»

Uporaba prašičjih organov za presaditve vse bližje

AP News - Pred dobrim tednom dni so ameriški raziskovalci objavili, da so človeku presadili ledvico gensko spremenjenega prašiča - toda pacientka je bila pravzaprav "dihajoče truplo", organ pa so opazovali zunaj telesa. Kljub temu gre za važen korak na poti do rabe živalskih organov za transplantacije.

S staranjem prebivalstva v razvitem svetu vse bolj narašča potreba po organih za presaditev, hkrati pa je z vse višjimi varnostnimi standardi na cestah, deloviščih in drugod vse manj nesreč, ki so doslej v glavnem skrbele za darovalce. Želja po rabi živalskih organov za presaditve v človeka obstaja že več kot stoletje in v določeni meri živali že izkoriščamo. Največ prašiča - od njega pobiramo srčne zaklopke, pa kožo in roženice. Toda pri tem gre zvečine za tkiva, kjer je mogoče žive celice po domače rečeno ubiti, medtem ko notranji organi v stiku s človeškim imunskim sistemom obvezno sprožijo uničujočo reakcijo. Tako je predvsem zaradi sladkorja alfa-1,3-galaktoze, ki ga telesa primatov ne...

33 komentarjev

Odkrili novo vrsto ledu

Slo-Tech - Vodo sicer poznamo v treh agregatnih stanjih, a njen fazni diagram je mnogo zanimivejši. Led, čeprav je na Zemlji skoraj izključno v eni obliki, ni en sam, temveč odvisno od pogojev obstaja v skoraj dvajsetih različnih oblikah, večinoma kristaliničnih. Raziskovalci z Univerze v Chicagu in Nacionalnega laboratorija Argonne pa so sedaj podrobneje opisali še eno novo obliko ledu. Superionski led obstaja pri visokih temperaturah in tlakih, v naravi pa najverjetneje v središču Neptuna in Urana.

O odkritju pišejo v novi številki revije Nature Physics. Raziskovalci so z eksperimentalnimi metodami rentgenske difrakcije pri visokih temperaturi in tlaku in spektroskopskimi meritvami pokazali, da superionski led resnično obstaja, s čimer so potrdili opažanja iz leta 2019. Superionski led oziroma faza XVIII sestavlja rešetka kisikovih atomov, okrog katerih se prosto gibljejo vodikovi atomi. To se zgodi zaradi visokih tlaka in temperature.

V zadnji raziskavi so vodo močno stisnili v diamantni...

8 komentarjev

Pomanjkanje čipov, ki klesti dobičke, bo še trajalo

Slo-Tech - Kljub prvotnim optimističnim napovedim, da se bo drugo leto situacija na trgu polprevodniških čipov stabilizirala, analitiki iz Deloitta tega ne vidijo tako. Brandon Kulik pojasnjuje, da bo do normalizacije preteklo še nekaj let in ne zgolj četrtletij. Ker je čedalje več izdelkov tako ali drugače pametnih, se posledica pomanjkanja prelivajo skozi celotno gospodarstvo. V Wells Fargo na primer ocenjujejo, da bo ameriški BDP zaradi teh težav nižji za 0,7 odstotka.

Neposredna razloga sta dva: povečano povpraševanje in skrhana ponudba. Ljudje še vedno množično kupujejo nove telefone, računalnike in druge elektronske naprave, hkrati pa jih tudi uporabljajo na načine, ki terjajo dodatna vlaganja v infrastrukturo. Delo na daljavo, pretočne vsebine in podobno zahtevajo nadgradnje tudi na strani ponudnikov storitev. Ponudbena stran pa ječi zaradi sovpada več dejavnikov, med katerimi covid niti ni več glavni. Lanski požar v obratu za proizvodnjo tiskanih vezij (PCB) je znatno okrnil...

12 komentarjev

Izraelski SolarEdge predstavil domačo baterijo pod lastno znamko

Velikost baterije v primerjavi s človekom

Slo-Tech - Izraelski SolarEdge, ki ga v Sloveniji poznamo kot proizvajalca razsmernikov za domače sončne elektrarne, je pod lastno znamko predstavil baterijo za domačo rabo, ki ji pravijo Energy Bank. Pred tem so razsmerniki SolarEdge že imeli možnost sodelovanja z baterijami proizvajalca LG.

V osnovi gre za baterijo s kapaciteto 10kWh oz. uporabno kapaciteto 9,7kWh, ki je zmožna trajne moči 5kW, za 10 sekund pa tudi do 7,5kW vršne moči. Gre za zračno hlajeno litijevo baterijo na osnovi NMC kemije, ki jo je možno montirati zunaj ali znotraj. Ker so baterije na osnovi NMC razmeroma nestabilne, je možno dokupiti tudi gasilni aparat, ki se montira kar v ohišje baterije. Na en razsmernik je možno povezovati do 3 tovrstne baterije, zaenkrat pa izgleda, da so podprti samo enofazni razsmerniki.

Programska oprema omogoča bodisi maksimalni izkoristek proizvodnje iz lastne sončne elektrarne ali pa minimizacijo porabe (oz. prodajo viškov) v času dražjih tarif, nič od tega pa še ni v Sloveniji za...

16 komentarjev