»

Mobitelov začetek leta – videotelefonija nič več brezplačno

Mobitel - V mesecu novembru ter decembru smo uporabniki paketa Itak uživali v brezplačnem gigabajtu prenesenih podatkov. Z začetkom tega leta pa se je ta ugodnost nehala, namesto tega pa so cene za 50 odstotkov nižje, kot so bile pred brezplačnim gigabajtom. V dobrih starih tolarjih to pomeni 0,05 SIT na kilobajt – ali v novi domači valuti 0,00021 EUR/kB. Ta ugodnost velja samo za naročnike paketa Itak, Mobitel pa obračunava megabajt kot 1024 kilobajtov ( uradni cenik).

Prav potiho so začeli zaračunavati tudi videotelefonijo. Storitev, od katere so operaterji pričakovali velikanske prihodke ter tako upravičili nakup dragih koncesij UMTS, v praksi ni nikoli zaživela. Ob takratni cenovni postavki, kjer bi video klic plačevala kličoči ter klicatelj in to po ceni 50 nekdanjih tolarjev, so se modro odločili, da je za tovrstno storitev še prezgodaj. Sledila je uvedba tako imenovanega preizkusnega obdobja, v katerem je bila videotelefonija brezplačna in se je prav tako končalo 1. 1. 2008 ( novica, ...

50 komentarjev

Kiberpipa v januarju

Kiberpipa - Z naslednjim tednom vas po prazničnem zatišju ponovno vabimo v Kiberpipo s svežim zalogajem januarskega programa. V Kiberpipinem računalniškem muzeju je do 26.1. še vedno na ogled razstava prvih slovenskih računalnikov, kjer so razstavljeni nekdaj najbolj razvpiti Iskrini računalniki. Kaj se bo v Kiberpipi dogajalo v januarju, si poglejte v koledarju (pridržujemo si pravico do kakšnega dodatnega dogodka), v prihajajočem tednu pa vas čaka naslednje...

Na Pipinem odprtem terminu Analiza svetovnega socialnega omrežja v torek bo Jure Leskovec s Carnegie Mellon University predstavil rezultate analize pogovorov v omrežju Microsoft Instant Messenger. Analizirali so komunikacijsko omrežje in demografske značilnosti uporabnikov v mesecu juniju 2006. Dnevno so med 240 milijoni aktivnih uporabnikov zabeležili več kot 1 milijardo pogovorov. Rezultat je prva analiza svetovnega socialnega omrežja v tako velikem obsegu. O čem vse bo govora, si preberite tukaj.

Na sredinih Spletnih uricah

2 komentarja

Hitachi razkril 500GB disk za prenosnike

PC World - Pri PCWorldu poročajo, da je Hitachi uradno razkril nove 2.5" diske v kapaciteti 500 GB. Na police bi se naj podali že februarja to leto in bodo nosili cenovno nalepko 400$.

Glavni razlog za tako nenadno povečanje kapacitete je dejstvo, da je inženirjem uspelo v disk stlačiti tri plošče namesto standardnih dveh. Zaradi tega je disk nekoliko debelejši (večina takih diskov je debela 9.5mm, ta bo 12.5mm), kar bi lahko povzročilo težave pri modelih prenosnikov, ki nimajo toliko prostora. Prav tako pri Hitachiju trdijo, da novi diski ne bodo imeli višje porabe od prejšnjih serij, tako da uporabnikom ne bo treba žrtvovati baterijskega časa za več prostora.

19 komentarjev

Alan Ralsky obtožen

Slashdot - Ameriško zvezno tožilstvo je včeraj objavilo, da so michiganskega kralja spama Alana Ralskyja in deset pomagačev obtožili kršenja zveznih zakonov proti spamu. Obtožnica ga bremeni pošiljanja nezaželene e-pošte, pranja denarja, prevare in zarotništva. Ralsky naj bi namreč na različne nelegalne načine pretental filtre proti spamu, tako da je dnevno poslal več milijonov sporočil, s čimer je v enem samem poletju zaslužil tudi tri milijone dolarjev. Poleg tega ga obtožujejo podpihovanja cen brezvrednih kitajskih delnic, ki jih je potem z mastnim dobičkom prodal. Sedaj mu grozi zaporna kazen 20 let in globa v višini 250.000 dolarjev. Klik!

67 komentarjev

Vrhovni strežniki z IPv6

Slo-Tech - Prav potihoma je konec preteklega leta IANA (Internet Assigned Numbers Authority), ki skrbi za delovanje trinajstih internetnih vrhovnih strežnikov in spada pod okrilje ICANN, objavila, da bo 4. februarja 2008 dodala zapise AAAA za štiri vrhovne DNS-strežnike v formatu IPv6. Tako bo teoretično možno, da si dva računalnika izmenjujeta podatke prek interneta izključno z IPv6. Več o prednostnih in težavah, ki nas čakajo, preberite tukaj.

40 komentarjev