»

Zanimive slovenske strani

Jaz - Nekoč je Slovenija veljala za eno izmed bolj naprednih držav kar se tiče razvoja medmrežnih komunikacij (s tem mislim internet), toda po ukrepih našega preljubega monopolista se je stanje precej "umirilo". Ena izmed mnogih posledic tega je tudi pomanjkanje kvalitetnih in zanimivih slovenskih strani. Seveda ne mislim razne domače strani, predstavitve podjetij in kot gobe rastoče portale (pa brez zamere), temveč strani, ki uporabniku ponujajo zanimivo in dnevno osveženo vsebino s svojega področja. Zatorej so te, ki jih imamo toliko bolj pomembne in vsaka nova vredna suhega zlata. Naj torej predstavim nekaj novih strani, ki se meni zdijo najbolj obetavne.

3Delavnica:
Mlada stran, ki se, kot bi lahko sklepali iz imena, ukvarja predvsem s 3D oblikovanjem. Je dnevno osvežena z novicami iz sveta dizajna in oblikovanja (pa tudi nekaj hardvera se najde), avtorji pa se vseskozi trudijo z raznimi šolami in vodiči po 3D oblikovanju. Poleg tega ponuja Forum, povezave na sorodne strani in download...

20 komentarjev

Kako postaviti lasten strežnik

Tweak3D - Računalničarji ponavadi prej ali slej pridemo do določene "razvojne stopnje", pri kateri si želimo postaviti lasten strežnik. Osnove so v bistvu enake neglede na to, ali gre za domači LAN strežnik ali DivX Pr0n FTP, toda ravno te osnove so lahko včasih precej težavne. Na srečo so se pri Tweak3D spet zganili in pripravili še enega v seriji svojih slavnih vodičev. Tokratni govori, kot bi lahko sklepali, o postavitvi lastnega strežnika. Ogled priporočam predvsem vsem administratorskim začetnikom, saj je tem tudi namenjen.

Popravek: članek je beden in se ne zanašajte na njega kaj preveč... bo treba zadeve narediti the hard way

12 komentarjev

Močna podpora Linuxu

IWon Money - IBM in trije veliki japonski proizvajalci procesorjev so včeraj najavili začetek skupnega sodelovanja pri razvoju softvera za Linux operacijske sisteme. IBM, NEC, Fujitsu in Hitachi bodo tako prispevali skupaj 500 inženirjev, ki bodo delovali na razvoju novih poslovnih aplikacij za Linux. Zanimivo je, da je glavni cilj podjetij pospešitev razvoja Linuxa kot poslovne platforme, in ne zmanjšanje proizvodnih stroškov, kar vsekakor kaže na njihovo veliko zaupanje v Linux kot platformo. Vsa dela bodo seveda potekala pod okriljem OSDLja (Open Source Developer Lab), neprofitne organizacije, ki jo sponzorira 19 računalniških gigantov (omenjeni štirje so seveda med njimi).
Očitno nas čaka velik razmah Linuxa kot poslovne platforme, če pa pomislimo, da Mandrake 8.0 ponuja tudi Plug&Play podporo, pa Linux naenkrat postane opazna konkurenca Windowsom na prav vseh področjih! Več tukaj.

0 komentarjev

Napad na SETI@home

MSNBC - SETI@home, priljubljen programček za iskanje izvenzemeljskega življenja, je bil žrtev napada.
Hekerji so izkoristili prenos podatkov, ki se izvrši, ko računalnik konča obdelavo podatkov in jo pošlje na Berkeley z uporabnikovo ID številko in serverji nazaj pošljejo novo enoto obdelave podatkov, vključno z uporabnikovim e-poštnim naslovom in statistiko uporabe. Tako so pridobili več deset tisoč e-poštnih naslovov, nato pa poslali na te naslove spam, ki se je glasil, da so opravili vdor v bazo podatkov in da vedo vse o uporabnikih.
V SETI@home pa pravijo, da so že zakrpali to varnostno luknjo.
Podrobnosti o tem napadu si lahko ogledate v tem članku.

10 komentarjev

Novi DDR standard

EBN - Sodeč po poročanjih z EBNja, je JEDEC (združenje proizvajalcev RAMa) v torek sprejel novi standard za DDR čipe in module, DDR333/PC2700. Osnovna razlika med novim in starim PC2100 standardom je povišana frekvenca delovanja DDR pomnilnika, in sicer 166MHz (oziroma 333MHz DDR), kar pomeni tudi povečano prepustnost, 2.7GB/s. Ostale karakteristike so ostale enake, kar pomeni, da bodo PC2700 moduli na voljo v standardni SO-DIMM (184 pinski DIMM) obliki, da bodo delovali pri enaki voltaži...
Prvi primerki PC2700 DDR SDRAMa so že na voljo, toda na žalost bodo prva vezna čipovja s PC2700 podporo na voljo komaj koncem tega leta.

0 komentarjev

VIA se pripravlja na Tualatina...

X-Bit Labs - VIA je danes, Intelovemu protestiranju navkljub, najavila celotno serijo veznih čipovij za Pentium III Tualatin procesorje, ki bodo med nami julija. Pripravljajo celotno serijo čipovij, od integriranih SDR različic do DDR čipovij, večinoma pa gre za malce predelane že videne izdelke. Več podrobnosti bomo izvedeli na Computexu, tukaj pa so osnovne informacije:
  • VIA Apollo Pro266T: nadgradnja Apolla Pro266 z DDR podporo
  • VIA Apollo Pro133T: nadgradnja Apolla Pro133A s SDR podporo
  • VIA ProSavage PL133T: integrirano SDRAM čipovje s S3 Savage4 grafiko
  • VIA Apollo PLE133T: low-end integrirano čipovje s Tridentovo grafiko

0 komentarjev

Pojasnilo glede izpadov...

Slo-Tech - Večina vas je opazila, da zadnje dni delovanje interneta v Sloveniji ni na ravno najvišjem nivoju. Razlog za to je nekaj večjih DOS napadov, katerih cilj je bil celoten slovenski internet prostor. Pojasnilo za zadnjega, ki se je zgodil 28. maja, ponuja Elemen_t:

V ponedeljek, 28. maja, je bil izveden DOS napad na Slovenijo. Verjetno ste tudi sami opazili, da je bila večina spletnih strani nedosegljiva kar lepo število ur. Prav tako so števci za merjenje obiska dobesedno podivjali, saj so kazali gromozanske, sicer nerealne številke. Vse se je začelo na IRC-u. Slovenci so zavzeli nek bosanski kanal in Bosanci so popolnoma podivjali, rekoč, da bodo uničili celo slovensko internet sceno. Skratka, krivda definitvno prihaja iz naše strani (neskočno, po moji presoji sicer absurdno sovraštvo Slovencev do juga...).

11 komentarjev

Gainward in 3.5ns RAM

Slo-Tech - Gainward, pri nas ne tako priznano podjetje, je uporabnike obvestil, da bo v začetku junija na Computexu predstavil serijo grafičnih kartic, katerih posebnost je uporaba ultra-hitrega 3.5ns DDR SDRAMa. Verjetno mi ni potrebno posebej poudarjati, da je 3.5ns RAM sposoben izjemnih hitrosti - Gainward zagotavlja vsaj 285MHz. Najbolj razveseljiva novica pa je, da bo s tem hitrim pomnilnikom opremljena tudi serija GF2 MX kartic. To pomeni, da bomo za zelo zmerno ceno dobili grafično kartico z ultra hitrim pomnilnikom in s tem tudi odličnimi performansami. Več pa tukaj. Thnx, OZZY.

0 komentarjev

Prihaja strašni 1. junij

Jaz - Do napovedane podražitve telefonskih impulzov in naročnin nas loči samo še en dan... Mnogi so od oznanitve podražitve, ki nas je zadela marca že kar pozabili, da se strašni dogodek ima za zgoditi ravno na jutrišnji dan. Od jutri naprej bodo tako dial-up uporabniki interneta še bolj trpeli, saj se bo telefonski impulz podražil za 9.5% in sicer na 5.22 SIT. Podražila se bo tudi osnovna telefonska naročnina, in sicer za 7.3% na 1497.83 SIT.
Domnevni razlog za podražitve naj bi bil precej manjši dobiček Telekoma lansko leto. Očitno mu razmah mobilne telefonije res gre v nos, toda vprašanje je, ali so ti ukrepi pravi. Uporabniki bodo namreč še naprej (oziroma še bolj) telefonirali po GSMjih, bolj bomo trpeli le dial-up uporabniki. Skrajnji čas je, da si omislim kabel ali ADSL in se neham ubadati z glupim Telekomom ...

14 komentarjev

VIA KLE133

X-Bit Labs - VIA je danes naznanila svoje novo čipovje za Socket A procesorje. Tokrat bo, za spremembo, spadalo v nizki cenovni razred. KLE133 bo podpiral PC100 in PC133 SDRAM. Na žalost ne bo mogoče vanj vstaviti grafične kartice, ker jo bo imel že vgrajeno. Tudi zvočna kartica bo predhodno vgrajena, in sicer standard AC97. Na čipovju bo tudi 10/100 mrežna kartica. KLE133 bo podpiral 100MHz FSB, 4 USB priključke in ATA100 kontroler.
S tem čipovjem se AMD-ju obetajo nove tržne možnosti. Glavni razlog zakaj prodajalci celotnih računalnikov (Compaq, IBM,...) še vedno prisegajo na Intel, je nizka cena matičnih plošč za procesorje. S tem novim čipovjem bo Duron, s svojo nizko ceno, in KLE133, tudi s svojo nizko ceno, zavladal nizko proračunskemu razredu. Ali pa tudi ne?

1 komentar

themes.org hacked

Slashdot - Tole sploh ni več zabavno. Po tem, ko je shekal spletne strani Sourceforge in Apache, se je isti človek spravil tudi na themes.org. V bistvu ne gre za direkten hack, ampak za sniffanje passwordov pri shekanem ISPju. Defacment naj bi zgledal takole (dobro si oglejte slikco na vrhu :). Themes.org je sicer stran kjer dobite najrazličnejše 'teme' za Linux programje za KDE, GNOME, GTK Windowmaker itd...
Kot, da ne morejo narediti česa koristnejšega in raje vdirati v WTO, svetovno banko ali kaj podobnega :)

6 komentarjev