»

Apple toži Motorolo

Droid 2 je eden izmed problematičnih izdelkov.

Slo-Tech - Na začetku tega meseca smo poročali, da je Motorola vložila tožbo zoper Apple, ker naj bi v Cupertinu kršili 18 patentov, ki se nanašajo na rabo tehnologiji za brezžično povezovanje, kot so WCDMA (3G), GPRS, 802.11 in dizajn antene. Apple je odgovoril s protitožbo (natančna razčlenitev spornih patentov), ki so jo včeraj vložili na sodišču v Wisconsinu zoper Motorolo in Motorolo Mobility. V njej jima očitajo kršitve šestih patentov, ki se nanašajo na tehnologijo Multi-Touch.

Apple pravi, da so problematične mobilne naprave, med njimi pametni telefoni, in pripadajoča programska oprema, operacijskih sistemi, uporabniški vmesnik in druge aplikacije zanje. Konkretno omenjajo...

46 komentarjev

Skupinske tožbe zoper Facebook, Google in Zyngo zaradi nespoštovanja zasebnosti

Slashdot - Pred dvema tednoma smo povzeli Wall Street Journal, ki je v raziskovalnem članku ugotavljal, da aplikacije na Facebooku kršijo pogoje na strani in osebne podatke delijo bolj, kot bi to uporabniki vedeli ali si želeli. To je bil med drugim tudi povod, da so v naslednjih dneh v Ameriki vložili cel kup skupinskih tožb zoper Facebook, Google in Zyngo, ker podjetja niso varovala osebnih podatkov.

Prva med njimi, Nancy Walther Graf proti Zynga Game Network, Inc. je bila vložena 18. oktobra, torej na isti dan kot je bil objavljen članek v Wall Street Journalu. Tožba večidel očita Zyngi točno to, kar piše v omenjenem članku. Druga tožba, Shelley Albini proti Zynga Game Network Inc. in Facebook, Inc., je bila vložena dan pozneje in je nekoliko ožje usmerjena. Tu gre le za neavtorizirano deljenje podatka o identifikacijski številki profila uporabnika na Facebooku z oglaševalskimi podjetji. Obe tožbi sta bili vloženi na okrožnem sodišču v Kaliforniji. Tretja tožba, Paloma Gaos proti Google...

28 komentarjev

Intel, Samsung in Toshiba ustanavljajo konzorcij za razvoj NAND

Reuters - Trije veliki proizvajalci polprevodnikov Intel, Toshiba in Samsung bodo združili moči in ustanovili razvojno zavezništvo, v katerem bodo složno razvijali bliskovni pomnilnik. Zastavili so si smel cilj, saj nameravajo do leta 2016 preiti na 10 nm-tehnologijo izdelave, medtem ko so komaj letos uvedli 20 nm. Konzorciju naj bi se pridružilo še nekaj podjetij, tako da bo v končni fazi sodelovala dobra deseterica.

Intel je največji svetovni proizvajalec čipov, Samsung in Toshiba pa sta prvi in drugi največji proizvajalec NAND-pomnilnika, kar priča o ogromnosti načrtovanega konzorcija. Pomagale bodo tudi vlade, saj naj bi japonsko ministrstvo za ekonomijo, trgovino in industrijo v razvoj primaknilo pet milijard jenov (45 milijonov evrov) ustanovnega kapitala oziroma polovico. Drugo polovico bodo priskrbela podjetja. Reuterjeva poročila so za zdaj še neuradna, saj Intel partnerstva ni želel potrditi, a neuradni viri zagotavljajo, da so že podpisali dogovor o sodelovanju.

6 komentarjev

Microsoft prevzema Canesto

CNet - Microsoft je napovedal, da bodo prevzeli podjetje Canesta. Leta 1999 ustanovljeno podjetje se ukvarja z razvojem 3D-senzorjev z enim čipom CMOS, ki se uporabljajo za krmiljenje naprav, medtem ko se s sámo izdelavo ne ukvarjajo. Tak primer je kamera, ki zaznava 3D-sliko, na primer človeka pred prenosnikom, televizorjem ali konzolo, in mu omogoča krmiljenje z grimasami ali gestikuliranjem.

Doslej je Canesta podpisala pogodbo o sodelovanju s Hitachijem, ki naj bi mu tehnologijo prenesli na televizorje, in Sonyjem, kjer so deli tehnologije uporabljeni v EyeToyu za PlayStation. Microsoftov Kinect (nekdanji Natal) uporablja podobne metode, zato ni presenetljivo, da je Microsoft napovedal prevzem podjetja Canesta. Finančnih podrobnosti še...

11 komentarjev