»

Samsung na Applovem zelniku

PC World - Samsung bo ponudil internetno prodajalno glasbe, s čemer bo postal direktna konkurenca Applu in njihovemu iTunes Storeu. Njihovi mp3 predvajalniki do sedaj niso poželi preveč slave, a po novem nameravajo ubrati preizkušeno jabolčno pot in ponudbo podpreti z dodatnimi storitvami - specializirano programsko opremo in že omenjeno spletno trgovino z glasbo. S prodajo bodo najprej poskusili na področjih, kjer se njihovi izdelki že sedaj dobro prodajajo - torej tam, kjer iTunes še ni prisoten.

2 komentarja

1M prodanih videov preko iTunes

Apple - V devetnajstih dneh, odkar je Apple predstavil iPod z zmožnostjo predvajanja videa, je iTunes zabeležil 1.000.000 prodanih posnetkov (gre v glavnem za video spote, TV nadaljevanke in kratke risanke studia Pixar). V primerjavi z glasbo je to skoraj trikrat slabši rezultat, saj so po premieri storitve iTunes prodali 1.000.000 skladb v pičlem tednu, kljub temu pa dosežka ne gre zanemarjati. Opogumljeni z rezultatom bodo svojo ponudbo še razširili, pravi Steve Jobs.

Legalna Applova ponudba se je seveda znašla tudi na torrent straneh, kjer je na voljo tudi dosti drugih, za iPod prirejenih filmov in nadaljevank.

Zelo očiten znak, da smo kupci vedno bolj razvajeni in želimo zadeve takoj - povedano drugače: založbe poslujejo zastarelo in predvsem predrago. Ali kot že ves čas opozarja kolumnist v več računalniških revijah, med drugimi tudi hrvaškem BUGu, John C. Dvorak:
Dokler je obstajal Napster, je glasbena industrija cvetela (česar seveda noče priznati), saj so ljudje preko...

8 komentarjev

Medicinski roboti

Washingtonpost - Raziskovalcem na univerzi Nebraska je uspelo razviti posebne mini robotke, ki so namenjeni kirurškim posegom v telesu ali pa opremljeni z lučjo in kamero pošiljajo posnetke kirurgom neposredno iz bolnikove notranjosti.

Robotki so veliki približno 7,5 cm in imajo lahko pritrjena kirurška orodja, s katermimi je preko daljinskega upravljanja možno izvajati operacije v telesu. Tako bi lahko opravljali operacije na daljavo na primer na bojiščih, saj je za vstavitev robotka v telo potreben le majhen rez. Prvi preizkusi na živalih so bili uspešni, zdaj sledijo še poskusi na ljudeh, en robot pa stane 200 dolarjev in je namenjen enkratni uporabi.

28 komentarjev

Flock, znanilec nove generacije spletnih brskalnikov

Slo-Tech - S spletne strani www.flock.com lahko dolpotegnemo in preizkusimo nov spletni brskalnik.

Njegov namen je pokazati, kaj vse lahko pričakujemo na sceni v prihodnje. Flock vključuje kar nekaj novosti, kot recimo integrirane RSS vsebine, blogi, izmenjava fotografij, vgrajen pa ima tudi odprtokodni iskalnik Clucene.

Ko obiskujemo spletne strani, brskalnik indeksira podatke, tako da do njih lahko dostopamo tudi pozneje, Lahko pa ga nastavimo tudi tako, da po uporabi za sabo počisti indeksirane strani. Še ena od novosti je tudi lasten blog urejevalnik, ki podpira štiri najpopularnejše tipe žnevnikov (WordPress, Movable Type, Typepad in Blogger). Vanj je vgrajen tudi RSS čitalec, tako da lahko naše najljubše bloge prebiramo zbrane na enem mestu.

Zadeva je zaenkrat dosegla različico 0.5.

45 komentarjev

Terabitna povezava mogoča?

ABC News - Neverjetni podvig je uspel podjetju Kansai Electric, drugemu največjemu ponudniku električne energije na Japonskem.

Osupljivo hitrost iz naslova novice so dosegli z uporabo optičnega kabla, napetega med dvema daljnovodnima stolpoma. Kako hitro je prenašanje podatkov z enim terabitom na sekundo, si lahko predstavljate z dejstvom, da na takšni povezavi film na DVDju prenesete v slabi desetinki sekunde, za primerjavo pa lahko še omenim, da je povezava 1 Tb/s približno stokrat hitrejša kot današnje medmestne povezave.

Po besedah Kansai Electric naj bi takšne hitrosti lahko v praksi pričakovali po letu 2010, več na ABC News.

29 komentarjev