izpusti

Spiegel Online - Trgovci s certifikati za dovoljene emisije toplogrednih plinov v Evropi, Avstraliji, Novi Zelandiji in na Japonskem so bili konec preteklega tedna žrtve obsežnega ribarskega napada (phishing), poroča Der Spiegel. Neznani napadalci naj bi prejšnji četrtek poslali elektronsko pošto več podjetjem, v kateri so (ironično) zapisali, da se morajo zaradi zaščite pred spletnimi zlorabami ponovno registrirati na Deutsche Emissionshandelsstelle (DEHSt). DEHst je nemška borza certifikatov za emisije, kjer lahko podjetja prodajajo in kupujejo kupone za onesnaževanje okolja.

Povezava v elektronskem sporočilu jih je napotila na lažno stran, ki so jo postavili zlikovci in s pomočjo katere so zbrali uporabniška imena in gesla. Te so nato uporabili za prenos kuponov na račune v Veliki Britaniji in na Danskem.

Nemška zvezna policija že preiskuje incident. Napadi so bili izpeljani zelo profesionalno, je povedal nek uslužbenec DEHSt. Zaradi napada so začasno ustavili trgovanje s kuponi v Potsdamu,...

18 komentarjev

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Graf poznanstev nekega uporabnika Facebooka

Heise - Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem...

185 komentarjev

Obstaja korelacija med zasvojenostjo z internetom in depresijo

Guardian - Britanski znanstveniki z Leeds University so raziskovali (plačljiv PDF-članek) korelacijo med uporabo interneta in depresijo na vzorcu 1319 mladih Britancev. V prvi zahodni študiji povezave internetne uporabe in depresije so ugotovili, da je med njimi 1,4 odstotka resno zasvojenih z internetom. Prav tako so odkrili, da je med njimi večja pogostnost zmerne do močne depresije kot pri zmernih uporabnikih. Zasvojenci z internetom preživijo sorazmerno več časa na pornografskih straneh, spletnih stavnicah in straneh za spletno druženje. Dober odstotek zasvojenih se na prvi pogled ne sliši mnogo, a to je kar dvakrat več, kot je odvisnih od iger na srečo.

Poudariti je treba, da korelacija še ne pomeni vzročnosti. Znanstveniki tudi v študiji opozarjajo, da ni jasno, ali internet povzroča depresijo, ali pa nemara depresivni ljudje pogosteje posegajo po internetu. Prva avtorica članka Catriona Morrison pojasnjuje: Nedvomno jasno je le, da je pretirana raba interneta lahko opozorilni znak za...

6 komentarjev

Sklopitev SSD in HDD

bit-tech.net - Dokler se SSD-ji ne bodo pocenili na raven klasičnih trdih diskov, bomo primorani žonglirati med nizko ceno HDD-jev in hitrostjo SSD-jev. Eden takih kompromisnih poskusov izvleči čim več za čim manj denarja iz obeh tehnologij je izdelek podjetja SilverStone z imenom HDDBoost.

Nanj se priključita hiter SSD in velik klasični trdi disk, HDDBoost pa ju operacijskemu sistemu predstavi kot en sam disk. Logika je preprosta - celoten SSD se uporablja kot predpomnilnik za trdi disk. Če je pravilo 80/20 izpolnjeno, torej z 20 odstotki vseh datotek izvedemo 80 odstotkov vsega prometa na disku, dobimo velik in relativno hiter trdi disk. V Evropi bo naprodaj od 19. februarja za 33 evrov in davek.

15 komentarjev