»

AMD izda računalnik za množice

The Register - AMD si je zadal sveto poslanstvo, da poveže na internet polovico svetovne populacije do leta 2015. S tem namenom je pred nekaj dnevi poslal v proizvodnjo 'Emmo' oz. kot je uradno ime tega gizmota 'Personal Internet Communicator'. Kot je bilo pričakovano na napravi tečejo "Windows XC", ki so v osnovi predelan Windows CE operacijski sistem. Srce PICa sestavlja AMD Geode GX500 procesor, ki mu pomaga 128 MB DDR SDRAMa ter 10 GB trdi disk. Za pogovor z okolico je opremljen z modemom, štirimi USB priključki ter priključkoma za miško in tipkovnico. Poleg tega dobijo kupci še poleg 15" monitor.

Brez dvoma je ta naprava namenjena za manj razvite države, saj so pri AMDju poskušali zmanjšati ceno posamezne enote na minimum. So se pa...

52 komentarjev

Kitajska zaprla 1600 internetnih vstopnih točk

Reuters - Po poročanju agencije Reuters so na Kitajskem zaprli okoli 1600 internetnih vstopnih točk (kiber kavarn) od 1,8 milijona pregledanih v preiskavi. Vzrok temu ukrepu bi naj bil, da so lastniki vstopnih točk dovoljevali mladoletnim osebam, seveda za določeno vsoto, igranje njim neprimernih iger. Pod to kategorijo po njihovem spadajo nasilne igre in igre namenjene odraslim osebam. Poleg zaprtja pa so jim kitajske oblasti naložile tudi kazni v skupni vrednosti 12,1 milijona dolarjev.

"Pornografija, igre na srečo, nasilje in podobni problemi imajo negativne posledice na zdravo razvijanje interneta na Kitajskem," pravi Zhang Xinjian, drugi na oddelku za marketing na kitajskem ministrstvu za kulturo, po poročanju novinarske agencije Xinhua.

16 komentarjev

Kako varne so e-volitve?

Slashdot - Verjetno nima smisla poudarjati, da nas v torek čaka dolgo pričakovana končna odločitev, kdo bo vodil Združene države v prihodnjih štirih letih.

Glede na slabe izkušnje prejšnjih volitev, se na Slashdotu sprašujejo, kako je na novo uveden sistem elektronskega glasovanja varen in kaj lahko sprememba enega samega glasu pomeni za rezultate. Kot so pokazali študentje univerze Yale, bi sprememba samo enega rezultata na glasovalno napravo spremenila elektorske glasove, pri dveh pa bi se spremenili rezultati v štirih zveznih državah.

Sodeč po povedanem, znajo biti volitve še predmet precej polemik.

Mogoče pa je predsednik Bush poleg ekipe pravnikov najel še kakšen ducat hekerjev...

12 komentarjev

POT: Namizno založništvo v Linuxu

Kiberpipa - V torek, 2. novembra, bo ob 19h Boštjan Špetič predstavil namizno založništvo v Linuxu. V zadnjem letu je nekaj prostokodnih grafičnih programov za Linux končno doseglo uporabnost. Z njimi so letos poleti v ZDA celo začeli ustvarjati komercialen tednik. Predstavili bomo tri najpomembnejše med njimi (Scribus, Inkscape, GIMP - vsi tečejo tudi pod Windows) ter nekaj pomožnih orodij. Kot iztočnico za pogovor bomo pokazali še nekaj zanimivih izdlekov, ki so jih uporabniki po svetu naredili s temi orodji.

Vljudno vabljeni na predstavitev v Kiberpipo, vroč čaj in kakšno mandarino ali dve.

5 komentarjev