»

Vse najboljše, bitcoin. Kaj pa zdaj?

Slo-Tech - Morda se zdi, kakor da gre za nedavno muho enodnevnico, ampak bitcoin je star pet let. Rojstni dan kriptografske valute, kakršna je bitcoin, je sicer težko definirati, a pred petimi leti je (verjetno Satoshi Nakamoto) narudaril prvi blok bitcoinov. Malo ironično prvega bloka bitcoinov ni mogoče porabiti, vse nadaljnje pa seveda lahko. Bitcoin je bil seveda spočet že precej prej, saj se je končna verzija članka o bitcoinu pojavila že leta 2008, načrtovanje in pisanje kode pa bržkone segata še dlje v preteklosti.

Prva štiri leta se z bitcoinom ni dogajalo nič pretresljivega, saj so ga uporabljali le zanesenjaki. Mogoče uporabljali niti ni pravilna beseda; recimo raje, da so se ukvarjali z njim, saj kupiti ni bilo mogoče skoraj ničesar. Kratka zgodovina obsega...

159 komentarjev

NSA želi kvantni računalnik

D-Wave je razvil računalnik, ki ga oglašujejo kot kvantni računalnik. NSA želi boljšega, saj s tem ni mogoče razbijati šifer.

vir: Washington Post
Washington Post - NSA poizkuša zgraditi kvantni računalnik, kažejo Snowdnovi dokumenti, ki jih je objavil Washington Post. V okviru programa raziskovalnega programa Penetrating Hard Targets, ki je približno 80 milijonov dolarjev, se trudijo raviti delujoč kvantni računalnik, ki bi zaradi svojih zmogljivosti omogočal hitro razbitje številnih šifer.

Kvantni računalniki namesto z biti operirajo s kubiti, ki so lahko v kvantni superpoziciji. To pomeni, da obstojijo v vseh stanjih hkrati z določeno verjetnostjo. To je bistvo, ki omogoča hitro reševanje nekaterih problemov, recimo faktorizacije števil. V tem primeru se algoritem izvaja na vseh stanjih hkrati. Kvantni računalniki niso vedno hitrejši od navadnih, ampak le pri opravilih, za...

29 komentarjev

Radionomy kupil Winamp

TechCrunch - Novembrski strahovi, da bo decembra konec Winampa, saj je njegov lastnik AOL novembra napovedal konec razvoja, se očitno ne bodo udejanjili. Ne bo ga kupil Microsoft, kot se je začelo špekulirati le nekaj dni po najavi konca, temveč Radionomy.

Radionomy je belgijski ponudnik glasbe, ki upravlja Pandori podobno storitev, ki uporabnikom omogoča izbiro priljubljenih spletnih radijskih postaj. Trenutno imajo na seznamih več kot 6000 postaj, vsakdo pa lahko skombinira tudi svoj kanal. O nakupu so sprva začeli razpravljati na Winampovih forumih, kjer so ljudje opazili, da so Winampove imenske strežnike prenesli pod Radionomy. Kasneje so novico, da bo Radionomy odkupil Winamp, potrdili tudi viri blizu podjetij, čeprav uradnega sporočila za javnost še ni. Radionomy naj bi hkrati kupil tudi Shoutcast.

Tako ni jasno, kakšna bo prihodnost...

46 komentarjev