»

Python 2.4!

Slashdot - Po poldrugem letu dela je izšla nova različica programskega jezika Pythona, ki nosi oznako 2.4. Ustvarjalci so, pravijo, skušali število novih funkcij obdržati čim manjše, saj so se bolj posvečali odpravi hroščev. Kakorkoli že, glavne novosti so hitrost, saj so nekaj modulov prevedli v jezik C, nekaj novih modulov, izboljšave pri njihovem uvažanju in seveda cel kup odpravljenih hroščev. Bonbončke, ki vam jih novi Python ponuja, si lahko ogledate tule, na voljo pa sta tudi malce podrobnejši opis vseh novosti in seznam napak. Prenos je mogoč z domače strani.

32 komentarjev

Mislim na sledi

ABC News - Avstralski znanstveniki so razvili novo metodo za opazovanje posameznih misli. Trenutna natančnost omogoča razločanje možganskih dejavnosti na zahtevnostni stopnji branja v realnem času. Ločljivost MRI še vedno sicer preprečuje podorbnejši upogled v delovanje, je pa to odkritje pomembno za medicino. Tako lahko spremljamo učenje bodisi otrok, bodisi rehabilitirancev po kapeh in podobnem ali izberemo optimalno pot kirurškega posega (takšno, ki povzroči najmanj škode), v prihodnosti morebiti celo kaj popravimo.

12 komentarjev

Se vojna na fronti BluRay vs. HD DVD šele začenja?

Slo-Tech - Očitno se je v začetku tega tedna začelo premikati na bolje tudi za HD DVD standard, kajti kar štirje večji filmski studiji so podprli standard Toshibe, ki je bil ustvarjen kot naslednik standarda DVD. Paramount, NBC Universal, Warner Bros. and New Line Cinema so s tem podvigom zadali resen udarec Sonyevemu BluRay (za katerega je kazalo da bo iz bitke odkorakal kot zmagovalec). V skupini podpornikov standarda BluRay je sicer veliko podjetji iz področja zabavne elektronike, vendar je med njimi samo en filmski studij in še ta Sonyev - Columbia TriStar Group.

Veliko vprašanje je, če lahko BluRay-u kot standardu sploh uspe brez podpore velikih filmskih studijev - BluRay predvajalnik namreč ni vreden veliko, če ne vrti filmov. Je pa res, da bitka še ni izgubljena, Sony pravkar kupuje studio MGM, poleg tega Walt Disney in 20th Century Fox še nista stopila na nobeno stran.

Očitno je da bo boj še dolg, uporabniki pa lahko samo upamo da ne bomo spet potegnili krajše, tako kot že v...

25 komentarjev

Prvi podatki o Cell procesorjih, ki bodo poganjali Playstation 3

Slo-Tech - V ponedeljek so vsa tri podjetja, ki razvijajo procesor za Playstation 3 - IBM, Toshiba in Sony - predstavila prve podatke o zmogljivosti le-tega. Končna specifikacija bo sicer predstavljena na ISSCC (International Solid State Circuit Conference) februarja 2005, do takrat pa nekaj drobitnic:
  • Procesor bo 64 biten
  • Vseboval bo več namenskih jeder (za obdelavo videa, zvoka, itd...)
  • Podpiral bo več operacijskih sistemov na enkrat
  • Velika pomnilniška prepustnost
  • Sistem za upravljanje s sistemski sredstvi v realnem času, namenjen za realno časovne aplikacije
  • V sam procesor bo vgrajena zaščita proti piratstvu
  • Tehnologija izdelave bo 90 nm SiliconOnInsulator
Še kakšna drobtinica več v novičkah na iafrica.com in CNET

15 komentarjev

Slovenski internet v Vukojebini

Slo-Tech - Na Dnevnik.si (petek, 26.novembra) sem opazil članek "Slovenski Internet v Vukojebini". Postavili so le nekaj prvih stavkov in povezavo na nadaljevanje - klik! - nato pa ga umaknili. Članek je poln sarkazma in po mojem mnenju odraža dejansko stanje. Danes pa se je na isti strani pojavil nov članek z naslovom Emajliranje, ki govori o elektronski pošti in virusih v Sloveniji. Stil je enak, saj je pisec verjetno isti.

Resnica bode, zato si jo preberite.

21 komentarjev