»

Evropska komisija odločno tudi za varovanje zasebnosti na medmrežju

The Register - Evropska komisija je danes izrekla ultimat vsem medmrežnim podjetjem: če ta ne bodo v kratkem času izboljšala varovanja zasebnosti svojih uporabnikov, jim grozi zakonodaja, ki jih bo v to prisilila. Meglena Kuneva, evropska komisarka za varstvo potrošnikov, je v govoru na okrogli mizi o zbiranju podatkov, profiliranju uporabnikov in ciljnem oglaševanju jasno izrazila stališče, da morajo vsa podjetja, ki se ukvarjajo s takšnim početjem, zagotoviti za varovanje zasebnosti. Po mnenju komisarke trenutne prakse teh podjetij kršijo osnovne pravice potrošnikov na področjih transparentnosti, varovanja tako zbranih podatkov in nadzora tveganj. Po njenih lastnih besedah, se komisija ne boji uporabiti trde roke v primeru, da se podjetja ne bodo odzvala na skrbi potrošnikov.

Največjo skrb povzročajo eksperimenti operaterjev z tehnologijami za vpogled v vsebino komunikacije (DPI - Deep Packet Inspection), ki jih izkoriščajo za zbiranje podatkov o uporabiških navadah pri brskanju po svetovnem...

13 komentarjev

Odkrito veliko kitajsko kibervohunsko omrežje

Nadzorni program v akciji.

vir: New York Times
New York Times - Urad Dalaj Lame je pred slabima dvema letoma zaprosil raziskovalce Munk Center for International Studies na University of Toronto za pregled računalnikov, saj so sumili, da so računalniki okuženi z zlonamerno kodo.

Raziskovalci so se lotili analize in ugotovili, da je neznana skupina vdrla v vsaj 1295 računalnikov v 103 državah. Večinoma je šlo za visoko ciljane vdore v računalnike različnih ambasad, zunanjih ministrstev ter različnih vladnih uradov. Med drugim so vdrli tudi v urade Dalaj Lame v Indiji, Bruslju, New Yorku in Londonu. Napadalci so se usmerili na južno- in vzhodnoazijske države, vdrli pa so tudi v računalnik zveze NATO in indijsko ambasado v Washingtonu.

Z nameščeno vohunsko programsko opremo je mogoče pregledovati datoteke...

25 komentarjev

Western Digital pohrustal SiliconSystems

CNet - Western Digital je že nekaj časa na glas razmišljal o vstopu na živahen trg SSD-jev. Včeraj so objavili, da so prevzeli podjetje SiliconSystems, s čimer so se naenkrat znašli na tem trgu. Za podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2002 in proizvaja vrsto SSD-jev za različne segmente, osredotočajo pa se na t.i. embedded naprave, so v Western Digitalu odšteli 65 milijonov dolarjev. Izvršni direktor WD-ja John Coyne je v svoji izjavi dejal, da bodo znanje in tehnološke zmožnosti SiliconSystemsa znatno pripomogle pri razvoju SSD-jev v WD-ju. O tem ne gre dvomiti, saj ima tarča nekaj svojih patentov, poleg tega pa imajo navzkrižno licenco s SanDiskom, ki se bo sedaj prenesla na WD. Prevzeto podjetje bo nemudoma postalo oddelek z imenom WD Solid-State Storage business unit.

8 komentarjev

Microsoft in TomTom našla skupni jezik

CNet - Pretekli teden smo poročali o tožbi zoper Microsoft, ki jo je kot odgovor na februarsko tožbo iz Redmonda vložil nizozemski TomTom. Očitno sta podjetji le spoznali, da je tožarjenje nesmiselno - ali pa predrago. Sprejeli sta poravnavo, ki predvideva, da bo TomTom Microsoftu plačal za uporabo patentov, katerih kršitve so mu očitali, in iz njih izvirajoče funkcionalnosti odstranil v dveh letih. Poleg tega bo Microsoft dobil dostop do TomTomovih patentov, katerih kršitev mu je TomTom očital v nasprotni tožbi, za kar Microsoftu ne bo treba plačati ničesar. Veljavnost sporazuma je pet let, tako da sta se podjetji obvezali, da se v tem času ne bosta tožili zaradi istih patentov. Številk ni želela razkriti nobena stran. The Register.

23 komentarjev

Google ponudil brezplačen prenos skladb na Kitajskem

Wired News - Kot poroča Wired, je včeraj Google na Kitajskem zagnal novo storitev, ki bo uporabnikom na Kitajskem omogočila brezplačen prenos glasbe z interneta. Trenutno je na voljo 350 000 skladb kitajskih in tujih avtorjev, v prihajajočih mesecih pa nameravajo to številko povečati na 1,1 milijona. Glasbo bodo priskrbeli Sony Music, Warner Music, EMI in Universal Music, žal pa Google ne načrtuje širitve projekta v druge države. Trenutno je na Kitajskem piratstvo resen problem, saj je več kot 99 odstotkov vse prenesene glasbe ilegalne. Z novim modelom želijo to problematiko omiliti.

8 komentarjev